« Terug

Algemene Reisinformatie

Het land Uganda 

 

Het land Uganda of Oeganda ligt in het werelddeel Afrika. Het land grenst aan buurlanden Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda. De hoofdstad van Oeganda is Kampala. Het land heeft 39,5 miljoen inwoners en men spreekt hier de talen Engels, Swahili en Luganda. Het overgrote deel van de bevolking is Christelijk. 

 

Oeganda staat bekend om haar mooie natuur en vele wildparken die voor een groot deel bestaan uit tropisch regenwoud. Er leven in het land nog steeds veel wilde dieren. Olifanten, nijlpaarden, giraffen en buffels worden tijdens Safari’s regelmatig gespot.

 

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Vanuit België is er veel aanbod voor safari’s, groepsreizen en ook individuele reizen. 

 

Hoogtepunten zijn de Murchison watervallen en het Bwindi Forest National Park. In het zuiden van het land vindt u het bekende Victoriameer. Pas sinds 1962 is Uganda onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

 

De hoofdstad van Oeganda en andere belangrijke steden

De hoofdstad van Uganda is Kampala. Kampala heeft ruim 2 miljoen inwoners en is de grootste stad van Oeganda. Het grootste gedeelte van het land ligt 1189 meter boven de zeespiegel.  Kampala is niet alleen de hoofdstad en de grootste stad van het land, maar ook bevindt zich hier het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda. 

 

De naam Kampala is voortgekomen uit de oorspronkelijke beschrijving van het gebied waar de stad ligt. De stad was ooit leefgebied van de impala. De Engelsen noemden de heuvels van het gebied ‘The hills of the impala’. Dit werd ‘Kasozi ka Empala’. Door de jaren heen werd dit afgekort als ‘Kampala’. De bouw van de stad zoals we die nu kennen werd gestart rond 1880. Pas in 1962, toen de stad onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk, werd Kampala de hoofdstad van Uganda. De luchthaven van Kampala, Kampala Entebbe Airport, is de grootste luchthaven van het land. 

 

Andere grote en belangrijke steden in het Afrikaanse Oeganda zijn Nansana, Kira Town en Mbarara. 

 

Waar ligt Uganda – Kaart van Uganda 

Het land Oeganda ligt in Afrika. Het land ligt aan het grootste meer van Afrika: het Victoriameer. Het grootste deel van dit meer valt onder grondgebied van Uganda. Andere delen van het meer zijn grondgebied van Tanzania en Kenia. Uganda grenst aan Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda. Op onderstaande kart kunt u zien waar het land precies gelegen is binnen het continent Afrika en hoe groot het land is. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Oeganda 

Officiële naam

Republic of Uganda (Jamhuri ya Uganda) 

Huidige President

Yoweri Museveni

Tijdsverschil

1 uur

Hoofdstad

Kampala

Grootste stad

Kampala

Regeringsvorm

Republiek

Oppervlakte

241.550 km2

Inwoneraantal

39.570.125

Religie

84% Christendom, 12% Islam

Buurlanden

Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda

Hoe lang vliegen

8 uur en 15 minuten

 

Reisadvies Uganda 

Voor Uganda geldt op dit moment een positief reisadvies, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s waar u op moet letten wanneer u op vakantie gaat naar Oeganda. Neem dus de juiste voorzorgsmaatregelen wanneer u naar het buitenland reist. 

 

Terrorisme

Er is in het verleden sprake geweest van terrorisme in Oeganda. Sinds 2 bomaanslagen in Uganda in 2010 is de angst voor terroristische aanslagen toegenomen. Als reden wordt genoemd het deelnemen van Oegandese troepen aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Enige waakzaamheid, met name in de hoofdstad Kampala, is verstandig. 

 

Criminaliteit

Er is veel criminaliteit in Uganda. Er wordt met regelmaat iets gestolen uit auto’s en toeristen zijn vaak het doelwit van berovingen. Enkele adviezen:

Draag uw waardevolle spullen dicht op uw lichaam (bijvoorbeeld in een heuptasje). 

Best bewaart u uw reisdocumenten op een veilige plek.

 Ga ’s avonds niet alleen over straat. 

Vermijd sloppenwijken.

Reis niet alleen. 

 

Let er ook op dat u goed op uw drankje let wanneer u ergens uitgaat of iets gaat eten. Er willen nog wel eens verdovende middelen in drankjes gestopt worden, waarna de tassen van toeristen worden leeggeroofd. 

 

Grensgebieden

Er kan onrust zijn in grensgebieden. Zeer recentelijk is er een buitenlandse toerist met chauffeur ontvoerd in het Queen Elisabeth National Park, aan de grens met Congo. Ook in de grensgebieden met Zuid-Soedan en Kenia kan het onrustig zijn. Hoewel het gaat om lokale conflicten, wordt waakzaamheid toch ten zeerste aangeraden.

 

Natuurgeweld

Omdat Uganda op een breuklijn ligt, vinden er hier af en toe aardbevingen plaats. Ook is er sprake van een regenseizoen, waardoor er aardverschuivingen kunnen voorkomen in bergachtige gebieden en in de heuvels. Het regenseizoen duurt in Uganda van september tot november en van maart tot en met mei. 

 

Politieke demonstraties

Vanwege onrust tussen de regeringspartij en de oppositie kunnen er in de hoofdstad Kampala demonstraties en protesten zijn. Het is belangrijk om deze demonstraties te mijden, omdat er hier ook veel sprake kan zijn van geweld. 

 

Mocht u in Oeganda in de problemen komen, dan kunt u altijd contact opnemen met de Belgische ambassade. Zij kunnen u mogelijk verder helpen. 

 

Klimaat Uganda

Oeganda ligt precies op de evenaar en kenmerkend voor landen die op de evenaar liggen, heerst er een tropisch klimaat. Toch ligt de gemiddelde temperatuur in het land rond de 25 graden Celsius. Dit komt doordat Oeganda als geheel op een hoogteplateau ligt waardoor het minstens een kilometer boven de zeespiegel ligt. Dit maakt dat het in Uganda relatief koel is. 

 

Er is in Oeganda geen sprake van een echte lente, zomer, herfst en winter. Wel kent het  land regenseizoenen. De eerste duurt van september tot november en de tweede regenseizoen duurt van maart tot en met mei. In deze periodes valt er veel neerslag. Wilt u meer klimaatinformatie? Bekijk dan onze klimaatpagina.

 

Reisdocumenten en visa

Om naar Uganda af te kunnen reizen, dient u in het bezit te zijn van een paspoort (internationale reispas) die nog ten minste 6 maanden geldig is wanneer u aankomt in Oeganda. U bent verplicht om een visum Oeganda aan te vragen. Het is niet mogelijk om uw visum aan te vragen op de luchthaven in Oeganda, maar u kunt uw e-visum wel online aanvragen voordat u op reis gaat. Dit e-visum voldoet aan alle geldende douaneregels van de immigratiedienst. Meer informatie over een visum voor Uganda vindt u op onze visumpagina.

 

Ambassade en consulaten 

De ambassade van België in Oeganda is verantwoordelijk voor de diplomatieke vertegenwoordiging van België in Oeganda. U kunt hier terecht wanneer u in het buitenland in moeilijkheden zit of wanneer u vragen hebt over uw visum. De ambassade zit gevestigd op het volgende adres: 

 

Ambassade Kampala

Rwenzori Towers – Nakasero Road plot 6, Wing B 6th floor

Kampala

Oeganda 

 

Ook kunt u in België de Oegandese ambassade bezoeken. Deze ambassade vindt u op het volgende adres: 

 

Ambassade van de Republiek Uganda 

Avenue de Tervuren 142 – 144

1150 Brussel

België

 

Meer informatie over de ambassade van Oeganda vindt u op deze pagina.

 

Tijdsverschil Oeganda 

Er zit niet veel tijdsverschil tussen België en Uganda. Het is in Uganda tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in België. Het tijdsverschil tussen de twee landen is in de wintertijd 2 uur. Vraagt u zich dus af hoe laat het is in Oeganda? Tel dan, afhankelijk van de zomer- of wintertijd, 1 of 2 uur op bij de huidige tijd in België. 

 

Vervoer in Uganda 

In Oeganda zijn er verschillende manieren om u te verplaatsen. U kunt ten eerste reizen per vliegtuig. De meeste toeristen vliegen in eerste instantie naar het vliegveld van Kampala. Het is mogelijk om via binnenlandse vluchten naar andere delen van het land te reizen. 

 

Tussen de grote steden en binnen de steden rijden veel bussen. De bussen zitten erg vol, maar brengen u wel met succes op de plaats van bestemming. Vooral binnen de stad is dit een handige manier om u van A naar B te verplaatsen. Ook de taxi is een geschikte manier om binnen steden rond te reizen, mits u goed met de chauffeur van de taxi over de prijs onderhandelt en u niet te veel betaalt. 

 

Het is in Uganda erg duur om een auto te huren, maar wanneer u nationale parken wilt bezoeken om wildlife te bekijken, is dit vaak wel de beste optie, omdat u op deze manier het meeste kunt zien. Wel wordt aangeraden om niet alleen te reizen. 

 

Geld in Oeganda

De geldige valuta in Uganda is de Ugandese shilling (UGX). De waarde van deze munteenheid hangt af van de geldige wisselkoers. De prijzen in Oeganda zijn lager dan de prijzen die u vanuit België gewend bent. Gemiddeld zijn de prijzen 53% lager dan in België. Wel is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% te geven.

« Terug

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy