« Terug

Reisadvies Oeganda

Reisadvies voor Oeganda – Algemene veiligheid in Uganda 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen ter wereld een reisadvies op, zodat reizigers weten of het veilig is in een bepaald land of gebied. Ook voor Uganda is er een reisadvies waarmee informatie wordt gegeven over de veiligheid in het land. Op dit moment geldt er geen negatief reisadvies voor Oeganda. Het gehele land valt in de categorie geel ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Dit betekent dat u met de juiste voorzorgsmaatregelen in Uganda kunt reizen. Extra waakzaamheid is geboden en men dient extra waakzaam te zijn. In geval van nood kan men contact op te nemen met de Belgische ambassade in Oeganda. Te allen tijde dient men instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. 

Kaart met het reisadvies voor Oeganda

Bron: nederlandwereldwijd.nl

 

Gezondheidsrisico’s

Er is in Oeganda wel sprake van gezondheidsrisico’s. Zeer recentelijk is er een nieuwe ebola-besmetting vastgesteld in het westen van Uganda, in het Kasese District. Dit ligt vlakbij de grens met Congo en het Queen Elisabeth National Park. De Ugandese autoriteiten hebben eerdere ebola-gevallen goed opgepakt middels medische controles, maar waakzaamheid is gepast. Ga geen sloppenwijken in, let goed op uw persoonlijke hygiëne en raak liever geen mensen aan. 

 

Terrorisme

Er is in Uganda in 2010 sprake geweest van twee bomaanslagen. Sindsdien zijn de autoriteiten op hun goede. Dit komt doordat Oeganda actief is in de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. De veiligheidsdiensten zijn alert. Het gevolg is extra veiligheidscontroles op plaatsen waar drukte verwacht kan worden (winkelcentra, luchthavens, uitgaansgebieden). 

 

Criminaliteit

Er is in Uganda veel sprake van “kleine criminaliteit”, wat betekent dat er veel overvallen en tasjesroof plaatsvinden. Ook toeristen zijn hier snel de dupe van. Adviezen van Evisumservice:

Zorg ervoor dat u uw persoonlijke bezittingen dicht tegen uw lijf aan draagt;

Bewaar uw waardevolle reisdocumenten altijd op een veilige plek;

Reis bovendien niet in het donker;

Reis bij voorkeur niet alleen. 

 

Mocht u onverhoops slachtoffer zijn van een overval geef dan uw spullen af. Ga niet in verzet. Verzet leidt in de meeste gevallen tot (nog) meer geweld. 

 

Onrust bij grensgebieden

Bij veel grensgebieden is er sprake van onrust. Bij de grens met Congo zijn recentelijk een toerist en een Ugandese chauffeur ontvoerd. In de grensstreek met Zuid-Soedan en Kenia komen veel gewelddadige conflicten tussen veehouders voor. Hier is het belangrijk dat u op de hoofdwegen blijft. In de regio met Zuid-Soedan en Congo is er een risico op overvallen. Hier zijn in het verleden ook slachtoffers bij gevallen. 

 

Politieke spanningen

Vanwege politieke spanningen tussen de regeringspartij en de oppositie zijn er met regelmaat protesten en demonstraties. Hierbij wordt vaak excessief geweld gebruikt door het leger en veiligheidsdiensten. Mijd dit soort demonstraties. 

 

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Oeganda is chaotisch, vooral in de steden. Het gedrag van weggebruikers is onvoorspelbaar. Dit maakt dat het voor toeristen niet altijd veilig is om zelf te rijden. De wegen zijn niet altijd van een goede kwaliteit, zeker in vergelijking met wat u gewend bent thuis. In het regenseizoen kunnen wegen verzakken en zijn wegen soms niet begaanbaar. Ook wil de straatverlichting op veel plekken nog wel eens ontbreken. Reis dus niet in het donker en zorg dat u op hoofdwegen blijft rijden in het regenseizoen. 

 

Klimaat en natuurgeweld in Oeganda 

Omdat Uganda op een breuklijn ligt, kunnen er aardverschuivingen plaatsvinden. In het regenseizoen kan dit gepaard gaan met aardverschuivingen, vooral in heuvel- en berggebieden. Het regenseizoen duurt in Oeganda van september tot november en van maart tot en met mei. Het beste is om in deze periode niet naar Oeganda te reizen of de plaatsen waar aardverschuivingen vaker voorkomen te mijden. 

 

Vaccinaties en inentingen voor Oeganda 

In Oeganda is niet alle medicatie voorradig. Apotheken kunnen u niet altijd helpen, ook niet wanneer u simpele medicatie nodig heeft waarvan u in België kunt verwachten dat deze op voorraad zijn. 

 

Wij raden aan om belangrijke medicijnen zelf mee te nemen. Houd er tevens rekening mee dat medische zorgen hier niet altijd vergoed worden. Controleer uw reisverzekering goed en overleg met uw verzekeraar wat er gebeurt wanneer u voor medische zorg naar het buitenland moet (Zuid-Afrika of zelfs terug naar Europa). 

 

Let goed op uw persoonlijke hygiëne. Ga niet naar sloppenwijken en drink geen water uit de kraan. Drink water uit flesjes en eet in restaurants waar de hygiëne goed is. Het eten van rauw fruit en rauwe groenten wordt afgeraden. 

 

Met de volgende gezondheidsrisico’s dient u bovendien rekening te houden tijdens uw reis naar Uganda: 

 • Er zijn in het verleden uitbraken geweest van virale hemorragische koorts, inclusief Marburg en Ebola. Het is belangrijk om gebieden waar een uitbraak is te mijden en om goed te letten op hygiëne. Vermijd contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van andere personen en vermijd rechtstreeks contact met wilde dieren. Eet geen “bush meat” en mijd publieke plaatsen waar veel mensen dichtbij elkaar samenkomen. 
 • In Oeganda is de malariamug actief. Ook zijn er hier gevallen van dengue koorts en het Zika-virus. U kunt hier helaas geen vaccinatie voor halen. Zorg ervoor dat u de nodige voorzorgsmaatregelen treft in de vorm van lange kleding en een middel met DEET. Ook is het verstandig om te slapen onder een muskietennet. U kunt met uw arts overleggen of het slim is om van tevoren malariatabletten te slikken. 
 • De vaccinatie voor gele koorts is verplicht voor reizigers die naar Oeganda gaan. 
 • Aanbevolen vaccinaties zijn hepatitis A, mazelen en DTP. 
 • De inentingen voor hepatitis B, tuberculose, rabiës en meningokokken zijn persoonsgebonden. Overleg met uw arts of het verstandig is om u hiertegen te laten inenten. 

 

De lokale wetgeving 

Wanneer u naar Uganda gaat, wordt er van u verwacht dat u zich houdt aan de lokale wet- en regelgeving. Houd rekening met de volgende zaken: 

 • Bezit en gebruik van drugs zijn in Oeganda strafbaar. Het komt regelmatig voor dat westerse toeristen het voorstel krijgen om tegen betaling een koffer of een pakket mee te nemen naar Europa. Ga nooit op dit soort voorstellen in, want wanneer u op deze manier drugs vervoert, loopt u het risico op een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar. 
 • U dient over een geldig visum te beschikken. Hier kunt u een visum Oeganda aanvragen.
 • Het is bij de wet verboden om op wat voor manier dan ook betrokken te zijn bij prostitutie. Homoseksualiteit is bovendien verboden bij de wet.
 • Er wordt van vrouwen verwacht dat zij hun lichaamsdelen in het openbaar voldoende bedekken. Zij mogen zich niet uitdagend kleden. Dit alles houdt verband met de “anti-pornografie”-wet. 
 • Het is verboden om foto’s te maken van militaire- en politie-installaties. U mag in Uganda ook geen foto’s maken van bruggen.
 • Het is verboden om producten te kopen van straatventers. Niet alleen straatventers, maar ook kopers van producten lopen het risico op een straf. 
« Terug

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy