Reisadvies Cambodja

Reisadvies voor Cambodja – Algemene veiligheid Cambodja 

Cambodja is relatief veilig land om als toerist te bereizen. Uiteraard zijn er wel de regulieren voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen die u in acht dient te nemen. Wel zijn er dus risico’s waar u op voorbereid moet zijn. Het reisadvies voor Cambodja valt in de gele categorie: ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. In het land is geen verhoogde terrorismedreiging maar soms is er wel sprake van politieke spanningen. Regelmatig komen er demonstraties voor die uitmonden in geweld. Het is verstandig om bij dit soort betogingen uit de buurt te blijven. 

 

Kaart van het actuele reisadvies in Cambodja

Kaart: Nederlandwereldwijd.nl

 

Criminaliteit in Cambodja 

In Cambodja is er relatief veel sprake van criminaliteit. Met name in de grote steden als Phnom Penh en Siem Reap komt veel criminaliteit voor. De meeste klachten komen van berovingen, overvallen, aanranding, oplichterij en zakkenrollers. Het oplichten van toeristen is een populair tijdverdrijf van een aantal taxi- of tuktuk chauffeurs. Probeer hier goed op te letten. Buitenlandse zaken adviseert ook om zoveel mogelijk overdag te reizen. 

 

Een veel voorkomende vorm van criminaliteit is “drink spiking”. Hierbij worden verdovende middelen of drugs in uw drinken gedaan. Let goed op uw glas wanneer u ergens gaat eten of uitgaan. Drink spiking komt met name voor in Sihanoukville. Op de plekken waar feestjes worden gegeven in Sihanoukville is zeer beperkte medische hulp aanwezig; houd hier rekening mee.

 

Sihanoukville is de laatste jaren veranderd in een Chinees gokpaleis. Chinese toeristen hebben de neiging om enkel Chinese ondernemers en restaurants aan te doen. Hierdoor ontstaan er regelmatig spanningen tussen Chinese toeristen en de lokale bevolking. 

 

Een overzicht van voorzorgsmaatregelen:

 • Ga nooit in op uitnodigingen van mensen die u niet kent;
 • Bewaar uw waardevolle spullen zoals bijvoorbeeld uw vliegtickets en uw paspoort in uw kluisje;
 • Geef uw internationale reispas nooit af.

 

Af te raden gebieden 

Hoewel de situatie nu kalmer is dan voorheen, zijn er nog steeds spanningen tussen Cambodja en Thailand in de noordelijke provincie Preah Vihaer en in de provincie Oddar Meanchey. 

 

De grens met Thailand is hier niet goed aangegeven rondom de tempels Preah Vihaer, Ta Krabei en Ta Moan. Het is verstandig om hier alert te zijn en altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. 

 

 

Onontplofte landmijnen van oorlogen 

In Cambodja is er tijdens de burgeroorlog ontzettend veel gebruikgemaakt van landmijnen. Nog steeds is op sommige plekken de grond bezaaid met dit gevaarlijke oorlogstuig. U vindt de velden met deze onontplofte munitie veelal bij grensgebieden. Wilt u een plaats in een grensgebied bezoeken? Neem dan eerst contact op met de lokale autoriteiten om te controleren of dit echt veilig is. Ga ook niet van de hoofdwegen af en blijf in het platteland op de aangegeven wegen.

 

Klimaat en natuurgeweld in Cambodja 

In Cambodja is er sprake van een regenseizoen (van mei tot en met oktober). In deze periode wordt het weer in Cambodja behoorlijk beïnvloed door de enorme hoeveelheid neerslag. De moessonregens die in deze periode vallen zorgen voor veel overlast. Denk hierbij aan plaatselijke onweersbuien en overstromingen.

 

Dit kan tot gevolg hebben dat wegen verzakken en dat er modderstromen ontstaan. Elk jaar vallen er dodelijke slachtoffers tijdens de Moessonperiode. Deze modderstromen komen vooral voor in de laagvlaktes in de volgende provincies: 

 • Siem Reap
 • Kompong Thom
 • Kratie. 

 

Wees u er bovendien van bewust dat het in Cambodja zeer heet kan zijn. Als toerist moet u waken voor verbranding, oververhitting en uitdroging. 

 

Van meteorologische problemen als tropische cyclonen is (nog) niet veel sprake in Cambodja. Het is echter altijd verstandig om de lokale nieuwsberichten in de gaten te houden.

 

Vaccinaties en inentingen Cambodja 

In Cambodja komen nog steeds infectieziekten voor. Dit resulteert in een aantal belangrijke adviezen met betrekking tot uw gezondheid. Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rij gezet: 

 • Dengue koorts. Deze virale infectie wordt verspreid door muggen die overdag en aan het begin van de avond steken. De mug komt vooral voor tijdens het regenseizoen. Er bestaat nog geen vaccin voor. Wanneer u last krijgt van symptomen als acute hoge koorts, pijn aan de gewrichten en spieren en huiduitslag, dan moet u direct een arts raadplegen. Dengue koorts kan gevaarlijk zijn. U kunt uzelf hiertegen beschermen met muggenwerende producten waar DEET in zit, maar ook door lange kleding te dragen en altijd te slapen onder een klamboe. 
 • Hondsdolheid. In Cambodja zijn veel honden en vleermuizen besmet met hondsdolheid. Het wordt aangeraden om u te laten inenten tegen hondsdolheid wanneer u van plan bent om veel in de natuur te ondernemen, wanneer u gaat werken met dieren of wanneer u langere tijd in Cambodja wilt verblijven. Voor kinderen wordt altijd aangeraden om het vaccin tegen hondsdolheid te halen, omdat zij kwetsbaarder zijn. 
 • Malaria. Malaria komt niet voor in de toeristische gebieden van Cambodja, maar wel daarbuiten. Het wordt ten zeerste aangeraden om onder een muskietennet te slapen buiten de toeristische gebieden en uzelf altijd goed te beschermen met een muggenwerend product met DEET. Het hangt af van uw persoonlijke situatie wat wordt aangeraden met betrekking tot preventie. Neem hiervoor dus contact op met uw eigen arts.  
 • Zika. De mug die het Zika-virus verspreid, is actief in Cambodja. Gestoken worden door deze mug kan vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger willen raken, behoorlijke gevolgen hebben. Het wordt daarom aangeraden om als zwangere, of wanneer u op korte termijn zwanger wilt raken, uw reis naar Cambodja uit te stellen. 
 • Vaccinaties die altijd aangeraden worden voor uw reis naar Cambodja zijn verder: Hepatitis A en DTP. 
 • Vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, rabies, mazelen en Japanse encefalitis zijn mogelijk. De adviezen hiervoor zijn persoonsgeboden. Neem hiervoor dus contact op met uw eigen arts. 

 

Let tenslotte op dat u in Cambodja geen water uit de kraan drinkt. Met street food dient u ook uit te kijken. Het eten wordt niet altijd in gezonde hygiënische omstandigheden bereid. 

In combinatie met het tropische klimaat kan dit voor onder andere buikloop en infecties zorgen. Drink alleen water uit verzegelde flesjes, eet geen rauw voedsel en zorg ervoor dat u uw eten koopt op plekken waar u kunt zien hoe het bereid wordt. 

 

De lokale wetgeving in Cambodja 

Wanneer u op reis gaat naar Cambodja, dient u zich aan de lokale wet- en regelgeving te houden. Met de onderstaande zaken dient u te allen tijde rekening te houden: 

 • Het is verplicht om in het bezit te zijn van een wettig verblijf voor Cambodja, in de vorm van een visum en een paspoort dat bij aankomst in Cambodja nog ten minste zes maanden geldig is. U moet bovendien twee pasfoto’s bij u hebben en in uw paspoort moet nog ten minste één lege bladzijde zitten. Hier kunt u een visum Cambodja aanvragen.
 • In Cambodja is het verboden om in het bezit te zijn van drugs of dit te gebruiken en/of te verhandelen. 
 • Seks met minderjarigen is verboden, zowel in Cambodja als voor de Belgische wet. 
 • Het is verboden om in Cambodja foto’s te maken van militaire instanties. 
 • Het is voor vrouwen verboden om monniken aan te raken. 
 • Er wordt in Cambodja veel waarde gehecht aan de Cambodjaanse koninklijke familie. Ongepaste opmerkingen over deze familie worden als enorm beledigend ervaren. 
 • Er geldt in veel boeddhistische tempels en koninklijke paleizen een kledingvoorschrift. In de meeste tempels en paleizen gaat u blootvoets naar binnen en draagt u geen t-shirts of korte broeken/rokken. 
 • Het is in België strafbaar om in het bezit te zijn van nepproducten. Deze worden veel geproduceerd in Cambodja. Bij aankomst in België kan het zijn dat uw bagage gecontroleerd wordt. Er staat een boete op het in bezit zijn van namaakproducten. Wees dus waakzaam met wat u wel en niet aanschaft. 

 

Uiteraard wordt verder van u verwacht dat u zich netjes en respectvol gedraagt tegenover de lokale gebruiken en gewoonten. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy