Algemene reisinformatie

Het land Oman 

Oman is een land in het werelddeel Azië. Het land bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Verenigde Arabische Emiraten. Deze twee delen zijn Oman en Musandam. De hoofdstad van Oman is Masqat (Muscat). Oman grenst aan buurlanden de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen. De taal die in Oman gesproken wordt is Arabisch. Oman heeft ruim 3 miljoen inwoners. Het land is een Sultanaat en heeft daarom geen president, maar een sultan. Oman heeft een interessante historie. U vindt er nog steeds mooie oude steden, verschillende forten, watervallen en een mooie kustlijn. Het toerisme in Oman komt veelal voor de watersport, omdat het een mooie plek is om te duiken en te snorkelen. 

 

De hoofdstad van Oman en belangrijke steden 

De hoofdstad van Oman is Masqat (Muscat). Wanneer we de voorsteden meetellen, heeft Masqat zo’n 540.000 inwoners. De stad is gelegen aan de Golf van Oman en is altijd een belangrijke havenstad geweest. De haven Sultan Qaboes is dankzij de exportopbrengst van olie altijd één van de belangrijkste handelshavens van Oman geweest. Muscat heeft sinds 2018 een nieuwe luchthaven: Muscat International Airport. De luchthaven ligt op zo’n 32 kilometer afstand van de hoofdstad en is gebouwd op potentiële groei. 

 

Andere belangrijke steden 

Een andere belangrijke stad in Oman is Nizwa. Tot de twaalfde eeuw was deze stad de hoofdstad van Oman en nog steeds is de stad belangrijk en groot. Nizwa wordt gezien als het centrum voor handel, kunst, onderwijs en religie. Hier is voor toeristen een hoop te zien, zoals het fort van Nizwa en de Tanaf ruïnes. Ook zijn Salalah, Sohar en Sur grote steden in Oman. 

 

Het groene hart van Oman 

Een opmerkelijk gebied in Oman is Dhofar. Dit wordt ook wel het “tropische zuiden” van het land genoemd. Waar een groot deel van Oman droog is, vindt u in Dhofar groene landschappen, watervallen en palmbomen. Ook toeristen komen graag in dit gebied om tijdens hun vakantie of rondreis door Oman van de afwisselende natuur te genieten.  

 

Waar ligt Oman – Kaart van Oman 

Oman ligt in het werelddeel Azië. Het land grenst aan de Arabische Verenigde Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Oman ligt aan de Golf van Oman en grenst ten oosten volledig aan de zee. Op de onderstaande landkaart van Oman kunt u zien hoe groot Oman is en waar Oman ligt ten opzichte van andere landen. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Oman 

 

Officiële naam

Sultanaat Oman 

Huidig staatshoofd

Sultan Qaboes bin Said Al Said 

Tijdsverschil

2 uur  

Hoofdstad

Masqat (Muscat)

Grootste stad

Masqat (Muscat)

Regeringsvorm

Sultanaat (Absolute monarchie) 

Oppervlakte

309.500 km2 

Inwoneraantal

3.424.386 inwoners 

Religie

82% Islam (waarvan 75% Ibadisme), 15% Hindoeïsme, 3% Christendom 

Buurlanden

Arabische Verenigde Emiraten, Saoedi-Arabië, Jemen 

Hoe lang vliegen

6 uur

 

Reisadvies Oman 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af voor alle landen ter wereld. Dit is bedoeld om reizigers in te lichten over de veiligheid in een land. Toeristen die naar het buitenland reizen, wordt aangeraden om dit advies te bekijken voordat zij op reis gaan. Op dit moment geldt er geen negatief reisadvies voor Oman. Oman wordt als veilig gezien. Wel gelden er veiligheidsrisico’s die u niet gewend bent vanuit België. Er zijn voor de kust van Oman piraten actief en ook kan er sprake zijn van natuurgeweld. Daarover leest u hieronder meer. De overheid raadt daarom wel aan dat toeristen en reizigers waakzaam te blijven tijdens hun vakantie. Voor meer informatie over het reisadvies voor Oman kunt u terecht op dezepagina. 

 

Klimaat Oman 

In Oman heerst er een warm woestijnklimaat. Kenmerkend voor het land is dat het er erg warm is en dat er weinig neerslag valt. De gemiddelde temperatuur in het noorden van Oman is in de zomer zo’n 40 tot soms wel 50 graden Celsius. In het zuiden liggen de gemiddelde temperaturen rond de 33 graden.

 

Natuurgeweld

In Oman kunt u te maken krijgen met natuurgeweld. Zo komen er af en toe cyclonen voor. Bent u in Oman en krijgt u te maken met een cycloon? Volg dan de aanwijzingen van de Omaanse autoriteiten op. Ook moet u voorzichtig zijn met wadi’s. Dit zijn droge rivierbeddingen in de woestijn die opeens zeer gevaarlijk kunnen worden wanneer het regent. Het snelstromende water komt dan zo snel omhoog dat u met gemak meegesleurd kunt worden. 

 

Beste reistijd

Oman lijkt als een van de zonnigste landen ter wereld de perfecte bestemming voor een zonvakantie. Toch is het met een gemiddelde temperatuur van soms wel 50 graden belangrijk om niet in de heetste periode naar Oman te reizen. De beste reistijd voor Oman is tussen oktober en april. De temperatuur ligt dan tussen de 25 en de 35 graden en de luchtvochtigheid is relatief laag. 

 

Reisdocumenten en visa

Er gelden specifieke douaneregels om naar Oman te kunnen reizen. Het is belangrijk om de regels van de immigratiedienst goed op te volgen. Zo arriveert u zonder zorgen op de luchthaven en kunt u genieten van uw vakantie. Om naar Oman te kunnen reizen, moet u in het bezit zijn van een paspoort (internationale reispas) dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Oman. U bent tevens verplicht om een e-visum aan te vragen voor uw reis naar Oman. Welk e-visum u moet aanvragen, hangt af van het doel van uw reis. Dit visum kan gewoon online worden aangevraagd. Meer informatie over het aanvragen van een visum Oman vindt u op onze visumpagina. 

 

Ambassade en consulaten 

In Oman vindt u het ereconsulaat van België. Hier kunt u als Belg terecht wanneer u hulp nodig heeft in een noodsituatie of wanneer u vragen heeft over uw visum. Dit ereconsulaat zit op het volgende adres gevestigd: 

 

P.O. Box 4102 – Ruwi

Muscat

Oman 

 

Ook vindt u in Brussel de ambassade van Oman. Deze zit gevestigd op het volgende adres: 

 

Ambassade van Oman 

Franklin Rooseveltlaan 236

1000 Brussel, België

 

Meer informatie over het consulaat van Oman vindt u op deze pagina. 

 

Tijdsverschil Oman 

Er zit een tijdsverschil tussen Oman en België. In Oman is het 2 uur later dan in België. Tijdens onze wintertijd is het in Oman 3 uur later. In Oman is er geen verschil tussen zomertijd en wintertijd. Wilt u weten hoe laat het is in Oman? Tel dan 2 of 3 uur op bij de huidige tijd in België. U weet dan wat de tijd in Oman is. 

 

Vervoer in Oman 

Er is in Oman weinig openbaar vervoer. Er rijden in Oman geen treinen of trams. Wel kunt u gebruik maken van de bus of een taxi. Hieronder vertellen we u meer over de verschillende manieren waarop u zich kunt vervoeren in Oman. 

 

Reizen per vliegtuig 

Er is in Oman één luchtvaartmaatschappij die de binnenlandse vluchten verzorgt. Dit is Oman Air. Wilt u van de ene kant van het land naar de andere kant vliegen? Dan kunt u prima gebruik maken van het vliegtuig. 

 

Reizen per bus

Tussen de grote steden in Oman rijden bussen. De busmaatschappij Oman National Transport Company rijdt tussen de steden Muscat, Salalah, Nizwa, Sohar, Sur an Buraimi. Ook rijdt er een bus naar Dubai. 

 

Reizen per taxi 

In de hoofdstad van Oman en in de omgeving rondom de hoofdstad kunt u ook reizen per taxi. Onderhandel aan het begin van de rit over de prijs, want taxichauffeurs hanteren geen vaste tarieven. 

 

Reizen per veerboot

Wilt u de meest noordelijke provincie van Oman bezoeken? Dan kunt u de veerboot pakken. Deze brengt u in zo’n 5 uur naar Musandam. 

 

Geld in Oman 

In Oman betaalt men met de munteenheid de Omaanse rial (OMR). De waarde van deze valuta hangt af van de huidige wisselkoers. Het is verstandig om de wisselkoers in de gaten te houden voor en tijdens uw reis. U kunt op veel plekken in Oman geld opnemen. De opnamelimieten van automaten verschilt per plek in Oman, maar meestal kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Het is verstandig om altijd wat contant geld op zak te hebben. Dit kunt u het beste doen in Amerikaanse Dollars (deze zijn gekoppeld aan de OMR). 

 

Het leven in Oman is goedkoper dan het leven in België. Restaurants, levensmiddelen, bier, het openbaar vervoer en bijvoorbeeld sigaretten zijn stukken goedkoper dan u vanuit België gewend bent. Het is in Oman niet gebruikelijk om een fooi te geven. Wel worden er voor toeristen soms opeens servicekosten aan de rekening toegevoegd. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy