Algemene Reisinformatie

Het land Mexico 

Het land Mexico ligt in Noord-Amerika. Het land grenst aan buurlanden Belize, de Verenigde Staten en Guatemala en grenst aan de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. De hoofdstad van Mexico is Mexico-stad (of Mexico City). Andere grote steden in het land zijn Guadalajara, Ciudad Juárez, Ecatepec en Mérida. Mexico heeft zo’n 124 miljoen inwoners en is daarmee het meest bevolkte Spaanssprekende land ter wereld. De meeste mensen in Mexico zijn Rooms-Katholiek.

 

Het land staat bekend om haar rijke geschiedenis. Verschillende volkeren hebben in Mexico gewoond en hebben hier mooie gebouwen achtergelaten. Nog steeds zijn er overblijfselen te vinden van de Maya’s, de Azteken, de Olmeken, de Tolteken, de Mixteken en de Zapoteken.

 

Mexico heeft een afwisselend landschap. U vindt hier vulkanen, regenwouden, watervallen, woestijnen en berggebieden. Mexico is een toeristisch vakantieland. Acapulco, de meest beroemde badplaats ter wereld en ook Playa del Carmen, een toeristisch kustplaatsje, worden veel bezocht door toeristen. Hieronder vertellen we u meer over reizen door Mexico, het reisadvies voor Mexico en het aanvragen van een visum voor Mexico. 

 

De hoofdstad van Mexico en andere belangrijke steden 

De hoofdstad van Mexico is Mexico-stad. De stad wordt ook wel Mexico City genoemd. Deze stad is met ruim 23 miljoen inwoners de grootste stad van Mexico. In 1521 werd zij gebouwd op de ruïnes van de oude Azteekse hoofdstad: Tenochtitlan. Het was ooit, op Parijs en Constantinopel na, de grootste stad ter wereld. Rond 1519 nam Hernán Cortés de stad over. Hoewel hij later de stad weer uitgejaagd werd, is zijn invloed nog altijd zichtbaar. Door hem veranderde de stad van Tenochtitlan in Mexico City. 

 

De internationale luchthaven Benito Juárez is het vliegveld van de stad. De luchthaven ligt op zo’n 8 kilometer afstand van het stadscentrum. Het is de belangrijkste luchthaven van Mexico. 

 

Een andere grote stad in Mexico is Mérida. Deze stad is erg geliefd bij toeristen. De stad is kleurrijk en ligt op de route tijdens een reis door Yucatan. Mérida is een stad die veel wordt bezocht door kunstliefhebbers. In deze stad vindt u veel musea. Bovendien is het koloniale centrum prachtig om doorheen te rijden. Vanuit Mérida bent u bovendien binnen korte tijd bij de beroemde Maya-tempel Chichen Itza. Ook oude tempelstad Uxmal ligt vlakbij deze grote stad. 

 

Een andere grote stad in Mexico is Guadalajara, de hoofdstad van de staat Jalisco. Deze stad is de op één na grootste stad van het land. De stad Ciudad Juárez is de grootste stad in het noorden van Mexico. Deze stad ligt aan de Río Bravo en kijkt uit op de Amerikaanse stad El Paso. 

 

Waar ligt Mexico – de kaart van Mexico

Mexico ligt in het werelddeel Noord-Amerika. Het land grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala. Ook grenst Mexico aan de Grote Oceaan en aan de Golf van Mexico. Op de onderstaande kaart van Mexico ziet u waar Mexico ligt. Ook ziet u op de landkaart hoe groot Mexico is en waar het land ligt ten opzichte van andere landen. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Mexico 

Officiële naam

Verenigde Mexicaanse Staten (Estados Unidos Mexicanos)

Huidige President

President Andrés Manual López Obrador

Tijdsverschil

Tussen 6 en 9 uur

Hoofdstad

Mexico-stad (Mexico City)

Grootste stad

Mexico-stad (Mexico City)

Regeringsvorm

Federale republiek

Oppervlakte

1.964.375 km2

Inwoneraantal

124.574.795

Religie

Christendom (Rooms-Katholiek 83,9%, Protestands 10,1%)

Buurlanden

Verenigde Staten, Belize, Guatemala

Hoe lang vliegen

11 uur en 30 minuten 

 

Reisadvies Mexico 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een advies af. Dit reisadvies gaat over de veiligheid in het land. Dit is bedoeld voor reizigers die naar het buitenland willen reizen. Zo weten toeristen of een land veilig is voor bijvoorbeeld een vakantie. Op dit moment geldt er voor het grootste deel van Mexico het reisadvies: let op, veiligheidsrisico’s. Dit houdt in dat er wel risico’s zijn waarmee rekening gehouden moet worden, maar dat reizen in principe veilig is. Voor een aantal gebieden in Mexico geldt een negatief reisadvies (alleen noodzakelijke reizen). 

 

Het gaat om het grensgebied met de Verenigde Staten, de deelstaat Guerrero en de stad Acapulco, de deelstaat Tamaulipas en de regio Tierra Caliente in Michoacán. Dit heeft te maken met onveiligheid vanwege drugsbendes, demonstraties en criminaliteit. Meer informatie over het huidige reisadvies van de overheid kunt u vinden op deze pagina. 

 

Het klimaat in Mexico 

In Mexico zijn er meerdere klimaatzones. De klimaatsoorten in Mexico vallen allemaal binnen de tropische klimaten, woestijn-/steppeklimaten en de zee-/mediterrane klimaten. Op sommige plekken is er sprake van een moessonklimaat, waardoor er hier veel neerslag valt. Deze regen valt met name in de zomer. De regenval is het meest hevig van juni tot en met oktober. Daarom is de beste reistijd voor Mexico tussen december en april. Voor een zonvakantie kunt u uiteraard reizen in de zomer. De zon schijnt, ondanks de regen, veel in de zomer. 

 

Wat betreft de temperaturen kunnen we onderscheid maken tussen drie zones: 

  • De hete zone. De gebieden die binnen deze zone vallen, liggen op een hoogte van maximaal 600 meter. De gemiddelde temperatuur in een hete zone ligt tussen de 25 en de 35 graden. 
  • De gematigde zone. De gebieden die binnen deze zone vallen, liggen op een hoogte van 600 tot 1800 meter. De gemiddelde temperatuur in de gematigde zone ligt tussen de 15 en de 25 graden. 
  • De koude zone. De gebieden die binnen deze zone vallen, liggen op een hoogte van minstens 1800 meter. De gemiddelde temperatuur in een koude zone ligt op zo’n 15 graden Celsius. 

 

U vindt meer informatie over het klimaat van Mexico op onze klimaatpagina. 

 

Reisdocumenten en visa

Het is niet nodig om een visum Mexico aan te vragen wanneer u minder dan 180 dagen in het land verblijft. Het is dus niet nodig om op een luchthaven een visum aan te vragen. Wel moet u rekening houden met douaneregels van de immigratiedienst. Zo bent u verplicht om te beschikken over een paspoort (internationale reispas) dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst in Mexico. Daarnaast is het wel handig om online een arrival card in te vullen. Hieronder vertellen we u meer over het consulaat in Mexico en de ambassade van Mexico. 

 

De ambassade en consulaten 

Wanneer u als Belg in Mexico bent, kunt u in geval van nood altijd hulp inroepen van de Belgische ambassade in Mexico. Deze ambassade zit gevestigd op het volgende adres: 

 

Ambassade Mexico 

Avenida Alfredo Musset, 41 Colonia Polanco, Del. Miguel Hidalgo

11550 Mexico 

Mexico 

 

Hoewel u altijd het beste contact kunt opnemen met de Belgische ambassade, kunt u ook terecht bij diverse ereconsulaten. Dit kan handig zijn indien u niet in de buurt bent van de ambassade. Het adres van het ereconsulaat in Cancun is: 

 

Ereconsulaat Cancun 

Alexandre DE BROUWER

Interior Hotel Hyatt Ziva Cancun 

Avenida Kukulkan KM 9.5

Punta Cancun, Zona Hotelera

77500 Cancun, Quintana Roo 

 

Het adres van het ereconsulaat in Chihuahua is: 

 

Patrick VERSCHEURE

Manesa S.A. de C.V. Calle Juan Ruiz de Alarcón 305 Complejo Industrial

31109 Chihuahua

Mexico 

 

Het adres van het ereconsulaat in Guadalajara is: 

Jean Christophe VAN DEN BERG

Roble 37
45350 El Arenal - El Arenal
Mexico

Het adres van het ereconsulaat in Monterrey is: 

Jose Maria LOPEZ ROUFOSSE

Avenida Alfonso Reyes 223
Col. Jeronimo Siller           
San Pedro Garza Garcia, N.L. 66250

Het adres van het ereconsulaat in Puebla is: 

Jean-Pierre DUEZ

Juan Ruiz de Alarcón 28 Col. Cipreses de Zavaleta
72150 Puebla
Mexico

Het adres van het ereconsulaat in Veracruz is: 

José Manuel URRETA ORTEGA

Blvd. Ruiz Cortínez 3495 Torre Continental, 4° piso, Despacho 406, Colonia Ylang Ylang
94298 Boca del Río Veracruz
Mexico

In België zit de Mexicaanse ambassade gevestigd. U hoeft dus niet te bellen naar Mexico om informatie over dit land te krijgen. Deze ambassade vindt u op het volgende adres: 

Ambassade van Mexico

Franklin Rooseveltlaan 94,

1000 Brussel, België

Meer informatie hierover vindt u op de pagina over het consulaat van Mexico. 

Tijdsverschil Mexico 

Het tijdsverschil tussen Mexico en België hangt af van de regio waarin u zich bevindt. Wilt u weten hoe laat het is in Mexico? Bekijk dan de volgende tabel: 

 

Tijdzone

Verschil wintertijd

Verschil zomertijd

Quintana Roo

5 uur eerder

5 uur eerder

Centraal Mexico

6 uur eerder

5 uur eerder

Noordwest Mexico

7 uur eerder

6 uur eerder

Baja California

8 uur eerder

7 uur eerder

Sonora

7 uur eerder

7 uur eerder

 

De tijd in Mexico hangt dus af van tijdzone in Mexico waar u zich bevindt. Gemiddeld is het in Mexico zo’n 6 uur vroeger dan in België. 

 

Vervoer in Mexico 

In Mexico kunt u zich het beste verplaatsen met een huurauto. Er zijn in Mexico veel bedrijven die auto’s verhuren. U kunt dan uw eigen route rijden en verschillende toeristische bestemmingen bezoeken. U moet minimaal 21 jaar oud zijn om een auto te mogen huren. De laatste tijd zijn er veel geruchten over politieagenten in Yucatan die toeristen in huurauto’s oplichten. Blijf netjes en beleefd, maar betaal geen boete voor een overtreding die u niet hebt begaan. 

 

Ook het openbaar vervoer (bussen) is in Mexico goed geregeld. Reizen met de bus is de goedkoopste manier om in Mexico te reizen. Er zijn drie soorten bussen: langeafstandsbussen, tweedeklasbussen of eersteklasbussen. De eersteklasbussen zijn sneller en comfortabeler. Wij raden deze bussen aan, zeker omdat een rit in een eersteklasbus úren kan duren. 

 

Het wordt steeds normaler om binnen Mexico ook met het vliegtuig te reizen naar één van de grotere luchthavens in het land. Busreizen kunnen tot wel 27 uur duren, terwijl u met het vliegtuig 2 uur over dezelfde afstand doet. Vaak is in dit geval een vliegreis zelfs nog goedkoper. U ziet natuurlijk wel minder van het land. 

 

Geld in Mexico 

In Mexico betaalt men met de munteenheid Mexicaanse Peso (MXN). De wisselkoers van deze valuta varieert dagelijks. Het is verstandig om dit als toerist goed in de gaten te houden. Zo kunt u de waarde van producten en diensten goed inschatten. Creditcards en bankpassen worden wel geaccepteerd in grote hotels, restaurants, luchthavens en op sommige tankstations. Ook zijn er redelijk wat geldautomaten te vinden in het land. Toch wordt altijd aangeraden om voldoende contant geld in Mexico op zak te hebben. 

 

De prijzen in Mexico liggen lager dan u in België gewend bent. Zaken als restaurants, levensmiddelen en het openbaar vervoer zijn stukken goedkoper dan in België. Wel is het gebruikelijk om een fooi van 10-15% te geven in toeristische gebieden. 

« back

Extra Informatie

    Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
    Privacy & Cookies Policy