Algemene informatie

Egypte is een land vol eeuwenoude cultuur. Met maar 5 uur vliegen is avontuur in dit land praktisch om de hoek. In Egypte is een visum verplicht. Zorg dat u dit van tevoren aanschaft om problemen aan de grens te voorkomen. U kunt een visum aan de grens aanschaffen mits deze niet een langere verblijfsduur vergt dan 1 maand, maar het is verstandiger dit voor uw vertrek te regelen. 

 

Door uw visum Egypte aan te vragen bij Evisumservice.be kunnen uw gegevens van tevoren worden nagekeken door een Nederlandstalige medewerker. Op deze manier kunnen eventuele fouten in het formulier aangepast worden zodat u zonder problemen op reis kunt naar Egypte. De leveringstijd van zo’n visum is op deze manier sneller dan bij het consulaat zelf.

 

Feiten en cijfers

 

Officiele naam De Arabische Republiek Egypte
Inwoners 97.041.072 (cijfers dateren uit 2017)
Hoofdstad Caïro (ook de grootste stad van Afrika)
Huidige president President Abdul Fatah al-Sisi
Landcode ISO 3166-2:EG
Regeringsvorm Republiek
Religie Islam (90%) Christendom (10%)
Kraantwater Niet schoon, water uit flesjes is aanbevolen
Oppervlakte 1.002.000 km2
Tijdsverschil Tijdens de zomer geen tijdsverschil, ’s winters is het 1 uur later in Egypte
Reistijd Tussen de 5 à 6 uur 
Reisstekker In Egypte worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in België 

 

Kaart van Egypte

 

 

Bezienswaardigheden in Egypte

Het landschap van Egypte laat overal sporen achter van haar historische geschiedenis. Van de Gazapiramiden tot aan de nijl, de langste rivier van de wereld. Op het gebied van toerisme heeft dit land iedereen iets te bieden. 

 

Godsdienst in Egypte

Religie speelt in Egypte een grote rol, sociaal en politiek gezien. De religie van de staat is officieel gezien Islamitisch. Daarnaast worden kleinere groepen als Christenen en Joden ook vertegenwoordigt in Egypte. Deze verschillende religies delen samen een grote geschiedenis met elkaar. Sinds het terroristische geweld in Syrië zorgen sommige extremistische groepen voor onrust en aanslagen tegen andere geloofsgroepen in Egypte. 

 

Bezoeken van religieuze plaatsen

Uit respect voor het Islamitische geloof in Egypte is het vereist om uw schoenen uit te doen bij het betreden van een moskee. Ook verwacht men in sommige moskeeën dat vrouwen hun haar bedekken met een hoofddoek of een sjaal. Tijdens het beklimmen van een toren dient u ook uw schoenen uit te doen. Houdt uw schoenen in uw hand met de zolen tegen elkaar aangedrukt. In Egypte is het onbeleefd om uw zolen te wijzen naar anderen. 

 

Belangrijke feestdagen Egypte

 

De bekendste feestdag in Egypte is de “nationale dag van Egypte”, waarin de bewoners de revolutie in van 23 juli1952 vieren. Deze revolutie zorgde ervoor dat het oude Egyptische koninkrijk veranderde naar de moderne republiek van Egypte. 

 

Naast deze feestdag is “revolutie dag” ook een grote gebeurtenis dat ieder jaar op 25 januari wordt gevierd. Deze feestdag wordt gevierd met ook op de revolutie die in 2011 begon. Deze revolutie was het begin van het aftreden van de leider Hasni Mubarak. 

 

Economische informatie

 

Op dit moment kan je met 1 euro 18,37 Egyptische ponden krijgen. Als maatstaaf in Egypte kunt u bedenken dat een lokaal biertje 30 Egyptische pond kost. Voor een gemiddelde maaltijd betaalt u in Egypte ongeveer 57.50 Egyptische pond. Over het algemeen is Egypte bijzonder goedkoop, de toeristische attracties zijn over het algemeen duurder. 

 

Onderhandelen

In Egypte is het bij de bazaar en andere lokale kraampjes normaal om te onderhandelen over de prijs, dit zit verworven in de cultuur. Verkopers zullen beginnen met een hoge prijs voor het product. Het is de bedoeling dat u vervolgens ver daaronder gaat zitten, om langzaam samen tot een deal te komen. Wees niet verlegen om weg te lopen tijdens de onderhandelingen als jullie het niet eens kunnen worden met elkaar, u zult zien dat de verkoper achter u aankomt om u tegemoet te komen met de prijs. 

 

Contant geld & pinpassen

In Egypte wordt er op verschillende manieren betaald. In de markten en lokale winkels betaald met vooral met contant geld. Handelaren beschikken vaak niet over pinapparaten, dus met een pinpas kom je hier niet ver. Er zijn pinautomaten verspreid over het hele land, en in de grote steden zijn deze gemakkelijk te vinden.

 

Het is niet toegestaan om meer dan 5000 Egyptische pond mee te brengen of terug te nemen uit Egypte. 

 

Fooi in Egypte

Het is normaal om veel fooi te geven in Egypte. Niet alleen in restaurants, maar zelfs bij tankstations. Veel mensen verdienen niet veel geld met hun uurloon en zijn afhankelijk van fooi. Met name de toeristische medewerkers zijn hiervan afhankelijk. Vaak wordt minimaal 5 pond fooi gegeven bij service.   

 

Gezondheid & welzijn: voeding

 

Net als in veel andere exotische landen kan het eten even wennen zijn voor een nieuwe toerist. Doordat ons verteringsstelsel niet volledig gewend is aan het nieuwe voedsel kunnen mensen minimale gezondheidsklachten ervaren (vaak tijdens de eerste paar dagen).

 

Eten en drinken

Kies voor eten dat vers is bereid en nog warm is wanneer het geserveerd wordt. Zo bent u verzekerd van een maaltijd zonder ziekmakende bacteriën. Een tip bij restaurants: drukke eetgelegenheden zijn het veiligst. Op deze manier weet u dat het eten niet te lang blijft staan en dat alles versbereid wordt. Het is veilig om uitsluitend water uit flessen te drinken. 

 

Gezondheid & welzijn: (sanitaire) voorzieningen

 

Egypte is een warm land, gelukkig zijn veel gemiddelde hotels is goede airco beschikbaar. Let er wel op dat u zich eerst acclimatiseert voordat u de airco volledig aanzet. Door half bezweet en in uw hotelkamer van de airco te genieten loopt u kans op het oplopen van een verkoudheid. 

 

Toiletten

Over het algemeen zijn er voldoende toiletten beschikbaar in Egypte, maar de schoonheid hiervan varieert. Het beste is om toiletten in restaurants en hotels te gebruiken, aangezien deze dagelijks schoon worden gemaakt. Het is gebruikelijk om zelf papier mee te nemen naar het toilet, of dit voor de ingang van iemand tegen betaling mee te nemen. 

 

Transport in Egypte

 

Treinen in Egypte

 

De treinverbindingen in Egypte zijn erg verouderd. Veel treinen stammen zelfs uit het koloniale tijdperk. In principe is het mogelijk om te reizen met de trein door Egypte, maar dit wordt niet aangeraden. Er ontbreekt airco in veel treinen, wat het onaangenaam maakt als vervoer. 

 

Bussen in Egypte

 

Bussen van officiële maatschappijen zijn voorzien van airco en hebben een goede verbinding door de steden. Vooral privé-organisaties bieden goede bussen voor toeristen aan. Het is verstandig om tickets voor deze bussen op voorhand aan te schaffen zodat u verzekerd bent van een plek in de bus. 

 

Taxi in Egypte

 

Voor sommige toeristen is het wennen om een taxi te gebruiken in Egypte. Het is vaak normaal om te onderhandelen over de prijs. Sommige taxi’s hebben geen taximeter. Spreek daarom vóór vertrek een prijs met de chauffeur af, zodat u hier achteraf op terug kunt komen. 

 

Huren van een auto in Egypte

 

Het wordt afgeraden om een auto te huren in Egypte. Het verkeerssysteem (vooral in de steden) is bijzonder complex en chaotisch. Voor de meeste bestuurders is dit geen prettige ervaring. Daarnaast rijden veel bestuurders in Egypte met weinig verlichting ’s avonds. Over het algemeen is de kans op een ongeluk wanneer u zelf rijdt in Egypte groot. 

 

Gezondheid & welzijn: inentingen en medicijnen

 

Voor het reizen naar Egypte heft u bepaalde inentingen nodig. Bekijk onze pagina met Reisadvies in Egypteom een overzicht te krijgen van de verschillende inentingen voor Egypte.  

 

Los van uw inentingen is het verstandig om uit de buurt van (wilde) honden en katten te blijven, zo vermijdt u alle gezondheidsrisico’s. 

 

Daarnaast is het verstandig om antibacteriële crème of doekjes mee te nemen. Zo kunt u zich door de dag heen schoonmaken. Geld is bijvoorbeeld een object dat veel bacteriën kan verspreiden. Vergeet niet uzelf in te smeren. De zon schijnt bijzonder fel in Egypte en niemand zit op verbranding te wachten. Sommige toeristen kiezen ervoor om een typische sjaal over hun hoofd te dragen, dit biedt de lokale bevolking al eeuwenlang bescherming in woestijnen en werkt goed. 

 

Malaria komt overigens niet voor in Egypte. Neem niet voor de zekerheid pillen in tegen malaria, dit zorgt voor bijwerkingen zoals diarree.  

 

Klimaat & beste reistijd Egypte

 

In Egypte spreekt men van een woestijnklimaat. Egypte zelf kent twee seizoenen, de zomer en de winter. Tijdens de zomer kan het warmer dan 40 graden worden. In de winter zakt het aantal graden tot ongeveer 10 graden. 

 

Veel toeristen kiezen ervoor om Egypte te bezoeken tussen oktober en april. In deze periode zijn de temperaturen het meest aangenaam. Dit zorgt echter voor veel drukte, met name tussen december en januari. Tijdens deze periode kunt u het beste niet naar Egypte reizen gezien er lange rijen voor toeristische attracties staan.

 

Het voorjaar in Egypte bevat gemiddelde temperaturen. Toeristen ervaren wel last van het “Khamsin wind” seizoen tijdens Maart en April. Dit zorgt voor wind met stofdeeltjes en zand dat als onaangenaam wordt beschouwd. Tijdens dit seizoen zijn de prijzen minder hoog dan ’s winters.

 

De zomer is het heetste seizoen in Egypte. Voor de gemiddelde toerist is dit niet prettig, vooral niet in de steden. De extreme hitte zorgt wel voor minder toeristen, dus de meeste attracties heeft u voor zichzelf in deze periode. Let er wel op dat de Ramadan wordt gehouden tijdens de zomermaanden waardoor sommige attracties gesloten zijn. 

 

In de herfst is het niet druk in Egypte, zodat u niet lang in de rij hoeft te staan voor belangrijke bezichtigingen. In deze periode vallen de prijzen voor hotels en hostels veel lager dan in het hoogseizoen. De middellandse zee is in deze periode aangenaam warm.

 

In de winter is het het drukste in Egypte. Dat merkt u aan het aantal toeristen in het land en aan de prijzen van hotels en hostels. In steden kunt u een wat vochtiger klimaat verwachten, gezien er tijdens de winter regen valt. 

 

Actueel reisadvies

 

In Egypte heerst er voor een lange tijd al politieke en civiele onrust. Dit is het resultaat van de staatsgreep in 2013. Hoewel deze onrust de afgelopen jaren fors is afgenomen, zijn bepaalde gebieden in Egypte nog steeds gevaarlijk. Door de politieke onrust in Egypte zijn politieagenten ook regelmatig het doelwit van aanslagen, waarbij toeristen betrokken kunnen raken. 

 

Waar u niet heen dient te gaan

Zo adviseren meerdere instanties tegen het bezoeken van Noord Sinai (inclusief de Suez-Taba weg) in verband met criminaliteit en terroristische aanslagen op politie- en beveiligingsambtenaren. Ook wordt streng afgewezen binnen een straal van 50 kilometer de grens van Libië te bezoeken. Dit heeft te maken met militaire operaties en terroristische aanslagen in de regio. 

 

Vooral drukbezochte publieke plaatsen zijn een risicofactor in Egypte. Hou de media scherp in de gaten zodat u weet wat u kunt verwachten tijdens uw bezoek naar Egypte. Voor gedetailleerd en actueel reisadvies over Egypte in 2019, bezoek dan onze pagina met reisadvies voor Egypte.

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy