Reisadvies Egypte

Net zoals veel exotische vakantiebestemmingen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden tijdens uw reis naar Egypte. Cultuurverschillen, andere wetten en vaccinaties zijn enkele voorbeelden van andere omstandigheden. Het is verstandig om voor uw reisinformatie over uw bestemming te vergaren. Om ervoor te zorgen dat u goed ingelicht op reis kunt, hebben wij hier het reisadvies voor Egypte. 

 

Huidige reisadvies Egypte 2019

Bron: nederlandwereldwijd.nl

De huidige veiligheidssituatie in Egypte is discutabel. De afgelopen jaren is het toeristische verkeer in Egypte aanzienlijk afgenomen doordat het land negatief in het nieuws is geweest. Met name na de staatsgreep in 2013 is de veiligheidssituatie onstabiel. Daarnaast opereren verschillende terroristische organisaties regelmatig in het land, waardoor de veiligheidsinstanties de veiligheid van toeristen niet overal kunnen garanderen. Met name in de afgelegen woestijngebieden is het lastig om de veiligheid te bewaren. 

 

Publieke plaatsen met veel mensen zijn een doelwit voor terroristische aanslagen. Met name tijdens religieuze festiviteiten of feestdagen. Vermijdt dit soort dagen tijdens uw bezoek, en zoek geen menigtes in de stad op. Hiermee beperkt u de gevaren van terroristische aanslagen voor uzelf. 

 

Dit betekent niet dat het overal in Egypte gevaarlijk is. In de meeste toeristische regio’s geldt er een positief reisadvies. Egypte is door De United Nations World Tourism Organization zelfs uitgeroepen tot snelst groeiende toeristenmarkt van 2019. Wel is het belangrijk om als toerist op te letten en situaties goed in te schatten. Plan uw reis zorgvuldig vóór vertrek en vermijd gevaarlijke gebieden, tenzij dit noodzakelijk is voor uw reis naar Egypte. Houd ook het nieuws in de gaten voor actuele informatie omtrent de veiligheid in Egypte.

 

Reizen naar Egypte

 

Een vakantie in Egypte is niet ver weg. Met slechts 5 uur reizen kunt u al met het vliegtuig in Cairo landen. Voor uw reis naar Egypte zijn er een aantal eisen waar u aan moet voldoen.

 

Visum Egypte

 

In Egypte heeft u een toeristenvisum nodig, dit is altijd verplicht. Beschikt u niet over een visum, dan wordt uw toegang tot Egypte geweigerd. Het is mogelijk om op de luchthaven in Egypte zelf een visum aan te vragen, dit raden wij echter niet aan. Problemen en stress aan de grens, daar zit niemand op te wachten. Zorg ervoor dat uw reisdocumenten vóór vertrek op orde zijn. U kunt bij ons online uw visum voor Egypte aanvragen. De opgegeven gegevens worden door een Nederlandstalige werknemer gecontroleerd om fouten in de aanvraag te voorkomen. De prijs voor een visum naar Egypte bedraagt bij ons 34,95 per visum. 

 

Net zoals bij de meeste landen in het buitenland, is het in Egypte vereist dat u een paspoort meebrengt. Voor Belgische ingezetenen is zowel een Belgische identiteitskaart als een Internationale Reispas voldoende.

 

Wetgeving en Autoriteiten

 

In Egypte zijn de wetgevingen erg verschillend. De overheid treedt over het algemeen hard op tegen overtredingen, toeristen zijn daar geen uitzondering voor. 

 

Drugs in Egypte

 

Drugs in Egypte zijn ten strengste verboden. De overheid treedt hier hard tegen op, met als gevolg een zware gevangenisstraf, of zelfs de doodstraf. Er wordt hier geen onderscheid gemaakt in de hoeveelheid aangetroffen drugs van de verdachte. Een zerotolerance beleid is hier aan de orde. 

 

Alcohol is alleen toegestaan in gecertificeerde restaurants of barretjes. Alcohol drinken in het openbaar is verboden. Buitenlandse toeristen zijn hier niet altijd van op de hoogte.

 

Fotografie in Egypte

 

Foto’s en video’s liggen gevoelig in Egypte. Met de toenemende politieke conflicten en terroristische aanslagen wordt dit scherp in de gaten gehouden. Met name bruggen, luchthavens en militaire sites mogen niet gefotografeerd worden. Ook foto’s op openbare plaatsen in de stad worden afgeraden. Wanneer de autoriteiten uw afbeeldingen als verdacht beschouwen, kunnen zij u arresteren. Officiële journalisten hebben dit zelfs meegemaakt, vermijd dit risico dus. 

 

Daarnaast is het gebruiken van drones voor foto’s en filmpjes ook verboden. Drones mogen in het algemeen niet gebruikt worden in Egypte, probeer dit daarom niet. 

 

Seksualiteit in Egypte

 

Egypte staat bekend als een conservatief land. Seksualiteit is een taboe in Egypte, en het tonen van affectie in publieke plaatsen wordt afgeraden. Niet-getrouwd samenwonen en prostitutie kunnen ook worden bestraft. 

 

Homoseksualiteit is volgens de wet niet verboden in Egypte, maar dit is nog steeds een risico. De autoriteiten kunnen arrestaties uitvoeren op basis van de weten tegen ontucht. Het wordt afgeraden om publiekelijk homoseksuele affectie voor elkaar te tonen. De bevolking zelf is erg conservatief en zal dit afkeuren, met veiligheidsrisico’s van dien. 

 

Veiligheid in Egypte

 

Nieuws Egypte 2019

 

Om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws in Egypte, hebben wij al het relevante nieuws verzameld over aanslagen in 2019.

 

Er zijn tot augustus 3 terroristische aanslagen geweest in 2019:

 

·     18 februari 2019: 3 veiligheidsagenten omgekomen door zelfmoordaanslag in het centrum van Cairo

·     19 mei 2019: 17 mensen gewond na een aanval op een bus vol toeristen in de buurt van de Gizeh piramiden

·     4 augustus 2019: 20 mensen omgekomen na een autobom in het centrum van Cairo

 

Aanslagen Egypte

 

De afgelopen jaren zijn aanslagen steeds vaker aan de orde geweest. Hierbij zijn toeristen ook het slachtoffer van. Met name religieuze locaties en festivals zijn de doelwitten van aanslagen in Egypte. Om risico’s te beperken is het verstandig om grote groepen mensen in steden te vermijden, gezien dit gemakkelijke doelwitten zijn voor aanslagen. 

 

Ten tijde van een crisissituatie dient u altijd het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. 

 

 

Demonstraties Egypte

 

In Egypte komen regelmatig demonstraties voor, met name in de grote steden zoals Cairo. Vaak zijn hoofdwegen moeilijk te doorkruisen in zo’n situatie. Demonstraties zonder voorafgaande toestemming zijn verboden, raak hier dus niet in verwikkeld. Ten tijde van een demonstratie is het verstandig om de laatste ontwikkelingen op nieuwssites te volgen. 

 

Alarmnummers voor noodsituaties: 

 

·     Politie: 112

·     Ambulance: 123

·     Brandweer: 180

 

Criminaliteit in Egypte

 

In Egypte komt criminaliteit in de steden voor. Mede door de toenemende armoede en de verslechterde economische situatie. Met name de diefstal van geld, mobieltjes en andere eigendommen bij toeristische trekpleisters.  

 

Te vermijden regio’s

 

Er zijn gebieden in Egypte die u dient te vermijden in verband met aanslagen in Egypte. De politie in Egypte opereert niet veel in deze locaties en kan de veiligheid van toeristen niet garanderen. Met name de woestijnregio’s in het westen en zuiden zijn een risicofactor. 

 

Sharm el skeikh & Sinaï (los van het centrum van sharm el skeikh)

 

Naast militaire activiteiten is het in deze gebieden niet veilig in verband met kidnappings in het verleden. De gebieden buiten de toeristische zones zijn gevaarlijk en dienen niet betreden te worden. Noord- en zuid Sinaï zijn voor toeristen geen veilige locatie. Politie en soldaten leveren regelmatig strijd met lokale terroristische organisaties. Het luchtruim boven Sinaï kent een hoog risico op terroristische dreigingen. 

 

 

Grensgebied Libië

 

In de woestijn in het westen van Egypte bevindt zich de grens bij Libië. Om naar deze plek te reizen heeft u voorafgaande toestemming nodig van de lokale Egyptische autoriteiten. Naast het feit dat hier regelmatig militaire operaties aan de gang zijn, is het risico op aanslagen in de regio groot. De woestijn is een groot gebied en de politie kan niet overal patrouilleren.  

 

Luxor, Abu Simbel en Aswan

 

In deze regio’s dient u een algemene waakzame houding aan te nemen, gezien de terroristische dreigingen in Egypte. 

 

Afgelegen kustgebieden Rode zee

 

Buiten de toeristische gebieden aan de kust van de Rode zee is er een dreigingsgevaar voor oude landmijnen. Vermijd deze gebieden ten alle tijden. Deze risicozone ’s zijn gemarkeerd met rode borden en prikkeldraad.

 

Openbare houding

 

Uitingen in het openbaar

 

Er wordt van toeristen verwacht dat zij zich respectvol opstellen tegenover de Egyptische cultuur. Discreet zijn is een goede manier om problemen te voorkomen. Zo wordt er verwacht dat u niet in het openbaar over politieke situaties spreekt, al helemaal niet op een negatieve manier. Zelfs het tonen van een uitgesproken mening op sociale media kan risico’s met zich meebrengen in verband met het monitoren van sociale media door de politie. 

 

Kledingvoorschriften

 

Door de conservatieve sfeer in Egypte worden vrouwen in non-toeristische gebieden verzocht bedekkende kleding te dragen. Broeken die tot over de knieën gaan, en in sommige religieuze locaties een eventuele sluier om het haar te bedekken. Met name bij religieuze plekken is dit een vereiste, toon hier daarom respect voor. 

 

Mannen wordt verzocht om bij het bezoeken van een Moskee een lange broek aan te doen. Ook dienen mannen en vrouwen hun schoenen uit te doen voordat ze een Moskee bezoeken. Let erop dat schoenzolen nooit naar een ander persoon mogen wijzen. Dit wordt in Egypte als respectloos gezien. 

 

Medicijnen & inentingen in Egypte

 

Voor het reizen naar Egypte dient u zich op medisch gebied goed voor te bereiden. Er zijn verschillende inentingen vereist voor uw verblijf in Egypte. Het is per toerist verschillend wat voor inentingen nodig zijn. Onderstaand hebben wij de inentingen voor Egypte samengevat. 

 

Aanbevolen vaccinaties

 

·      Hepatitis A

·     BMR-vaccinatie: aanbevolen wanneer u nooit mazelen heeft gehad of nooit gevaccineerd bent tegen mazelen

·     Dtp-vaccinatie: tegen tetanus, polio en difterie.

 

Optionele inentingen

 

·     Hepatitis B: bij een verblijf langer dan 3 maanden.

·     Buiktyfus vaccinatie

·     Rabiës: vereist voor reizigers die langere tijd in Egypte verblijven of verwachten in contact te komen met dieren.

 

Malaria komt niet in Egypte voor, in tegenstelling tot wat veel toeristen denken. Neem daarom géén malariapillen voor de zekerheid in. Malariapillen kunnen als bijwerking diarree veroorzaken. Dit is iets waar u niet op zit te wachten tijdens uw vakantie. 

 

Denguevirus (ook wel knokkelkoorts) komt voor in Egypte. U dient zich goed in te smeren tegen muggen in Egypte om de verspreiding hiervan te voorkomen. 

 

Voor advies op maat dient u uw dokter te raadplegen.

 

Ziekenhuizen & reisverzekeringen in Egypte

 

Reisverzekeringen voor Egypte

 

Voordat u op vakantie gaat naar Egypte, dient u een gepaste reisverzekering af te sluiten. Men weet nooit wat er kan gebeuren op vakantie, daarom is het verstandig dit voor de zekerheid geregeld te hebben. Gaat u op een actieve vakantie naar Egypte? Dan adviseren wij een aanvullende reisverzekering, ongevallen tijdens gevaarlijke activiteiten worden niet door een standaard verzekering gedekt. 

 

Privé & publieke ziekenhuizen

 

Over het algemeen staan de ziekenhuizen in Egypte goed bekend. Vooral ziekenhuizen in de grote steden zijn goed verzorgd. Veel artsen zijn hoogopgeleid en bieden zorg op maat. De meeste instanties adviseren het gebruik van privé-ziekenhuizen boven publieke/overheidsziekenhuizen. De zorg in een privéziekenhuis is duurder maar ook beter. Het is wel verstandig om te vooraf controleren of uw verzekering bepaalde privéziekenhuizen dekt, dit is niet altijd het geval.

 

Verboden medicijnen in Egypte

 

Toeristen kunnen medicijnen meenemen naar Egypte. Let er wel op dat uw medicijnen niet onder de Opiumwet in Egypte vallen. Check voor uw vertrek of dit het geval is. Bij eventuele controle kan dit problemen bij de grens opleveren wanneer uw medicijnen wel onder de Opiumwet vallen. In Egypte is deze wet over het algemeen strenger dan in de meeste Europese landen. 

 

Voedsel in Egypte

 

Het eten in Egypte staat goed bekend. De exotische specerijen en kruiden die gebruikt worden zorgen voor een unieke ervaring tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten. In Egypte komen specialiteiten uit de mediterrane, Afrikaanse en Midden-oostelijke keuken samen.

 

Water uit de kraan

 

Het kraanwater is niet veilig om te drinken in Egypte. Tandenpoetsen kan wel met het water uit de kraan, zorg er echter voor dat u niet te veel inslikt. Toeristen in Egypte maken gebruik van water uit plastic flessen. Misschien niet zo goed voor het milieu, maar wel goed voor uw gezondheid. Neem geen risico en drink veilig water. 

 

Voedsel

 

Het eten in Egypte is niet heel risicovol. Dit verschilt natuurlijk per toerist, niet iedereen kan even goed tegen het eten in het buitenland. Als vuistregel kunt u alleen voedsel eten dat vers is bereid. Drukke restaurants en eettenten zijn een teken van veilig eten. Voedsel blijft daar niet te lang staan en wordt direct geserveerd. Dit verkleint de kans op schadelijke bacteriën. Wij adviseren om geen rauw vlees te eten wanneer u een gevoelige buik heeft.

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy