Reisinformatie Ethiopië

Algemene reisinformatie over Ethiopië

 

Het land Ethiopië

Ethiopië is een land in Oost-Afrika. Het land heeft ruim 105 miljoen inwoners en grenst aan buurlanden Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba. Bekende steden in Ethiopië zijn Dire Dawa, een bestuurlijk onafhankelijke stad in het land, Gondar, Adama en Mek’ele.

 

In het land wordt de officiële landstaal Amhaars gesproken. De inwoners van het land zijn overwegend Ethiopisch-ortodox. Na het Christendom is de Islam de tweede godsdienst in het land.

 

Er is in Ethiopië nog niet veel toerisme en daarom is er relatief weinig reisinformatie te vinden over dit land. In dit artikel vertellen we u meer over het Afrikaanse Ethiopië.

 

Belangrijke feiten en cijfers over Ethiopië

Officiële naam

Federale Democratische Republiek Ethiopië

Huidige President

Sahle-Work Zewde

Tijdsverschil

1 uur

Taal

Amhaars

Hoofdstad

Addis Abeba

Grootste stad

Addis Abeba

Regeringsvorm

Republiek 

Oppervlakte

1.104.300 km2

Inwoneraantal

105.350.020 

Religie

43,5% Ethiopisch-ortodox, 33,9% Islamitisch, 18,6% Protestants 2,6% Animistisch, 0,7% Katholiek

Buurlanden

Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan

Hoe lang vliegen

7 uur en 30 minuten

 

Waar ligt Ethiopië – kaart van Ethiopië

Ethiopië ligt in het oosten van het werelddeel Afrika. Het land is omringd door buurlanden en grenst net niet aan de kust. De buurlanden van Ethiopië zijn Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. Op de onderstaande kaart van Ethiopië kunt u zien waar Ethiopië ligt ten opzichte van andere landen en waar het gelegen is in het Afrikaanse continent. 

 

 

De hoofdstad van Ethiopië en andere belangrijke steden 

De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba. Deze stad is ook de grootste stad van het land en is gelegen in het midden van het land. Met een hoogte tussen de 2200 en 3000 meter is Addis Abeba de op twee na hoogste hoofdstad ter wereld. 

 

In de stad heerst een relatief zeldzaam chinaklimaat (ook wel subtropisch hooglandklimaat genoemd). De stad heeft ruim 3 miljoen inwoners en is bovendien de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie. Omdat de stad een grote plek inneemt in de geschiedenis en cultuur van Afrika, wordt Addis Abeba ook wel eens de hoofdstad van Afrika genoemd. De plek waar Addis Abeba ligt, aan de voet van de berg Entoto, is gekozen door koningin Taytu Betul. Zij besloot dat op deze plek de hoofdstad van het land gebouwd moest gaan worden. Haar man stichtte in 1886 de stad Addis Abeba. Toen in 1963 de Organisatie van Afrikaanse Eenheid werd opgericht, werd Addis Abeba het hoofdkwartier van deze organisatie. De belangrijkste luchthaven in de stad is Bole International Airport. Dit vliegveld ligt zo’n 8 kilometer van de stad en is een van de drukste luchthavens van Afrika. 
 

Een andere grote stad in Ethiopië is Godnar, waar u mooie historische gebouwen vindt, zoals het kasteel en de baden van koning Fasiladas. Een andere stad, Bahir Dar ligt aan de zuidelijke oever van Lake Dana. Het is een van de meest toeristische bestemmingen binnen Ethiopië. Vlakbij Bahir Dar vindt u de prachtige watervallen van de Nijl (Blue-Nile watervallen). De stad Dire Dawa is bijzonder omdat het geen onderdeel is van een regio, maar dit een bestuurlijk onafhankelijke stad is. Een andere bekende stad in Ethiopië is Mek’ele, de hoofdstad van de regio Tigray. 

 

Reisadvies Ethiopië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen ter wereld een reisadvies op, om zo de veiligheid van Belgen in het buitenland zeker te stellen. Er is voor Ethiopië geen volledig positief reisadvies. Er zijn een aantal veiligheidsrisico’s in het land. In sommige regio’s geldt zelfs een negatief reisadvies. 

 

Het gebrek aan veiligheid in Ethiopië heeft veelal te maken met een verhoogde kans op terrorisme, zeker op toeristische plekken. In grote steden heerst veel criminaliteit, waar met name buitenlanders vaak het doelwit van zijn. Tenslotte bestaan er spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië. In combinatie met demonstaties die met veel geweld worden neergeslagen, betekent dit dat u op uw hoede moet zijn tijdens reizen in het land.

 

Op dit moment geldt er voor het zuidoosten van het land een negatief reisadvies, net zoals voor alle grensgebieden (met uitzondering van de grens met Djibouti). Hier kunt u het laatste en uitgebreide reisadvies in de gaten houden. 

 

Klimaat Ethiopië

Hoewel Ethiopië dichtbij de evenaar ligt, heerst er slechts in enkele delen van het land een tropisch klimaat. Dit komt door de grote hoogteverschillen. Omdat Ethiopië gelegen is op een hoogteplateau (Ethiopisch hoogland), is de gemiddelde hoogte in het land boven de 2000 meter. Onder invloed van de lagergelegen woestijn, is het weer in Ethiopië op veel plaatsen verschillend. 


In de laagvlakten heerst een tropisch klimaat. Hier kunnen de temperaturen in februari en april oplopen tot wel 40 graden Celsius. In de hoger gelegen gebieden heerst veelal een gematigd klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 5 en de 20 graden. In de hoogvlakten is er sprake van een regenseizoen, dat duurt van eind juni tot eind september. De vele neerslag die er dan valt leidt met regelmaat tot overstromingen en wegen die weggespoeld worden. Tussen maart en mei regent het ook veel. Meer klimaatinformatie over Ethiopië vindt u op deze pagina.

 

Reisdocumenten en visa 

Om een bezoek te kunnen brengen aan Ethiopië, moet u in het bezit zijn van een visum Ethiopië voor dit land. Een visumaanvraag kunt u doen met een internationale reispas (paspoort). Let op dat uw reispas hiervoor wel aan de eisen voor de geldigheid van een reispas moet voldoen (het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst in Ethiopië). 

 

Het type visum dat u aanvraagt hangt af van de reden dat u naar het land reist. Voor toeristische doeleinden vraagt u een toeristenvisum aan, maar voor een zakenreis heeft u een zakenvisum nodig. Wilt u een visum aanvragen voor Ethiopië? Kijk dan ook meteen naar de douaneregels van de immigratiedienst voor regels met betrekking tot het meenemen van diverse producten, zoals bijvoorbeeld alcohol en geld, naar en vanuit Ethiopië. Over het aanvragen van visa voor Ethiopië via ons aanvraagformulier.

 

Ambassade en consulaten 

In Ethiopië vinden we een Belgische ambassade, gevestigd in de hoofdstad Addis Abeba. Hier worden de diplomatieke belangen behartigt en worden andere consulaire diensten geleverd. Er zijn geen verdere Belgische ereconsulaten gevestigd in Ethiopië. 
De adresgegevens van de Belgische ambassade in Ethiopië.


Ambassade van België in Addis Abeba

Comoros Street, Yeka Kifle-Ketema
Woreda 05 Addis Abeba
Ethiopië

 


Andersom zit er ook een Ethiopische ambassade in Brussel. Deze ambassade zit gevestigd op het volgende adres: 

 

Ambassade van Ethiopië in Brussel
Tervurenlaan 64

1040 Etterbeek
België

 

Meer informatie over het consulaat van Ethiopië vindt u hier.

 

Tijdsverschil Ethiopië 

Het tijdsverschil tussen Ethiopië en België is slechts één uur. Wanneer u naar Ethiopië vliegt, zult u waarschijnlijk weinig last hebben van een jetlag. Wilt u weten hoe laat het is in Ethiopië? Tel dan een uur bij de huidige tijd op. 

 

Vervoer in Ethiopië

Om in Ethiopië te komen, kunt u het beste vliegen naar de internationale luchthaven van Addis Abeba: Bole International Airport. Het openbaar vervoer in Ethiopië is erg chaotisch en niet altijd veilig. Op busstations zijn toeristen bovendien vaak het slachtoffer van criminaliteit en dus is het belangrijk om goed op uw persoonlijke bezittingen te letten. Met de trein door Ethiopië reizen, is eigenlijk alleen aan te raden wanneer u naar Djibouti wilt reizen. Er is sinds 2016 weer een spoorlijn die de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba verbindt met de haven van Djibouti. 

 

Geld in Ethiopië 

De geldige valuta in Ethiopië is de Ethiopische Birr (ETB). Het is verstandig om voor vertrek te controleren wat de huidige wisselkoers is, zodat u een idee heeft van de waarde van deze munteenheid tijdens uw verblijf in Ethiopië. In de grote steden in Ethiopië is het gebruikelijk om fooi te betalen. Dit is meestal zo’n 10% van het totaalbedrag. 

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy