Reisadvies

Reisadvies voor Ethiopië – Algemene veiligheid in Ethiopië

Voor Ethiopië geldt niet één reisadvies. Het reisadvies voor dit land verschilt per gebied. Er zijn gebieden die vallen in de categorie Geel: ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Andere gebieden allen in de categorie Oranje: ‘Alleen noodzakelijke reizen’. Tenslotte zijn er een aantal regio’s waarvoor de categorie Rood: ‘Niet reizen’ geldt. Gaat u dus naar of door Ethiopië reizen? Controleer dan goed naar welke regio u gaat en wat het geldende reisadvies voor dat gebied is.

 

Kaart van het actuele reisadvies voor Ethiopië

bron: nederlandwereldwijd.nl

 

Geel: Let op, veiligheidsrisico’s

In de delen van het land waarvoor het reisadvies ‘Let op, veiligheidsrisico’s’ geldt, kunt u te maken krijgen met demonstraties, criminaliteit en een risico op terrorisme. In principe is de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, veilig om te reizen, maar ook hier kunnen toeristische plekken of luxe hotels het doelwit zijn van terroristische aanslagen. In Ethiopië is veel sprake van criminaliteit. Reis niet alleen, draag waardevolle spullen direct op uw lichaam (bijvoorbeeld in een heuptasje) en bewaar uw reisdocumenten op een veilige plek. Reis bovendien niet na zonsondergang. Mijd tenslotte iedere vorm van demonstraties, protesten of wegversperringen.

 

Wees op de volgende plekken voorzichtig of neem de juiste voorzorgsmaatregelen:

  • De Danakil Depressie-regio. Deze plek ligt in de driedubbele kruising van tektonische platen in de Hoorn van Afrika. Het is een van de meest hete, droge en laagste (120 meter onder de zeespiegel) plekken op aarde. Hoewel hier wel toerisme op afkomt vanwege de extreme omstandigheden, kunnen deze omstandigheden ook te zwaar zijn. Uw gezondheid moet dit aankunnen.
  • Harar. Om Harar te bereiken, reist u via Dire Dawa. In deze stad is er nog steeds regelmatig onrust tussen bevolkingsgroepen. Mijd grote groepen en demonstraties.

 

Negatief reisadvies

In ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden geldt dat de ambassade u niet of minder goed kan helpen wanneer u in moeilijkheden komt. Dit komt door de complexe situatie in deze gebieden.

 

Oranje gebieden in Ethiopië zijn:

  • De Siti Zone en de stad Jigjiga in de Somali regio;
  • Het grensgebied tussen Afar en Siti Zone (Somali);
  • De Sidama Zone, met uitzondering van de stad Awasa;
  • De stad Metema;
  • De stad Asosa en de regionale staat in Benishangul Gumuz;
  • De zones Kelam Wollega, West-Wollega en Oost-Wollega in Oromia;
  • De zones Oost- en West-Guji in Oromia.

 

Rode gebieden in Ethiopië zijn:

  • Het gebied met een straal van 10 kilometer van de grens met Eritrea. Toeristische plekken zoals Debre Damo en Yeha zijn wel relatief veilig.
  • Gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen een straal van 10 kilometer van de grens met alle omringende landen. De grens met Djibouti en de grensovergang naar Soedan bij de stad Metema zijn hierop de enige uitzonderingen.
  • De Somali-regio met uitzondering van de Siti Zone en de stad Jijiga.
  • De Siti Zone binnen een straal van 10 kilometer van de grens met Somalië.
  • De regio Gambella;
  • De grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

 

Klimaat en natuurrampen in Ethiopië

In Ethiopië vinden er zo nu en dan natuurrampen plaats. Zo bevinden de Afar regio en de Riftvallei zich in een gebied met seismische activiteit. Dit houdt in dat hier aardbevingen (kunnen) voorkomen.

Daarnaast is er in Ethiopië een regenseizoen dat duurt van juni tot september. Het droge seizoen duurt van oktober tot mei (met uitzondering van een klein regenseizoen in het begin van maart). Deze regenseizoenen kunnen grote overstromingen tot gevolg hebben, waardoor zelfs wegen behoorlijk kunnen verzakken. Het is verstandig om niet tijdens het regenseizoen te reizen. Doet u dit toch, laat u dan in geval van nood goed voorlichten door de lokale autoriteiten of neem, indien mogelijk, contact op met de ambassade in Addis Abbeba.

 

Vaccinaties en inentingen voor Ethiopië

In Ethiopië zijn er specifieke gezondheidsrisico’s. Het land ligt gedeeltelijk op een hoogteplateau, waardoor delen van het land, waaronder de hoofdstad Addis Abeba, zeer hoog liggen. Addis Abeba ligt op een hoogte van maar liefst 2400 meter en er zijn toeristische bestemmingen, waaronder de Simien Mountains, die nog hoger liggen. Voor sommige mensen kan de combinatie van de ijle lucht in de stad, gecombineerd met flinke luchtvervuiling, gezondheidsproblemen opleveren.

 

Houd bovendien rekening met de volgende, specifieke gezondheidsrisico’s:

  • HIV/AIDS. In Ethiopië zijn veel mensen besmet met HIV en AIDS. Heb geen (onbeschermde) seks met lokale bewoners van het land en zorg ervoor dat u niet in aanraking komt met het bloed van anderen.
  • Malaria. In Ethopië is de malariamug actief onder de 1500 meter hoogte. U kunt zich hiertegen beschermen door mugwerende middelen met DEET te gebruiken en altijd te slapen onder een klamboe.
  • Het wordt, wanneer u naar Ethiopië gaat, aangeraden om u altijd in te laten enten tegen de volgende zaken: hondsdolheid, hepatitis A en DTP.
  • Wanneer u naar Ethiopië gaat, is het verstandig om voor de volgende zaken met uw arts te bespreken of het raadzaam is om hier een vaccinatie voor te halen: hepatitis B, tuberculose, meningokokken, mazelen. Het advies om u hier wel of niet tegen te laten inenten is persoonsgebonden.

Het is daarnaast raadzaam om alleen mineraal of gekookt en gefilterd water te drinken. Zorg er ook voor de groenten die u eet gewassen zijn in schoon water.

Lokale wetgeving in Ethiopië

Wanneer u een ander land bezoekt, bent u verplicht om zich daar aan de lokale wet- en regelgeving te houden. In Ethiopië moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Een visum Ethiopië is verplicht om het land te betreden. Deze dient voor vertrek naar het land aangevraagd te worden. Dit kan via ons aanvraagformulier.
  • Drugs is in Ethiopië ten strengste verboden. Daarentegen wordt Khat, wat in België verboden is, zeer veel gebruikt wordt Ethiopië.
  • In het bezit zijn van pornografisch materiaal is illegaal. Dit geldt zowel voor tijdschriften als voor video’s. Daarnaast is homoseksualiteit in principe strafbaar.
  • Het is verboden om foto’s te maken van openbare gebouwen of constructies (bruggen, luchthavens) en om te parkeren vlakbij een kazerne, militaire basis, ambtswoningen van hoogwaardigheidsbekleders of andere strategische gebouwen.
  • Er vindt in Ethiopië nog steeds veel Vrouwelijke Genitale Verminking voor. Dit is in Belgische verboden. Iedere Belg die vrouwelijke genitale verminking uitvoert op een minderjarige, is strafbaar, ook wanneer dit buiten de Belgische landsgrenzen gebeurt.

 

Uiteraard wordt er van u verwacht dat u zich respectvol gedraagt tegenover de cultuur en natuur van Ethiopië.

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy