Reisinformatie Kenia

Het land Kenia

Kenia is een staat in het continent Afrika. Officieel heet het land de Republiek Kenia of Republiek Kenya. Het land grenst aan buurlanden Ethiopië, Somalië, Tanzania, Uganda en Zuid-Soedan. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Kenia heeft 47.615.739 inwoners (2017) en de officiële talen in dit land zijn Engels en Swahili. Kenia staat voornamelijk bekend om haar vele wildparken, mooie natuurlijk en de vele diverse diersoorten die er in dit land voorkomen. Dit land wordt veel bezocht door toeristen. Bent u ook van plan om vanuit België een reis naar Kenia te maken? In dit artikel kunt u alvast een heleboel informatie opdoen over dit mooie land. 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Kenia 

In de onderstaande tabel vindt u de belangrijkste feiten en cijfers over Kenia. 

 

Huidige president

President Uhuru Kenyatta

Tijdsverschil

1 uur

Hoofdstad

Nairobi

Regeringsvorm

Republiek

Staatsvorm

Republiek

Oppervlakte

591.958 km²

Inwoneraantal

47.615.739

Religie

47% protestant, 23% katholiek, 11% moslim

Aantal provincies

8 provincies

Hoe lang vliegen

8 uur

Taal

Engels, Swahili

 

 

De kaart van Kenia 

Op de onderstaande Google Maps kaart ziet u Kenia op de kaart van de wereld. U kunt met deze kaart zien waar de hoofdstad van Kenia, hoe groot het land is, u kunt de verschillende rivieren in Kenia zien liggen en u kunt zien waar het land gelegen is in het continent Afrika. Het is op deze wereldkaart mooi te zien dat Kenia precies op de evenaar ligt. 

 

De hoofdstad van Kenia en andere bekende steden 

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. In Nairobi wonen zo’n 3 miljoen mensen. De stad is levendig en veelzijdig, en bovendien multicultureel. Een eeuw geleden was er op de plek waar deze stad nu ligt niets meer dan een moerasgebied waar niemand woonde, maar na de aanleg van een spoorlijn tussen de grote stad Mombassa en buurland Oeganda, bleek dat dit moerasgebied met haar koele water en haar aangename temperaturen dankzij een ligging op 1661 meter hoogte een uitstekende plek was voor veel mensen om hun vee te laten drinken. Op de plek waar de stad nu ligt, werd een basiskamp opgezet, met de naam Mile 327. Hier vestigden zich veel Indiase arbeiders. Later werd het hoofdkwartier van de spoorwegen van Mombassa op deze plek gevestigd en veranderde de naam van de plek in 1900 naar Nairobi. Toen het Britse bestuur in 1905 verplaatste van Mombassa naar Nairobi, was de start voor de grote stad gemaakt en groeide Nairobi uit tot de stad die zij nu is. Nairobi staat bekend om haar mooie bezienswaardigheden als de City Market, de Masaai Market en het mooie Nairobi National Museum, maar de stad staat ook bekend om de vele criminaliteit.

Andere grote steden in Kenia zijn Mombassa en Kisumu. Mombassa, of Mombasa, is een grote stad aan de Indische Oceaan. De stad is de enige met een internationale zeehaven in Kenia en is hiermee een belangrijke stad voor het land. Ook is hier veel toerisme. Kisumu is de derde stad van Kenia en is gelegen aan het Victoriameer. 

 

De geschiedenis van Kenia 

Al meer dan 2 miljoen jaar leven er mensen in Kenia. Al vroeg in de geschiedenis waren er buitenlandse handelaren die zich in Kenia vestigden. Al in de 16eeeuw vestigden Portugese handelaren zich in het land. Deze werden in 1720 door de Arabieren, die zich al sinds de 8eeeuw in het land bevonden, verdreven, maar uiteindelijk belandde Kenia in 1890 in handen van het Verenigd Koninkrijk. Het land werd een Britse kolonie en zou dit nog lang blijven. Tijdens de Eerste én de Tweede Wereldoorlog vochten veel Kenianen mee voor het Britse leger. Hierdoor werd het volk echter nationalistischer, wat tot uiting kwam in een opstand tegen het Britse bewind. Onder Brits gezag werden er in 1957 verkiezingen gehouden, waarbij de Afrikaanse partij Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won. Hieruit kwam een regering voort, met als uiteindelijk resultaat dat Kenia in 1963 een onafhankelijke monarchie werd. Dankzij veel nationale regimes van corruptie, is er altijd veel onrust geweest in het land. Inmiddels is Uhuru Kenyatta president in het land. Hij werd in 2017 herkozen.

 

Het klimaat in Kenia 

In Kenia heerst een tropisch klimaat. Omdat het rond de evenaar ligt, zijn er grofweg twee seizoenen te onderscheiden in het land: een regenseizoen en een seizoen waarin het droger is. Er zijn wel verschillen in het klimaat in de verschillende gedeeltes van het land. Aan de kust is het warm en vochtig, terwijl het klimaat landinwaarts gematigder en droger is. De beste reistijd voor Kenia hangt niet zozeer af van de temperatuur, maar meer van het weer in Kenia en het regenseizoen. Tussen maart en juni valt er veel neerslag in het land. Ook in november en december kunnen er hevige buien vallen in het land. Wilt u dus op safari in Kenia? Dan is het wijs om op vakantie te gaan in een droge periode.

 

Feestdagen in Kenia 

1 januari 2019

Nieuwjaarsdag

11 maart 2019

Commonwealth Day

19 april 2019

Goede Vrijdag

21 en 22 april 2019

Pasen

21 april 2019

Boomplantdag

1 mei 2019

Dag van de Arbeid

1 juni 2019

Madaraka Day

4 t/m 6 juni 2019

Suikerfeest (Eid-al-Fitr)

10 oktober 2019

Moi Dag

20 oktober 2019

Kenyatta Day

12 december 2019

Onafhankelijkheidsdag

25 december 2019

Kerst

26 december 2019

Boxing Day

31 december 2019

Oudejaarsavond

 

Reizen en vervoer in Kenia 

U kunt op diverse manieren door Kenia reizen. Wanneer u naar Kenia vliegt, vliegt u meestal naar Jomo Kenyatta International Airport, de luchthaven van Nairobi. In Kenia zijn er vijf grote vliegvelden. Het is dus ook mogelijk om een binnenlandse vlucht te boeken wanneer u op een snelle manier van de ene kant van het land naar de andere kant wilt reizen. Een andere manier om door het land te reizen, is per trein. Er is een gloednieuwe spoorverbinding aangelegd tussen Mombassa en Nairobi. Met deze trein doet u vijf uur over deze route (terwijl dit u met de auto zo’n 8 tot 11 uur zal kosten). Toch is reizen met een huurauto een aanrader. Het is belangrijk dat u, vanwege het soms slechte wegennetwerk, kiest voor een auto die hoog op de wielen staat. Bovendien is het goed om te weten dat het verkeer in de steden erg chaotisch en druk is. Buiten de steden vindt u echter met de auto de mooiste plekken en kunt u door wildparken heen rijden, om zo het land te verkennen.

 

Betalen in Kenia – de munteenheid in Kenia 

In Kenia betaalt u met de Keniaanse Shilling (KES). Op sommige plekken is het ook mogelijk om te betalen met dollars (veelal in winkels of hotels waar de eigenaar niet oorspronkelijk uit Kenia komt). Op zulke plekken is betalen in dollars vaak goedkoper dan betalen in Keniaanse Shillings. 

De gemakkelijkste manier om te betalen in Kenia, is door eerst bij een ATM (een geldautomaat) zoveel mogelijk contant geld op te nemen. U kunt dit het beste doen met een bankpas, en niet met een creditcard, omdat u dan zo min mogelijk transactiekosten betaalt. Kies bovendien de optie ‘without conversion’ om de kosten zo laag mogelijk te houden. Buiten Nairobi zijn er relatief weinig pinautomaten. Zorg dus altijd dat u contant geld op zak hebt. In verband met veiligheid is het echter wel verstandig om te zorgen dat u niet al uw geld op één plek bewaart. Bewaar bijvoorbeeld een deel van het geld in uw koffer, een ander deel in de auto waarmee u reist, weer een ander deel in uw portemonnee, enzovoorts. 

 

Reisadvies voor Kenia

Kenia is een geweldig land om te reizen en het is, mits de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, een veilig land. Op onze pagina "reisadvies Kenia" vindt u alle informatie omtrent het reizen naar Kenia in relatie tot veiligheid.

Visumplicht voor Kenia 

Wanneer u vanuit België naar Kenia reist, bent u verplicht om over een geldig toeristenvisum te beschikken. Via deze link kunt u een visum Kenia aanvragen. Kinderen onder de 15 jaar kunnen zonder visum naar dit land reizen. U kunt een visum voor Kenia heel eenvoudig online aanvragen. U doet dit door een aanvraagformulier in te vullen en de benodigde documentatie aan te leveren. Let op dat u uw visum ruim voor vertrek aanvraagt en dat uw paspoort nog lange tijd geldig is. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy