Reisadvies Kenia

Bent u van plan om binnenkort af te reizen naar Kenia? Dan is het verstandig om het laatste reisadvies voor Kenia te checken. De veiligheid in Kenia is niet altijd hetzelfde. In het land heerst veel onrust, wat maakt dat reizen naar Kenia niet altijd wordt aangeraden; zeker niet naar specifieke gebieden in het land. Ook wat betreft gezondheidsrisico’s is het verstandig om het huidige reisadvies te controleren, zodat u weet of u bijvoorbeeld naar een malariagebied in Kenia reist. In dit artikel vindt u meer informatie over het laatste reisadvies voor dit land. 

 

Veiligheidsrisico’s en criminaliteit in Kenia

Op dit moment is er geen enkel gebied in Kenia dat geregistreerd staat als gebied zonder bijzondere veiligheidsrisico’s. Er zijn vier categorieën wat betreft de veiligheid van een land en het bijbehorende reisadvies: 

  • Rood: Niet reizen
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
  • Geel: Let op, veiligheidsrisico’s 
  • Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Hieronder leest u meer over de onveilige gebieden in Kenia en waarom bepaalde gebieden onveilig zijn om als toerist naar toe te gaan op vakantie.

 

veilig reizen naar Kenia kaart

bron: nederlandwereldwijd.nl

Onveilige gebieden

De volgende gebieden vallen in de categorie ‘Rood: Niet reizen’: 

  • de districten Mandera, Garissa en Wajir, met uitzondering van het vliegveld van Wajir;
  • het vasteland van het district Lamu, inclusief Kiwayu;
  • het gehele noordoosten van het land;
  • grensgebied met Somalië.

 

De volgende gebieden vallen in de categorie ‘Oranje: Alleen noodzakelijke reizen’: 

de eilanden Lamu en Manda in het district Lamu;

  • Marsabit;
  • Moyale;
  • het Tana-deltagebied en de kuststrook aan de noordzijde van Malindi;
  • binnen de stad Mombasa:

o   de wijken Changamwe, Majengo en Kisauni;

o   de sloppenwijken van de stad;

o   Likoni

  • binnen de stad Nairobi: 

o   de wijken Eastleigh en Pangani;

o   de sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.

 

De volgende gebieden vallen in de categorie ‘Geel: Let op, veiligheidsrisico’s’: 

  • De regio’s Turkana en West Pokot;
  • Baringo;
  • Natuurparken in de regio Laikipia.

 

Etnisch geweld

In Kenia komt etnisch geweld nog steeds veel voor. Dit heeft in het verleden tot veel doden geleid en dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Etnisch geweld in Kenia komt veelvuldig voor in de volgende gebieden: 

  • De Tanarivierdelta;
  • Lamu;
  • Samburu;
  • Garissa;
  • Moyale;
  • Marsabit;
  • Wajir;
  • Mandera.

 

Kustregio’s

In de kustregio’s van Kenia zijn veel piraten actief. Er wordt daarom geadviseerd om in zicht van de kust te blijven wanneer u gaat varen, of dit om nu commercieel of particulier varen gaat. Daarnaast is er in het kustgebied van Mombasa verhoogde spanning, waarschijnlijk wegens de verdeelde moslimgemeenschap en de manier waarop de Keniaanse politie hiermee omgaat. 

 

Terrorisme en terreurdaden

In Kenia zijn er verschillende actieve terroristische organisaties. In de grote steden, met name Nairobi en Mombasa, is er altijd een risico op aanslagen. Westerse doelen zijn met name een veel gekozen doelwit, maar ook plekken waar veel mensen komen, kunt u beter mijden. Denk hierbij aan markten, grote winkelcentra, kerken, sportevenementen, concerten, (westerse) hotels, restaurants, café’s, busstations, vliegvelden en overheidsgebouwen. 

 

Criminaliteit

Er is veel sprake van criminaliteit in Kenia. De kans dat u overvallen wordt is aanwezig, zeker in de grote steden. Met name in kleine busjes (matatu’s) en op busstations worden mensen veel beroofd. Het wordt aangeraden om uw waardevolle spullen niet op één plek te bewaren, maar te verspreiden over uw bagage.

 

De politieke situatie in Kenia

De verkiezingen die in 2017 plaatsvonden in Kenia, hebben enorm veel onrust met zich meegebracht. Sinds de verkiezingen is de veiligheidssituatie aanzienlijk verbetert, maar nog steeds zijn er gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de Keniaanse politie. Het is wijs om (nationale) protesten, demonstraties en politieke bijeenkomsten te mijden. Ook is het wijs om Central Business Districts, sloppenwijken en de buurt rondom moskeeën (met name na het vrijdagmiddaggebed) te mijden. 

 

Verkeersveiligheid

Het is in Kenia op veel wegen erg onveilig. Veel toeristen raken betrokken bij een verkeersongeval in Kenia, vanwege de slechte verkeersveiligheid. Dit heeft te maken met verschillende zaken, die hieronder uitgebreid worden beschreven.

 

Het wegennetwerk

Dit ligt onder andere aan het wegennetwerk. Hoewel de hoofdwegen tussen de grote steden en van en naar nationale parken en reservaten (let op: niet ín natuurparken en reservaten; hier zijn de wegen vaak onverhard en alleen toegankelijk voor terreinwagens) over het algemeen van een redelijke kwaliteit zijn, zijn veel secundaire wegen van een slechte kwaliteit. Dit komt door een gebrek aan wegwerkzaamheden. De wegen verslechteren vervolgens alleen maar door heftige regenval, aardverschuivingen en zwaar verkeer. Van veilige wegranden is op de secundaire wegen vaak geen sprake. Doordat de wegranden alleen maar verslechteren, versmallen de wegen en veranderen deze vaak van tweebaanswegen naar eenbaanswegen. 

 

Het rijgedrag

Een andere oorzaak van de slechte verkeersveiligheid in Kenia, is het rijgedrag van de lokale bewoners. U moet er rekening mee houden dat uw medeweggebruikers onvoorspelbaar rijgedrag vertonen, dat allerlei verschillende soorten voertuigen (variërend van auto’s, tot karren met vee, tot fietsen en voetgangers) regelmatig gebruik willen maken van dezelfde weg. Ook wordt er veel gereden onder invloed van alcohol. 

 

Criminaliteit op de weg

Het wordt afgeraden om ’s avonds, wanneer het donker is, buiten de steden te rijden. Er is in het donker veel criminaliteit. Auto’s worden overvallen en er is hier weinig controle op. Moet u toch in het donker de weg op, vergeet dan niet om uw portieren te vergrendelen, te rijden met uw ramen dicht en het liefst te rijden met meerdere voertuigen achter elkaar aan. 

 

Het klimaat in Kenia 

In Kenia heersen er verschillende klimaten. Het weer in Kenia hangt daarom af van het gebied dat u gaat bezoeken. In het kustgebied en rond het Victoriameer heerst er een tropisch klimaat. Hier is het zeer warm en regent het veel. In de laagvlakten heerst er een steppe- en woestijnklimaat. Het is in deze gebieden zeer warm en droog. Maar Kenia kent ook hoogvlakten (rondom de hoofdstad Nairobi), waar er een gematigd klimaat heerst met een koud seizoen, en een kort en een lang regenseizoen (moessons). Over het algemeen is de beste reistijd voor Kenia tussen januari en maart en tussen juni en oktober. 

 

In Kenia heerst er een compleet ander klimaat dan in België. Dat gaat samen met andere gezondheidsrisico’s. Het is daarom wijs om inentingen voor Kenia te halen. Door u te laten inenten met de vaccins voor Kenia, bent u beschermd tegen diverse gezondheidsrisico’s. Op de kaart van Kenia kunt u bovendien zien waar de malariamug actief is. U kunt malariatabletten nemen om uzelf tegen deze mug te beschermen. 

 

De lokale wet- en regelgeving 

Waar u in Kenia ook verblijft en in welk hotel, hostel of airBnB u ook overnacht, u bent altijd verplicht om zich te houden aan de lokale wet- en regelgeving, net zoals de lokale bevolking dat moet doen. U moet zich houden aan de volgende regels: 

  • Het is verboden om in het bezit te zijn van plastic zakken. Ook de tax-free zakken die u op de luchthaven kunt kopen, zijn verboden. Deze moet u dus achterlaten op de luchthaven van Kenia. 
  • Het is verplicht om in het bezit te zijn van een visum voor Kenia om dit land te bezoeken. De Keniaanse immigratiedienst zet, wanneer u in Kenia arriveert, een stempel in uw paspoort (uw Belgische internationale reispas). Op die stempel staat ook de uiterste datum aangegeven waarop u het land weer moet verlaten. Langer in het land blijven dan op deze stempel staat aangegeven, is strafbaar.
  • Er staan zeer strenge gevangenisstraffen op het hebben, gebruiken en handelen in drugs. 
  • Homoseksualiteit is volgens de Keniaanse wetgeving verboden. Tevens is het verboden om seksuele activiteit te hebben met minderjarigen.
  • Het is verboden om zonder officiële toestemming foto’s te maken van militaire instanties, publieke gebouwen en staatsmonumenten en politieposten. Het wordt afgeraden om in het openbaar foto’s te maken waar ook andere personen op kunnen staan. 
  • In Kenia is er nog steeds veel sprake van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). Dit is verboden in België. Wanneer u genitale verminking uitvoert, aanmoedigt of vergemakkelijkt, kunt u hiervoor vervolgd worden zodra u zich weer op Belgisch grondgebied bevindt, ook wanneer de verminking buiten België heeft plaatsgevonden. 
  • Visum Kenia: Voor elke Belgische reiziger is het verplicht om een geldig visum te hebben voor reizen naar het land. Zorg dat u deze op voorhand heeft aangeschaft.

 

Wordt u gearresteerd in Kenia of komt u in andere, ernstige moeilijkheden terecht? Dan kunt u een beroep doen op consulaire bijstand. Dit is hulp in het buitenland vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken voor landgenoten die tevergeefs hulp in het land waar zij verblijven ingeroepen hebben. De consulaire bijstand stopt zodra u op eigen kracht weer veilig verder kunt reizen. Deze vorm van hulp wordt niet geboden aan bipatriden met zowel een Belgische als een Keniaanse nationaliteit. Uiteraard wordt er, naast bovenstaande strafbare feiten, ook van u verwacht dat u tijdens uw vakantie de plaatselijke tradities en gebruiken respecteert en niet verstoort

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy