Algemene informatie

Het land Laos

Het land Laos heet officieel Democratische Volksrepubliek Laos en ligt in Zuidoost Azië. Het land grenst aan Myanmar, China, Cambodja, Vietnam en Thailand. Het heeft ruim 7 miljoen inwoners. De hoofdstad van Laos is Vientiane. De taal die men in Laos spreekt is Laotiaans.

 

Laos heeft een rijke cultuur en geschiedenis en wordt veel bezocht door toeristen; met name natuurliefhebbers, vanwege de ongerepte natuur in het land. Laos kent een grote variëteit aan landschappen. Er zijn bergen en regenwouden en in het land leven tijgers en olifanten in het wild. Het overgrote deel van de Laotianen hangt de religie Boeddhisme aan en dit is veel terug te zien in het land in de vorm van beelden en tempels.

 

De hoofdstad van Laos en andere belangrijke steden

De hoofdstad van Laos is Vientiane. De stad heeft ongeveer 400.000 inwoners en is hiermee ook de grootste stad van het land. De geschiedenis van Vientiane gaat ver terug. Al in 1533 werd Vientiane hoofdstad van het toenmalig koninkrijk Lan Xang, in plaats van voormalig hoofdstad Luan Prabang.

 

Er zijn vele heersers geweest in de stad en tijdens een burgeroorlog in 1828 werd de stad compleet verwoest door koning Rama III van Siam. De stad raakte toen compleet ontvolkt. Onder Franse heerschappij werd zij weer opgebouwd en uitgeroepen tot hoofdstad van Laos. In de stad vindt u verschillende bezienswaardigheden, waaronder de belangrijke tempels Pha That Luang, Haw Phra Kaew en Wat Si Saket.

 

Andere belangrijke steden

Een andere belangrijke stad in Laos is Luang Prabang.  Deze stad was ooit hoofdstad van Lan Xang. Dit is nog steeds terug te zien, want Luang Prabang is nog steeds een zeer belangrijke stad in Laos. Nadat Laos onafhankelijk werd, bleef de koning vanaf 1975 in Luang Prabang wonen, en niet in de hoofdstad Vientiane. Luang Prabang is vanwege haar bijzondere geschiedenis en erfgoed toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 
Pakse is een andere belangrijke stad in Laos. Deze stad heeft ruim 88.000 inwoners en is de thuisplaats van niet alleen Laotianen, maar ook van veel etnische- Vietnamezen en Chinezen. Hoewel er in Pakse niet enorm veel bezienswaardigheden zijn, staat de stad wel bekend om haar koffieplantages en de watervallen in de omgeving.

 

Een andere noemenswaardige plek in Laos is Vang Vieng. Het is geen grote plaats maar wel een van de populairste bestemmingen in Laos. In de regio vind men grotten en is er de mogelijkheid om te ‘tuben’: de rivier afdrijven op een opgeblazen vrachtwagenband. Vang Vieng wordt met name bezocht door backpackers.

 

Waar ligt Laos – Kaart van Laos

Laos ligt in het werelddeel Azië. Specifiek ligt Laos in Zuidoost Azië. Het land grenst in het noordwesten aan Myanmar, in het oosten aan Vietnam, in het noorden aan China, in het westen aan Thailand en in het zuiden aan Cambodja. Laos is compleet ingesloten tussen andere landen en heeft hiermee geen kustgebied. Op de onderstaande kaart van Laos kunt u zien waar Laos precies ligt en hoe groot het land is.

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Laos

Officiële naam

Democratische Volksrepubliek Laos

Huidig staatshoofd

Thongloun Sisoulith

Tijdsverschil

5 uur

Hoofdstad

Vientiane

Grootste stad

Vientiane

Regeringsvorm

Volksrepubliek

Staatsvorm

Democratische volksrepubliek

Oppervlakte

236.800 km2

Inwoneraantal

7.126.706

Religie

60% Boeddhisme

Buurlanden

Myanmar, Thailand, Cambodja, Vietnam en China

Hoe lang vliegen

10,5 uur

 

Reisadvies Laos 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor ieder land ter wereld een reisadvies op. Het dit reisadvies worden reizigers geïnformeerd over de veiligheid en eventuele veiligheidsrisico’s in een land. De informatie die de overheid geeft over de veiligheid in (bepaalde gebieden van) een land wordt goed bijgehouden en is dus altijd actueel.
Laos is een relatief veilig land, maar wel gelden er voor het gehele land bepaalde veiligheidsrisico’s. In enkele delen van het land geldt een negatief (oranje) reisadvies (‘Alleen noodzakelijke reizen’). Voor de rest van het land geldt een geel advies: ‘Let op, veiligheidsrisico’s’.

Kaart met het reisadvies voor Laos

Bron: nederlandwereldwijd.nl

Oranje gebied

De provincie Xaysomboune is oranje gebied. Het wordt aangeraden om hier alleen naar toe te reizen in geval van nood. Hier zijn veel gevechten geweest tussen rebellerende groepen en het leger. Burgers waren hier ook slachtoffer van gewelddadigheden. Moet u door deze regio reizen? Blijf dan op de hoofdwegen en reis niet alleen.

 
Ook de grensstreek met Myanmar is een oranje gebied. Hier zijn gewapende bendes actief en deze regio staat bekend als smokkelroute voor drugs. In oranje gebieden is het voor de ambassade soms niet en soms zeer beperkt mogelijk om u te helpen wanneer u in moeilijkheden komt. Indien mogelijk is het dus verstandig om dit gebied te mijden.

 

Geel gebied

Er gelden een aantal algemene veiligheidsrisico’s in Laos die afwijken van wat u in België gewend bent. Zo is er sprake van veel (kleine) criminaliteit, met name in toeristische gebieden. U kunt denken aan overvallen en zakkenrollers. Ook gewapende overvallen komen voor.

 

Reis niet na zonsondergang, reis niet alleen, zorg ervoor dat u waardevolle spullen dicht op uw lichaam draagt en dat u uw reisdocumenten op een veilige plek bewaart.

 
Tevens moet u extra waakzaam zijn in de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang. Hier liggen nog oude landmijnen uit oorlogstijd. Ook zijn er nog landmijnen te vinden in de grensgebieden met Vietnam. Het is verstandig om in deze regio’s niet van de hoofdwegen af te wijken.


Tenslotte is er in Laos een verhoogd risico op natuurgeweld. Tijdens het regenseizoen kunnen er flinke overstromingen en aardverschuivingen zijn. Ook staan de rivieren hoog in deze periode, wat tijdens watersportactiviteiten voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

 

Klimaat Laos

In Laos heerst er een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 40 graden Celsius. Hoog in de bergen ligt de gemiddelde temperatuur iets lager. Het weer in Laos wordt tijdens het regenseizoen (de moesson), dat loopt van mei tot oktober, veelal bepaald door de grote hoeveelheid neerslag die er dan valt. De beste reistijd voor Laos is buiten dit seizoen om, in januari, november en december. Door te reizen in deze periode mijdt u zowel het regenseizoen als de heetste maanden. Het is dan voornamelijk droog en de temperaturen zijn aangenaam.

 

Ongeacht het seizoen waarin u gaat reizen, moet u altijd bedacht zijn op de malariamug die actief is in Laos. Neem contact op met uw arts om te bespreken welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om niet besmet te raken met malaria. Wilt u meer weten over het klimaat in Laos? Lees dan meer op deze pagina.

 

Reisdocumenten en visa

Om naar Laos te kunnen reizen, dient u in het bezit te zijn van een paspoort (internationale reispas) die nog ten minste zes maanden geldig is vanaf het moment dat u vertrekt uit Laos. U bent ook verplicht om een visum Laos aan te vragen. Het is mogelijk om op de luchthaven van Vientiane en de luchthavens van Pakse, Savannakhet en Luang Prabang uw visum ter plaatse aan te vragen. Wel moeten uw reisdocumenten aan de douaneregels voldoen. Met dit visum mag u 30 dagen door Laos reizen. Bij sommige grensovergangen krijgt u slechts een visum voor 15 dagen. Ook is het mogelijk om een e-visum aan te vragen. In dit geval vraagt u uw visum volledig online aan. Dit doet u voorafgaand aan uw reis.

 

Ambassade en consulaten

In Laos vindt is er geen Belgische ambassade, maar wel is er een ereconsulaat in Vientiane. Dit ereconsulaat is de diplomatieke vertegenwoordiging van België in Laos. De ambassade kan u helpen tijdens uw reis door Laos in het geval van moeilijkheden of wanneer u visumvragen heeft. Het adres van het ereconsulaat is:

 

Ereconsulaat in Vientiane
Wat Haysoke 079/01
Rue Sethatirat, Hom 2
Chanthabouly
Vientiane
Laos

 

Andersom zit er ook een ambassade van Laos in België. Deze is gevestigd in Brussel. Hiervoor gelden de volgende adresgegevens:

 

Ambassade van Laos in België

Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel

België

 

Meer informatie over het consulaat van Laos vindt u hier.

 

Tijdsverschil Laos 

Het tijdsverschil tussen Laos en België is 5 uur. Vraagt u zich af hoe laat het is in Laos? Bedenk dan dat het in Laos 5 uur later is dan in België. Het tijdsverschil hangt wel af van onze zomertijd en wintertijd.  Tijdens onze wintertijd is het in Laos geen 5, maar 6 uur later.

 

Vervoer in Laos

De bekende manieren waarop u zich kunt vervoeren in Laos zijn de bus, de boot en het vliegtuig. Ook reizen met de TukTuk is een goede optie, mits u goed bent in onderhandelen over de prijs. De TukTuk wordt veelal gebruikt in de stad en is voor korte eindjes zeer handig om u te verplaatsen.

 

Bussen zijn nog steeds het meest gebruikte vervoersmiddel in dit land voor toeristen. De bussen zijn niet altijd even comfortabel, maar brengen u wel naar uw plaats van bestemming. De bussen in Laos rijden naar toeristische trekpleisters, maar ook naar meer afgelegen gebieden.

 

Reizen per boot is in Laos heel normaal. De rivier de Mekong brengt u naar afgelegen dorpjes en mooie plekken. U kunt per slowboat van alles zien van de omgeving en tegelijkertijd op uw plaats van bestemming komen. Het is ook mogelijk om binnen Laos gebruik te maken van het vliegtuig door middel van een binnenlandse vlucht. Wel ziet u veel minder van het land wanneer u per vliegtuig reist.

 

We raden het u niet aan om te rijden met de auto in Laos. Dit komt door de slechte wegen, de moeilijkheid om überhaupt een auto te kunnen huren en de hoge prijzen. Ook reizen met de trein is geen optie, omdat er weinig routes zijn die u kunt bereizen per trein.

 

Geld in Laos

In Laos betaalt men met de Laotiaanse kip (LAK). De waarde van deze valuta of munteenheid hangt af van de geldige wisselkoers. Het leven in Laos is goedkoper dan het leven in België. Voor zaken als restaurants, het openbaar vervoer en levensmiddelen betaalt u aanzienlijk minder dan u van thuis gewend bent. Het is bovendien niet gebruikelijk om in Laos een fooi te geven. Dit mag uiteraard wel.

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy