Reisadvies Laos

Reisadvies voor Laos – Algemene veiligheid Laos 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor ieder land ter wereld een reisadvies op. Dit reisadvies wordt zeer regelmatig bijgewerkt. Hierdoor weten toeristen en reizigers of een land veilig is. Ook voor Laos is er een advies. Er geldt voor een aantal delen in Laos een negatief reisadvies. Voor het grootste deel van Laos geldt een positief reisadvies. Wel wordt toeristen die reizen naar Laos aangeraden om rekening te houden met veiligheidsrisico’s. 

 

De algemene veiligheid in Laos 

Het grootste deel van Laos is relatief veilig. Wel zijn er veiligheidsrisico’s tijdens een reis naar Laos. Wanneer toeristen problemen ondervinden tijdens hun reis door Laos, heeft dit meestal te maken met verkeersongevallen en een gebrek aan goede medische zorg. In het algemeen wordt aangeraden om in toeristische regio’s geen drankjes die “happy” of “special” genoemd worden aan te nemen. Hier worden soms verdovende middelen in gestopt. Wees ook waakzaam tijdens watersportactiviteiten. Er vinden veel ongelukken plaats tijdens watersportactiviteiten.

 

Landmijnen

In Laos liggen in de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang landmijnen. Deze landmijnen stammen nog uit tijden van oorlog. Ook liggen er landmijnen in het grensgebied met Vietnam en in de provincies Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wijk in deze gebieden niet van de hoofdwegen af. Dit kan erg gevaarlijk zijn. 

 

Af te raden gebieden 

Er zijn een aantal gebieden waar u beter niet naar toe kunt reizen. Hiervoor geldt het reisadvies ‘Alleen noodzakelijke reizen’. Dit gaat om de volgende gebieden: 

 • De provincie Xaysomboune. Hier zijn nog steeds met regelmaat gevechten tussen rebellerende groepen en het leger. Blijf op de hoofdwegen wanneer u door deze provincie reist. 

 • Het grensgebied met Myanmar. Hier wordt veel drugs gesmokkeld. In het grensgebied zijn veel bendes actief die geweld gebruiken. 

 

Let op: in de af te raden gebieden is het soms niet mogelijk voor de ambassade om u hulp te bieden. 

 

Terreurdreiging en criminaliteit 

Er is op dit moment in Laos geen terreurdreiging. Wel is er veel criminaliteit. Criminaliteit komt vooral voor in toeristische gebieden in de vorm van zakkenrollen en tassenroof. Let goed op uw persoonlijke bezittingen, reis niet na zonsondergang en loop niet alleen over straat. Het is verstandig om in het uitgaansleven geen drinken aan te nemen van onbekenden. Tevens wordt aangeraden om uw reisdocumenten op een veilige plek te bewaren. 

 

Klimaat en natuurgeweld in Laos

In Laos heersen verschillende klimaten. Omdat het land dichtbij de evenaar ligt, is het op veel plekken zeer warm. Het tropische klimaat en de bijkomende hitte en luchtvochtigheid speelt sommige toeristen parten. Drink dus voldoende om uitdroging te voorkomen en span u niet te veel in op het heetste moment van de dag. 

 

Natuurgeweld

Van mei tot en met oktober vallen er moessonregens in Laos. Hierdoor kunnen overstromingen en modderstromen ontstaan. In het verleden zijn hierbij vaak dodelijke slachtoffers gevallen. Ook kunt u in Laos te maken krijgen met tropische cyclonen. Houd de mediaberichten goed in de gaten. Komt u in een noodsituatie terecht? Volg dan altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. 

 

Vaccinaties en inentingen voor Laos 

Wanneer u reist naar Laos, is het verstandig om u te laten inenten tegen hepatitis A en DTP. De vaccinatie voor gele koorts is verplicht wanneer u vanuit een gele koorts gebied naar Laos reist. De volgende vaccinaties zijn persoonsgeboden: 

 • Hepatitis B
 • Buiktufys
 • Tuberculose
 • Rabiës
 • Japanse encefalitis 
 • Mazelen 

Bespreek met uw arts of het raadzaam is om deze vaccinaties te halen. 

 

Gezondheidsrisico’s

In Laos komt malaria voor. Ook leven er muggen die ziekten als zika, chikungunya en dengue koorts/knokkelkoorts kunnen overdragen op mensen. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten. Draag lange kleding en slaap onder een muskietennet. Gebruik tevens een middel met deet. U kunt voor malaria tabletten slikken. Overleg met uw arts of dat in uw geval verstandig is. Let ten slotte op dat u niet in contact komt met zoet oppervlaktewater. U kunt dan besmet raken met schistosomiasis. 

 

Reisdocumenten Laos 

Wanneer u naar Laos reist moet u in het bezit zijn van een paspoort. Dit paspoort moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn wanneer u uw visum aanvraagt. U hebt tevens een visum nodig. Hier kunt u het verplichte visum Laos aanvragen.

 

Lokale wetgeving 

Net zoals in ieder land, moet u ook in Laos rekening houden met de lokale regelgeving. U dient zich te houden aan de wetten die gelden in het land. Houd rekening met het volgende: 

 • U bent verplicht om een visum aan te vragen voor Laos. Het overschrijven van de uiterste verblijfdatum is strafbaar. 
 • Er staan zeer zware straffen op drugsdelicten. Dit kan zelfs de doodstraf tot gevolg hebben. Zorg ervoor dat u uw eigen bagage goed in de gaten houdt om te voorkomen dat hier door anderen drugs in wordt gestopt. 
 • Het is bij wet verboden dat toeristen seksuele contacten hebben met Laotianen. U riskeert een gevangenisstraf of intrekking van uw paspoort wanneer u seksueel contact hebt met een inwoner van Laos. 
 • Het is verboden om foto’s te maken van personen in uniform en van openbare of militaire gebouwen. 
 • U dient monniken met groot respect te benaderen. Voor vrouwen is het verboden om monniken aan te raken. 
 • Kleding is zeer belangrijk in Laos. Dit is een manier om respect te tonen. Vooral in boeddhistische tempels en koninklijke paleizen is dit belangrijk. Hier loopt u op blote voeten en mag u geen shorts dragen. Ook zijn t-shirts en sandelen hier vaak verboden. 
 • In Laos worden veel namaakproducten geproduceerd en verkocht. Het is in veel EU-landen verboden om deze namaakproducten in te voeren. Hier kunt u hoge boetes voor krijgen. Koop dus in Laos geen namaakproducten. 

 

In geval van nood 

Komt u in Laos in een noodsituatie terecht? Dan kunt u altijd contact opnemen met de hulpdiensten: 

 

Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164

Politie: 212703

Ambulance: 1195

Toeristenpolitie (alleen te bereiken in Vientiane): 251128

Brandweer: 1190 

 

U kunt ook contact opnemen met het ereconsulaat in Vientiane. Deze zit gevestigd op het volgende adres: 

 

Wat Haysoke, 079/01 – Rue Sethatirat, Hom 2 – Chanthabouly 

Vientiane 

Laos 

 

Telefoonnummer: + 856 21 214 150 of + 856 20 565 547 94

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy