Reisinformatie Australië

Algemene informatie over Australië

 

Het land Australië

Australië is een land in het continent Oceanië. Het land is sinds 1901 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Er is veel toerisme in Australië en het land is zeer geliefd bij backpackers die Down Under een roadtrip maken.

 

Dankzij haar spectaculaire natuur waaronder het Great Barrier Reef en mooie steden als  Melbourne, Sydney en Perth, leent dit grote land zich inderdaad uitstekend voor een mooie rondreis. 

 

Australië heeft ruim 23 miljoen inwoners. Veel mensen denken dat Sydney de hoofdstad van Australië is, maar dat klopt niet. De werkelijke hoofdstad van het land is Canberra. Met haar oppervlakte van 7.692.000 km² is Australië het op vijf na grootste land ter wereld. De grote meerderheid van de bevolking is Christelijk.  

 

Belangrijke feiten en cijfers

Officiële naam

Commonwealth of Australia

Huidige President

Scott Morrison

Tijdsverschil

9 uur 

Taal

Engels

Hoofdstad

Canberra

Grootste stad

Sydney

Regeringsvorm

Parlementaire monarchie

Staatsvorm

Federatie

Oppervlakte

7.692.024 km2

Inwoneraantal

25.486.900

Religie

52,1% Christelijk, 2,6% Islamitisch, 2,4% Boeddhistisch, 1,9% Hindoeïstisch, 1,3%

Buurlanden

Geen echte buurlanden, want het land is volledig omringd door water. 

Hoe lang vliegen

c.a. 19 uur

 

Waar ligt Australië & kaart Australië

Australië ligt op het zuidelijk halfrond van onze planeet. Het land behoort tot het werelddeel Oceanië. Australië heeft geen aangrenzende buurlanden, omdat het land volledig is omringd door water. Wel zijn er landen die dichtbij liggen. Australië ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en boven het land vinden we Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea. 

 

Op de kaart van Australië is te zien waar het land precies ligt en hoe groot het is. Ook zijn de staten van Australië, Nieuw-Zuid-Wales, Queensland, Tasmanië, Victoria, West-Australië en Zuid-Australië zichtbaar op de kaart.

 

 

Hoofdstad Australië en andere belangrijke steden

De hoofdstad van Australië is Canberra. Deze stad ligt in het zuidoosten van het land en heeft 381.488 inwoners. De plek waar de stad gelegen is, was rond 1820 voornamelijk een streek waar mensen schapen hielden. De stad is niet vanzelf ontstaan, maar werd gebouwd na jarenlange discussies over welke stad de hoofdstad van Australië moest worden. Canberra werd in 1908 uitgekozen als hoofdstad, om jaloezie tussen de steden Sydney en Melbourne te voorkomen. De stad ligt precies tussen deze twee grote Australische steden in. In de taal van de Aboriginals betekent de naam Canberra ‘Ontmoetingsplaats’. Canberra is te bereiken via Canberra International Airport. Deze luchthaven is pas sinds 2018 toegankelijk voor internationale vluchten, omdat de meeste internationale vluchten via de vliegvelden van Sydney en Melbourne gaan. De luchthaven van de Australische hoofdstad is daarom volledig verbouwd. 

 

Canberra is niet de grootste stad van het land. Sterker nog: de stad staat op de zevende plek als het gaat om inwoneraantal van steden. Sydney is de grootste stad van Australië. Op de tweede plek volgt Melbourne en daarna volgen Brisbane, Perth, Adelaide en Gold Coast. 

 

Reisadvies Australië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt goed bij hoe het staat met de veiligheid in alle landen van de wereld, om een passend reisadvies te kunnen geven voor reizigers die naar het buitenland willen gaan. 

 

Ook voor toeristen die op reis willen naar Australië, is er een reisadvies afgegeven. Het huidige reisadvies voor het land is positief. Meer uitgebreide informatie over het laatste reisadvies voor Australië kunt u vinden op deze pagina.

 

Klimaat Australië 

Omdat Australië een groot land is, heeft het land verschillende klimaatzones. Dit resulteert in verschillende klimaatzones. Het gevolg is dat de gemiddeld temperatuur in het land verschilt. De seizoenen in Australië zijn omgedraaid in vergelijking met België. Dit betekent dat wanneer het zomer is in België, het winter is in Australië en omgedraaid.

 

In het binnenland heerst er een woestijnklimaat. Het is hier erg droog. De dagen zijn ontzettend heet vanwege de brandende zon en de nachten zijn koud. Het zuiden heeft een gematigd (zee)klimaat met warme zomers en winters die vrij koud zijn. In het noorden heerst er een tropisch klimaat, waar de inwoners ook te maken hebben met een regenseizoen. 

De beste reistijd voor Australië hangt af van de plek die u gaat bezoeken. In Sydney is de gemiddelde temperatuur het hele jaar aangenaam (tussen de 17 en de 26 graden Celsius). Wel valt er de meeste regen in de maanden januari tot en met juni. In Melbourne heerst er een gematigd zeeklimaat. De winters zijn zacht en de zomers zijn warm. Dit klimaat kan in Melbourne zorgen voor zomers met temperaturen tot wel 40 graden. Het is dus het meest aangenaam om deze stad in het voorjaar te bezoeken. 

 

Gaat u naar het noorden? Dan kunt u beter niet reizen in de maanden december, januari en februari, vanwege het regenseizoen; iets wat typisch is voor het tropische klimaat wat in dit deel van het land heerst. Meer informatie over het klimaat in Australië vindt u op deze pagina. Daar leest u ook meer over de UV-index van Australië.

 

Reisdocumenten en visa 

Om Australië als buitenlander te kunnen bezoeken, heeft u een visum nodig. Het type visum dat u aanvraagt met uw (biometrisch) paspoort, hangt af van de reis die u gaat maken. U kunt een working holiday visa aanvragen, een toeristenvisum of een zakenvisum. Het doen van een visumaanvraag is tegenwoordig heel eenvoudig.

 

Om te voldoen aan de douaneregels van de immigratiedienst, heeft u hier een internationale reispas voor nodig, waarbij u goed moet letten op de geldigheid van uw reispas. Voor inwoners van landen waar Australië goede banden en afspraken mee heeft, is het mogelijk om een eVisitor Australië aan te vragen. Dit is een heel eenvoudig proces; gemakkelijker dan het aanvragen van een ETA (normaal visum). Bovendien is het aanvragen van een eVisitor goedkoper. Reizigers met een Belgische nationaliteit, kunnen dit visum Australië aanvragen. Het aanvragen van visa voor Australië kan via onze website. 

 

Ambassade & consulaten 

In Australië is er een Belgische ambassade, die de belangen van België in hw behartigt. De ambassade is gevestigd in Canberra. Hierbij horen de volgende adresgegevens: 

 

Ambassade van België in Australië

19, Arkana Street Yarralumla
ACT 2600 Canberra
Australië

 

Voor mensen die niet in de buurt van Canberra wonen of verblijven, is het mogelijk om een Belgisch ereconsulaat te bezoeken. Deze consulaten zijn te vinden in Australische steden Adelaide, Brisbane, Sydney, Perth, Launceston, Melbourne en Darwin. 

 

Andersom werkt het hetzelfde: de Australische ambassade in België vertegenwoordigt Australië op Belgisch grondgebied. U kunt hier terecht voor een visumaanvraag, maar ook over andere informatie over het grote land Down Under. De Australische ambassade is gevestigd in Brussel, op het volgende adres:  

 

Ambassade van Australië

Kunstlaan 46

1000 Brussel
België

  

Meer informatie over de ambassade en consulaten vindt u hier.

 

Tijdsverschil Australië 

In Australië is het gemiddeld negen uur later dan in België. Vanwege de omvang zijn er 9 verschillende tijdzones, dus het exacte tijdsverschil en de tijd in Australië hangen af van de plek waar u naar toe reist. Vraagt u zich af hoe laat het is in Australië? De onderstaande tabel geeft u wellicht een beter beeld.

 

Waar?

Hoeveel verschil wintertijd?

Hoeveel verschil zomertijd? 

Nieuw-Zuid-Wales

10 uur later

8 uur later

Australisch Hoofdstedelijk Territorium

10 uur later

8 uur later

Victoria

10 uur later

8 uur later

Tasmanië

10 uur later

8 uur later

Queensland

9 uur later

8 uur later

Zuid-Australië

9,5 uur later

7,5 uur later

Noordelijk Territorium

8,5 uur later

7,5 uur later

West-Australië

7 uur later

6 uur later

 

Vervoer in Australië 

Er zijn verschillende manieren om u te verplaatsen in Australië. Veel mensen reizen door Australië in de vorm van een roadtrip. Ze reizen bijvoorbeeld de oostkust, of soms zelfs de gehele kust langs. Sommigen doen ondertussen betaald- of vrijwilligerswerk. Dit soort rondreizen worden veel gedaan met huurauto’s. 

 

Australië is ook een unieke bestemming voor kortere reizen. Wij adviseren u wel om middels een reisgids een aantal must sees te selecteren. Vanwege de grote afstanden is het dan het meest makkelijk om in Australië gebruik te maken van vliegtickets en van de ene plaats naar de andere plaats te vliegen. 

 

Het is ook mogelijk om per trein te reizen. In het land zijn er speciale treinen die van de Oost- naar de West-kust rijden. De treinen gaan dwars door de Australische outback. Ook, binnen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld. U kunt hier onder andere met de bus reizen. Natuurlijk is het ook mogelijk om gebruik te maken van de boot. Deze brengt u vanaf de kust naar mooie eilandjes in de buurt. Er gaan ook boten naar Nieuw Zeeland.

 

Valuta

In Australië is de geldige munteenheid de Australische dollar (AUD). De wisselkoers van deze munteenheid is aan koersschommelingen onderhevig.  U kunt in dit land vrijwel overal met uw pinpas betalen. Ook betalen met een kredietkaart is geen enkel probleem, hoewel het gebruiken van een bankpas meestal goedkoper is. Vaak kunt u een maximaal limiet per dag uitgeven, maar dit bedrag kunt u op aanvraag aanpassen. Er zijn voldoende geldautomaten in Australië om geld op te kunnen nemen. 

 

Het geven van fooi is in Australië niet gebruikelijk. U mag uiteraard altijd fooi geven als u dat wilt, maar er komt geen standaard bedrag bovenop de prijs die u moet betalen als fooi voor het personeel. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy