Reisadvies Australie

Reisadvies voor Australië – Algemene veiligheid Australië

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land ter wereld een reisadvies af. Wanneer het onveilig is in een land is dit reisadvies negatief. Wanneer een land veilig is geldt er een positief reisadvies. Voor Australië geldt ook een positief reisadvies. In dit artikel vertellen we u meer over reizen naar Australië en de veiligheid voor toeristen in Australië. 

Kaart van Reisadvies voor Australie

Bron: nederlandwereldwijd.nl

Algemene veiligheid in Australië 

De algemene veiligheid in Australië is goed. Er geldt een positief reisadvies voor Australië en er zijn geen veiligheidsrisico’s waar u rekening mee hoeft te houden. Het gehele land valt in de groene categorie ‘Geen bijzondere veiligheidsrisico’s’. U kunt dus veilig door dit land reizen. Wel is het verstandig om goed op uzelf en op uw persoonlijke eigendommen te letten. Dit geldt voor ieder land waar u naar toe reist. 

 

Terreurdreiging en criminaliteit 

Op dit moment is er geen actieve terreurdreiging in Australië. Wel is het mogelijk dat er een terroristische aanslag wordt gepleegd. Dit geldt voor ieder land en voor iedere stad ter wereld. Er is echter geen reden om aan te nemen dat er op dit moment een verhoogd risico op terreur is in dit land. In Australië wordt in het geval van terrorisme een alarmsysteem in werking gesteld. 

Net zoals in ieder land en in iedere grote stad kunt u ook in Australië te maken krijgen met criminaliteit. Met name berovingen en straatcriminaliteit zijn zaken waar u goed op moet letten. Pas goed op uw persoonlijke eigendommen en laat geen spullen achter in uw auto. 

 

Klimaat en natuurgeweld in Australië 

Australië is ontzettend groot en hierdoor vindt u in dit land verschillende klimaatzones. Zo vindt u er een woestijnklimaat in het midden van het land en heerst er een warm steppeklimaat rondom het centrum van Australië. In het noorden heerst een subtropisch klimaat. Omdat Australië dichtbij de evenaar ligt, is het wel in vrijwel het gehele land behoorlijk warm en vaak erg droog. De ligging en de warmte en droogte van Australië kan zorgen voor het nodige natuurgeweld. 

 

Bosbranden

In Australië komen met grote regelmaat bosbranden voor. Deze branden kunnen voorkomen in het hele land. De branden verspreiden zich enorm snel en zijn erg gevaarlijk. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen wanneer u in een gebied bent waar bosbranden zijn. 

 

Overstromingen

Met name in de staat Queensland kunt u te maken krijgen met overstromingen. 

 

Tropische stormen en cyclonen 

Tussen de maanden oktober en april kunnen er in Australië met regelmaat tropische stormen en cyclonen voorkomen. Reist u tussen oktober en april naar Australië? Houd de media dan goed in de gaten en controleer of er gevaar is op stormen en cyclonen in het gebied waar u heen reist. 

 

Noodnummer bij noodsituaties

Krijgt u te maken met natuurgeweld tijdens uw verblijf in Australië? Dan kunt u bellen met de hulpdiensten (politie, ambulance, brandweer) naar nummer 000. In de oostelijke staten komen de meeste overstromingen, stormen en tsunami’s voor. Verblijft u in Queensland, New South Wales of Victoria en komt u in een noodsituatie terecht? Bel dan met het nummer 132 500. 

 

Vaccinaties en inentingen Australië 

Voor Australië hoeft u geen verplichte inentingen te halen. De enige vaccinaties die u mogelijk zou moeten halen, zijn een inenting tegen gele koorts en een inenting tegen Japanse encefalitis. De vaccinatie voor gele koorts hoeft alleen wanneer u vanuit een gele koorts gebied naar Australië reist. Of u de vaccinatie voor Japanse encefalitis moet halen, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt dit bespreken met uw arts. 

 

Gezondheidsrisico’s

Er zijn een aantal gezondheidsrisico’s waar u rekening mee moet houden. In Australië leven muggen die ziekten kunnen overdragen die gevaarlijk zijn voor mensen. U kunt denken aan zika, chikungunya en dengue koorts/knokkelkoorts. Het is daarom belangrijk om uzelf goed tegen muggenbeten te beschermen. 

 

Reisdocumenten Australië 

Let op dat u de juiste reisdocumenten voor Australië hebt. Zo krijgt u geen problemen bij de douane op de luchthaven in Australië. Om naar Australië te kunnen reizen dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst in Australië. Ook moet u een visum Australië aanvragen. U kunt als eVisitor een ETA (elektronische reisvergunning) aanvragen. Deze aanvraag kunt u online doen. Dit ETA is een jaar geldig en hiermee kunt u maximaal 3 maanden in Australië verblijven. 

 

Lokale wetgeving 

Net zoals in ieder land moet u tijdens uw verblijf in Australië rekening houden met de lokale wetgeving. Let in Australië op de volgende zaken: 

  • Er gelden bij de douane strenge regels wat betreft het invoeren van producten. Er wordt met name streng gecontroleerd op agrarische, plantaardige en dierlijke producten. Het is niet toegestaan om verse voedingswaren in te voeren. 
  • Voor de invoer van farmaceutische producten gelden zeer strenge regels. Neemt u geneesmiddelen mee op reis? Zorg dan dat u in het bezit bent van een voorschrift of een verklaring van uw arts. Hierop moeten uw gezondheidsprobleem en de aard van de geneesmiddelen vermeld worden. 
« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy