Reisinformatie Sri Lanka

Algemene reisinformatie over Sri Lanka

 

Het land Sri Lanka

Sri Lanka is een land in het continent Azië. Het land, dat tot 1972 Ceylon heette, is een eiland in de Indische Oceaan, in het zuiden van Azië. Het eiland ligt ten zuidoosten van India en ten noordoosten van de Malediven. De administratieve hoofdstad van Sri Lanka is Sri Jayewardenapura Kotte, maar de bekendste en meest toeristische stad van het land is Colombo. Colombo is tevens de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. Sinds 1948 is Sri Lanka onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Er wonen ruim 22 miljoen mensen in het land. Het eiland staat bekend om haar mooie cultuur én schitterende natuur. Het land is een populaire strandbestemming dankzij haar witte stranden, maar wordt ook veel bezocht vanwege de mooie tropische bossen, mooie bergen en theeplantages. Sri Lanka is afhankelijk van de export van lokale producten, zoals thee, koffie, kokosnoten en rubber. Daarnaast haalt Sri Lanka een groot deel van haar inkomsten uit het vele toerisme.

 

Belangrijke feiten en cijfers over Sri Lanka

Officiële naam

Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka

Huidige President

Maithripala Sirisena

Tijdsverschil

3 uur en 30 minuten 

Taal

Engels, Singalees en Tamil

Hoofdstad

Administratieve hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte
Commerciële hoofdstad: Colombo

Grootste stad

Colombo

Regeringsvorm

Constitutionele democratie

Staatsvorm

Unitarische republiek met parlementaire democratie

Oppervlakte

65.610 km2

Inwoneraantal

22.409.381 

Religie

89% Boeddhisme, 7% Hindoeïsme

Buurlanden

Geen directe buurlanden

Hoe lang vliegen

12 uur en 30 minuten

 

Waar ligt Sri Lanka – Kaart van Sri Lanka 

Sri Lanka is gelegen in het zuiden van Azië, ten zuidoosten van India. Het land is een eiland in de Indische Oceaan en grenst dus niet direct aan buurlanden. Op de onderstaande kaart van Sri Lanka kunt u zien waar Sri Lanka precies ligt in het werelddeel Azië, waar de hoofdstad van het land ligt, hoe groot het land is ten opzichte van andere landen en waar de bekende stad Colombo ligt. 

 

 

De hoofdstad van Sri Lanka en belangrijke steden 

In tegenstelling tot wat velen denken, is niet Colombo, maar Sri Jayewardenapura Kotte de hoofdstad van Sri Lanka. Deze stad, met slechts 116.826 inwoners, is sinds 1982 de hoofdstad van Sri Lanka. De stad wordt in de volksmond ook wel Kotte genoemd (wat ‘fort’ betekent) en is de administratieve hoofdstad van het land. Kotte werd gesticht op de oevers van de rivier de Diyawanna Oya en kwam in 1505 in handen van de Portugezen. Omdat de stad de aanvallen van het koninkrijk van Sitawaka niet kon tegenhouden, verlieten de Portugezen de stad en maakten zij van Colombo de nieuwe hoofdstad. In de 19e eeuw werd er hard gewerkt aan de wederopbouw van Kotte. 

 

Hoewel Kotte de administratieve hoofdstad van Sri Lanka is, kunt u het beste naar Sri Lanka vliegen via Bandaranaike International Airport. Dit is het vliegveld van Colombo en tevens een van de drukste vliegvelden van Zuid-Azië. 

 

Naast Colombo en Kotte zijn er natuurlijk nog andere grote en belangrijke steden in Sri Lanka. Een veel bezochte stad is Kandy. Deze stad is een bekende trekpleister voor toeristen. De stad is mooi en sfeervol en wordt ook wel de ‘groene stad’ genoemd. Het stadscentrum is karakteristiek en rustig en er zijn mooie bezienswaardigheden, zoals het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld en de Temple of the Tooth. Een ander mooi bergstadje is Ella. De natuur rondom Ella is sprookjesachtig mooi en het stadje wordt daarom ook wel één van de mooiste plekken van Sri Lanka genoemd. Vanaf Ella wandelt u binnen korte tijd naar theeplantages, of beklimt u Ella Rock, vanaf waar het uitzicht adembenemend mooi is. Ook kunt u hier Adam’s Peak beklimmen: een berg van 2243 meter hoog die dient als belangrijk pelgrimsoord. Dan zijn er nog Galle, een mooi en oud-Nederlands vestingsstadje, Polonnaruwa, een van de oudste koningssteden in Sri Lanka met schitterende bezienswaardigheden, Nuwara Eliya, gelegen aan de hoogste berg van Sri Lanka (de Pidurutalagala) en Anuradhapura, een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat dankzij haar vele historische bezienswaardigheden. Tenslotte is ook Jaffna, in het noorden van Sri Lanka, een steeds populairdere locatie voor mensen die backpacken of op andere wijzen door Sri Lanka reizen. Jaffna ligt aan de kust en hier vindt u mooie hindoïstische religieuze gebouwen, zoals de Nallur Kandaswamy Kovil tempel. De stad is pas sinds 2009 weer toegankelijk voor toeristen, vanwege de burgeroorlog die hier eerder gaande was. 

 

Reisadvies Sri Lanka 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor alle landen in de wereld een reisadvies af, om reizigers advies te kunnen geven over de veiligheid in een land. Hierbij wordt informatie gegeven over gebieden die veilig of minder veilig zijn, en waar eventuele veiligheidsrisico’s gelden.
 

Het reisadvies voor Sri Lanka valt in de gele categorie: ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. De veiligheidsrisico’s kunnen afwijken van wat u in België gewend bent. Er is in Sri Lanka een verhoogd risico op terrorisme. Er zijn op 21 april 2019 aanslagen geweest in Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo. De doelwitten waren met name luxe hotels en christelijke kerken. Door deze aanslagen zijn er spanningen in het land. Er kunnen onverwachts demonstraties en protesten uitbarsten. Het wordt aangeraden om situaties als deze te vermijden. 

In Sri Lanka is ook een verhoogd risico op natuurrampen. In het land zijn er twee regenseizoenen: van juni tot en met augustus (met name in het westen en zuidwesten) en van oktober tot en met februari (met name in het noordoosten). Deze regenseizoenen kunnen flinke overstromingen tot gevolg hebben. Ook willen er nog wel eens tsunami’s voorkomen in Sri Lanka. Bevindt u zich in Sri Lanka en vinden er natuurrampen plaats? Zorg dan dat u goed geïnformeerd blijft over de huidige situatie en volg de lokale adviezen goed op.

Tenslotte loopt u in Sri Lanka ook een gezondheidsrisico. Dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de denguemug. Ook komen Malaria en de Gele Koorts voor in Sri Lanka. Laat u goed informeren over de inentingen die u moet halen voordat u naar Sri Lanka afreist, om zo min mogelijk gezondheidsrisico’s te lopen. 

 

Het klimaat in Sri Lanka

In Sri Lanka heerst er een tropisch klimaat. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en de 30 graden Celsius. In bergachtige gebieden liggen deze temperaturen iets later, zo tussen de 15 en de 20 graden. Het weer in Sri Lanka is vanwege het tropische klimaat op veel plekken hetzelfde, maar kan natuurlijk lokaal verschillen. Vanwege het regenseizoen (moesson) wordt het afgeraden om tussen juni en augustus af te reizen naar het westen of zuidwesten, en wordt het afgeraden om tussen oktober en februari af te reizen naar het noordoosten. De beste reistijd voor West-Sri Lanka is in januari, februari, maart en december. De beste reistijd voor Oost-Sri Lanka is februari en maart. Zo kunt u de meeste neerslag ontwijken. Meer informatie over het klimaat van Sri Lanka vindt u op deze pagina. 

 

Reisdocumenten en visa 

Een visum Sri Lanka is verplicht. Om dit visum aan te vragen moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort (een internationale reispas). Wat betreft de geldigheid van uw reispas geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer u Sri Lanka verlaat. Het is ook mogelijk om een ETA aan te vragen voor Sri Lanka. ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Dit houdt in dat u het aanvragen van uw visum volledig online kunt doen. Wel moet u volgens de douaneregels uiteraard nog een stempel in uw paspoort krijgen bij de grensovergang. Dit wordt gedaan door de immigratiedienst. Wanneer u Sri Lanka als toerist bezoekt, vraagt u een toeristenvisum aan. Hiermee mag u maximaal 30 dagen in het land verblijven. Wilt u meer weten over het aanvragen van een visum voor Sri Lanka? Kijk dan op deze pagina. 
 

Ambassade en consulaten 

In Sri Lanka zit geen officiële Belgische ambassade. Wel vindt u in Colombo een ereconsulaat waar u tijdens het rondreizen door Sri Lanka terecht kunt voor vragen over uw visum of consulaire bijstand. 

 

Het adres van dit ereconsulaat is: 

Ereconsul Koenraad Pringiers

05, Alwis Place
LK-00300 Colombo 03
Sri Lanka

In België vindt u de Sri Lankaanse Ambassade, welke gevestigd zit in Brussel. Het adres van de ambassade is: 

 

Ambassade van Sri Lanka 
Jules Lejeunestraat 27
1050 Brussel
België

 

Tijdsverschil Sri Lanka 

Als u wilt weten hoe laat het is in Sri Lanka, moet u kijken naar het tijdsverschil tussen Sri Lanka en België. Dit tijdsverschil is 3 uur en 30 minuten tijdens onze zomertijd en 4 uur en 30 minuten tijdens onze wintertijd. 

 

Vervoer in Sri Lanka 

Er zijn in Sri Lanka verschillende manieren om rond te reizen. Veel mensen reizen binnen Sri Lanka met het openbaar vervoer, en dan met name de trein. Met de trein komt u in Sri Lanka heel gemakkelijk op vrijwel alle plekken. De afstanden zijn kort en dus duren de treinritjes niet lang. Er lopen drie spoorlijnen door het land die vanuit de hoofdstad Colombo naar het noorden, het midden en het zuiden gaan. Met deze spoorlijnen komt u gemakkelijk in mooie steden als Kandy, Galle en Polunnaruwa. De bus is ook een goede optie wanneer u in Sri Lanka met het openbaar vervoer wilt reizen. De normale buslijnen rijden zowel binnen de steden als van en naar afgelegen plaatsjes. Wilt u liever reizen op een typisch Sri Lankaanse manier? Neem dan de TukTuk/Rickshaw. Dit is een goedkope manier van reizen die u kunt vergelijken met een (langzame) taxi. Zelf rijden is in Sri Lanka ook mogelijk, bijvoorbeeld op een gehuurde brommer of in een gehuurde auto. Wel is het een flinke opgave, vanwege het chaotische verkeer. In Sri Lanka is er eigenlijk geen sprake van binnenlandse vluchten. Hier is het eiland te klein voor. Wel is het handig om vliegtickets te boeken om vanuit België in Sri Lanka te komen. U vliegt vrijwel meestal via het vliegveld van Colombo of Kandy. 

 

Geld in Sri Lanka 

In Sri Lanka is de Srilankaanse roepie (rupee) (LKR) de geldige munteenheid. De waarde van deze valuta hangt uiteraard af van de wisselkoers. U kunt in Sri Lanka vrijwel overal met uw creditcard betalen. Bankpassen worden met name bij geld- en pinautomaten geaccepteerd. 


In de steden zijn er veel geldautomaten, maar wanneer u buiten de steden reist, raden wij u aan om te zorgen dat u voldoende contant geld bij u heeft. 
Het is in Sri Lanka gebruikelijk om 10% fooi te geven. De prijzen liggen inclusief fooi echter nog steeds lager dan de prijzen in België (hoewel dit niet altijdt geldt voor zeer toeristische gebieden). 

 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy