Reisadvies Sri Lanka

Reisadvies voor Sri Lanka – Algemene veiligheid Sri Lanka 

Over het algemeen geldt er een positief reisadvies voor Sri Lanka. Het is niet voor niets dat het land een groot deel van zijn inkomsten uit het toerisme haalt. Toch gelden er in het hele land veiligheidsrisico’s. Dit betekent dus niet dat er een negatief reisadvies voor Sri Lanka geldt, maar wel dat enige oplettendheid en voorzorgsmaatregelen verstandig zijn. Op deze pagina vindt u het actuele reisadvies voor Sri Lanka.

 

Kaart van het actuele reisadvies Sri Lanka

bron: nederlandwereldwijd.nl

 

Terrorisme

Tijdens de paasdagen van 2019 zijn er een aantal grote aanslagen geweest in Sri Lanka. In totaal ging het om acht bomaanslagen vlak na elkaar. De aanslagen vonden plaats in de steden Colombo, Batticaloa en Negombo. Doelwit waren drie luxe hotels en christelijke kerken. De aanslagen hadden meer dan 200 doden tot gevolg en rond de 500 gewonden. Een direct gevolg van de aanslagen is dat de spanning tussen verschillende bevolkingsgroepen is toegenomen. Om onveilige situaties te voorkomen heeft de Sri Lankaanse regering de veiligheidsmaatregelen verscherpt.  De Belgische overheid heeft als advies om drukke bijeenkomsten en demonstraties te vermijden.

 

Landmijnen

Als gevolg van de jarenlange burgeroorlog liggen er in het Noorden van Sri Lanka nog veel landmijnen. Rond Noordelijke militaire bases in Sri Lanka met regelmaat landmijnen gevonden. Het is wijs om in de volgende regio’s de hoofdwegen niet te verlaten: 

  • Alle gebieden ten noorden van de A12 (de weg die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee);
  • De districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rond de militaire bases. 

 

Criminaliteit

In Sri Lanka komt er steeds meer criminaliteit voor. Alleenreizende vrouwen zijn veelal het doelwit. Het wordt aangeraden om na het donker niet meer (alleen) de straat op te gaan, maar om ook overdag op uw hoede te zijn en uw persoonlijke bezittingen dicht op uw lijf te dragen op onopvallende wijze (bijvoorbeeld in een heuptasje). Het is verstandig om waardevolle documenten, zoals uw vliegticket en uw paspoort, op een veilige plek te bewaren. Wij adviseren om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Reis niet na zonsondergang;
  • Wees overdag op uw hoede voor berovingen;
  • Vermijd de sloppenwijken rondom steden;
  • Gebruik een moneybelt;
  • Laat uw sieraden of juwelen in een kluisje bij het hotel;
  • Belangrijke reisdocumenten bewaart u best bij het hotel;

 

Indien u onverwachts slachtoffer wordt van een beroving geef dan uw bezittingen af. Het leveren van verzet leidt dikwijls tot meer en zwaarder geweld.

 

Demonstraties 

Het risico op demonstraties heeft met name te maken met etnische en religieuze spanningen in het gehele land. Hierdoor kunnen gewelddadige situaties, waaronder ook demonstraties en politieke manifestaties, nooit helemaal worden uitgesloten. 

 

Klimaat en natuurgeweld in Sri Lanka 

In Sri Lanka vindt natuurgeweld plaats, met name in de vorm van overstromingen. Dit komt door de twee regenseizoenen in het land. Het ene regenseizoen vindt plaats van juni tot augustus. In deze periode is er vooral veel neerslag in het westen en het zuidwesten van het eiland. Van oktober tot en met februari is er sprake van een hevige moesson in het noordoosten van het eiland. Deze extreme neerslag kan tot gevolg hebben dat er veel overstromingen zijn. 

 

Toeristen moeten ook oppassen voor muistromen. Dit zijn stromingen in de zee die zwemmers en watersporters steeds verder van de kuststrook aftrekken. Het is belangrijk dat u, voordat u gaat zwemmen, goed informeert waar u veilig kunt zwemmen of een watersport kunt beoefenen. Onveilige gebieden worden gemarkeerd met een rode vlag. Indien er geen rode vlag aanwezig is betekent dit niet automatisch dat het veilig is om te zwemmen. 

 

Vaccinaties en inentingen voor Sri Lanka 

In Sri Lanka komen er nog infectieziekten voor welke een gezondheidsrisico kunnen vormen. Er zijn een aantal aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen die u kunt toepassen om problemen tijdens uw reis te voorkomen. 

 

De meest veelvoorkomende risico’s en maatregelen:

  • Dengue koorts - Dit is het voornaamste risico in Sri Lanka. Dengue is een virale infectie welke verspreid wordt door muggen. Dengue muggen zijn, in tegenstelling tot veel andere muggen, overdag actief.  Helaas kunt u hier geen vaccinatie voor halen. Preventieve maatregelen in de vorm van mugwerende middelen is aan te raden.
  • o   Smeer u in met deet;
  • o   Slaap onder een klamboe;
  • o   Draag in de jungle kleding met lange mouwen en broekspijpen.
  • Een besmetting kan opgemerkt worden door symptomen als acute koorts, pijn aan spieren en gewrichten en huiduitslag. Heeft u last van deze symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een lokale arts.
  • Hepatites A en DTP - Het wordt aanbevolen om u te laten inenten tegen hepatitis A en DTP wanneer u een bezoek brengt aan Sri Lanka. 
  • Buiktyfus - Een vaccin tegen buiktyfus wordt alleen aangeraden indien u langer dan 2 weken naar Sri Lanka gaat. 
  • De volgende vaccins zijn persoonsgebonden: hepatitis B, tuberculose, rabiës en Japanse encefalitis. Bespreek met uw arts of het nodig is dat u deze inenting haalt. 

 

Om reizigersdiarree te voorkomen, is het bovendien verstandig om alleen water te drinken uit verzegelde flessen. Water uit de kraan moet altijd gekookt worden voordat u dit gebruikt. Let bovendien op dat uw eten goed gewassen (met schoon water) en goed doorbakken is. Krijgt u toch last van reizigersdiarree? Zorg dan dat u een speciale zoutoplossing haalt bij de apotheek om uitdroging te voorkomen. 

 

De lokale wetgeving in Sri Lanka 

Het is belangrijk dat u de lokale wet- en regelgeving in acht neemt wanneer u een bezoek brengt aan Sri Lanka. Houd met name rekening met de volgende zaken: 

  • Homoseksualiteit is in Sri Lanka illegaal.
  • Het kopen van namaakgoederen is strafbaar in België. Let dus goed op wat u koopt in Sri Lanka en houd er rekening mee dat u, wanneer u producten die in België verboden zijn, toch meeneemt vanuit Sri Lanka, u een flinke boete kunt krijgen. 
  • Reizigers die tatoeages hebben die verband houden met het Boeddhisme of Boeddha, kunnen in Sri Lanka door de lokale autoriteiten weggestuurd, of zelfs gearresteerd worden. 
  • U dient in het bezit te zijn van een geldig visum. Hier kunt u een visum Sri Lanka aanvragen.

Uiteraard wordt verder van u verwacht dat u de lokale gebruiken, gewoonten en tradities respecteert. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy