Algemene Reisinformatie

Het land Myanmar 

Myanmar is een land dat ligt in het werelddeel Azië. Myanmar heette voorheen Birma. Sinds 1989 is de naam aangepast naar Myanmar. Beide namen worden nog steeds gebruikt voor het land. Door Engelsen wordt het land zelfs Burma genoemd. Het land grenst aan Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. Myanmar heeft ongeveer 55 miljoen inwoners. De officiële landstaal is Birmaans. De hoofdstad is Rangoon, maar sommige landen erkennen Naypyidaw als hoofdstad van het land. 

 

Sinds 1947 is Myanmar onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Myanmar is een arm land. Nadat het land onafhankelijk is geworden ging het gebukt onder een strenge dictatuur. Dit liep behoorlijk uit de hand in de vorm van protesten die escaleerden. Hierbij vielen veel slachtoffers. Inmiddels is Myanmar stabieler en is er meer toerisme.

 

De bevolking leeft met name van de landbouw (rijs, suikerriet, maïs) en toerisme. Met name backpackers reizen door het land om verschillende highlights te bekijken. De religie die het meeste voorkomt in Myanmar is het Boeddhisme. Dit is terug te zien in de vele tempels in het land. Het land heeft een rijke natuur, vol bergen, regenwouden en wilde dieren. Tijgers, olifanten, neushoorns en luipaarden komen veelvuldig voor. 

 

 

De hoofdstad van Myanmar en andere belangrijke steden 

De hoofdstad van Myanmar is Rangoon (Yangon). De luchthaven van deze stad is de hoofdluchthaven van Myanmar. Deze stad wordt niet door alle landen als hoofdstad van Myanmar beschouwd, maar onder andere België en de Verenigde Staten zien Rangoon als de rechtmatige hoofdstad van het land. Rangoon is tevens de grootste stad van het land met een inwoneraantal van ongeveer 5 miljoen. De stad is gelegen aan de Rangoonrivier en bestond al aan het begin van de 6e eeuw (tussen 1028 en 1043). Tijdens de kolonisatie is Rangoon in handen van de Engelsen geweest. Toen Myanmar in 1948 onafhankelijk werd, werd Rangoon uitgeroepen tot hoofdstad van het land. In 1989 werd de naam van de stad veranderd in Yangon door de militaire dictatuur. Dit gebeurde met veel namen van steden in het land, en zelfs met de naam van het land zelf (van Birma naar Myanmar). 

 

Toch wordt ook de stad Naypyidaw door veel landen als hoofdstad van het land beschouwd. Deze stad is nog steeds in opbouw, maar wordt al wel ‘koninklijke stad’ genoemd. De geschiedenis van Naypyidaw is geen rijke geschiedenis. Op 6 november 2005 besloot het leger om de ministeries te verhuizen van Rangoon naar Naypyidaw. Dit had te maken met de centralere en meer strategische ligging van Naypyidaw. Ook is de stad een handig knooppunt voor vervoer. Aan de bevolking werd verteld dat Rangoon te dichtbevolkt raakte en dat er in de toekomst geen ruimte meer zou zijn om de stad verder uit te breiden. De haast waarmee de verhuizing van de ministeries en daarmee de start van Naypyidaw als nieuwe hoofdstad in gang werd gezet, resulteerde in een stad waarin nog veel te weinig voorzieningen waren. Er was een tekort aan onder andere scholen en andere openbare voorzieningen. De stad is inmiddels opgedeeld in diverse zones. Niet alle zones zijn toegankelijk voor burgers. 

 

Waar ligt Myanmar – Kaart van Myanmar 

Myanmar of Birma is gelegen in Azië. Het land grenst aan buurlanden Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. Op de onderstaande kaart van Myanmar kunt u zien waar Myanmar/Birma ligt. U ziet aan welke landen het land grenst, hoe groot het land is en waar het land gelegen is in het continent Azië. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Myanmar 

Officiële naam

Pyidaungsu Myanma Naingngandaw

Huidige President

President Win Myint

Tijdsverschil

4 uur en 30 minuten 

Hoofdstad

Rangoon/Naypyidaw

Grootste stad

Rangoon (Yangon)

Regeringsvorm

Republiek

Oppervlakte

676.577 km2

Inwoneraantal

55.123.814

Religie

89% Boeddhisme, 4% Christendom, 4% Islam

Buurlanden

Bangladesh, China, India, Laos en Thailand

Hoe lang vliegen

10,5 uur

 

 

Reisadvies voor Myanmar

Voor Myanmar geldt een gedeeltelijk negatief reisadvies. In het hele land gelden er veiligheidsrisico’s waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn rode gebieden waarvoor geldt dat u hier niet naar toe moet reizen. Voor de oranje gebieden geldt dat alleen wordt aangeraden om hiernaar toe te reizen in geval van nood. Voor de gele gebieden geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn, maar dat niet wordt afgeraden om hiernaar toe te reizen. Het is belangrijk om te weten dat de ambassade u niet of zeer beperkt kan helpen wanneer u in moeilijkheden komt in een rood of een oranje gebied.

Bron: nederlandwereldwijd.nl

Rode gebieden (niet reizen)

Het wordt afgeraden om te reizen naar de volgende gebieden in Myanmar: 

  • Rakhine. In deze staat is er een gewelddadig conflict gaande tussen moslims en boeddhisten. 
  • Chin. In het zuiden van de staat Chin zijn gewapende etnische groeperingen actief. 
  •  Kachin (met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao). Hier is regelmatig sprake van gevechten tussen gewapende etnische groeperingen en het leger. 
  • ·Shan (met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw). In het noorden van de staat Shan is regelmatig sprake van gevechten tussen gewapende etnische groeperingen en het leger. Ook zijn hier veel drugsbendes actief. 

 

Oranje gebieden (alleen noodzakelijke reizen) 

Voor de volgende gebieden geldt dat u er beter niet naar toe kunt reizen, tenzij dit echt moet: 

  • Grensgebied met Thailand. Hier is een staakt-het-vuren tussen let leger van Myanmar en diverse gewapende groeperingen, maar er vinden nog steeds incidenten plaats in het grensgebied. Wegen naar grensovergangen met Thailand zijn wel veilig, maar controleer altijd voordat u hierheen reist of dit nog steeds zo is op het moment dat u in Myanmar bent. 
  • Grensgebied met India. In het grensgebied zijn gewapende etnische groeperingen actief. Ook vindt er in dit grensgebied veel illegale handel plaats. 
  • Overige grensgebieden. In de overige grensgebieden liggen nog veel onontplofte landmijnen uit oorlogstijden. Wijk hier nooit van de hoofdwegen af. 

 

Gele gebieden (let op, veiligheidsrisico’s)

In de rest van Myanmar gelden algemene veiligheidsrisico’s waar u goed op moet letten. Neem goede voorzorgsmaatregelen wanneer u in deze gebieden reist. Veiligheidsrisico’s hebben te maken met mogelijk natuurgeweld in de vorm van overstromingen wegens het regenseizoen. Dit geldt met name in de periode van juni tot en met oktober. In april tot en met oktober bestaat de kans op tropische stormen en cyclonen. Een enkele keer wordt het land getroffen door aardbevingen.

Verdere veiligheidsrisico’s hebben te maken met de politieke situatie in Myanmar. Vanwege grote politieke veranderingen zijn er regelmatig demonstraties. Deze ontaarden vaak in geweld. Mijd deze demonstraties.

 

Het klimaat in Myanmar

In Myanmar heerst een tropisch klimaat. Weersomstandigheden kunnen per seizoen verschillen. Tijdens het regenseizoen, dat duurt van juni tot en met oktober, valt er extreem veel neerslag. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode (moessonseizoen) rond de 25 graden. 

Tussen maart en mei zijn de temperaturen zeer hoog. Het kwik kan oplopen tot 45 graden Celsius. In de bergen is het in deze periode wel koeler. Op basis van het klimaat is de beste reistijd voor Myanmar in januari, februari, november en december. U mijdt op deze manier het lange regenseizoen en de ergste hitte. 

Typerend voor een tropisch land is dat hier de malariamug actief is. Malaria kan, in het geval van een gebrek aan tijdige behandeling, dodelijk zijn. Informeer dus bij uw arts welke voorzorgsmaatregelen u het beste kunt treffen voor uw vakantie naar Myanmar. Meer informatie over het klimaat in Myanmar vindt u op deze pagina. 

 

Reisdocumenten en visa

Om naar Myanmar te kunnen reizen, dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Myanmar nog ten minste 6 maanden geldig is. Het is verplicht om een visum Myanmar aan te vragen. Het visum Myanmar vraagt u online aan via Evisumservice. Dit visum voldoet aan alle douaneregels en hiermee kunt u 28 dagen in Myanmar verblijven. Het is niet mogelijk om uw visum aan te vragen wanneer u op een Myanmarese luchthaven bent gearriveerd. 

 

Ambassade en consulaten 

In Myanmar is geen Belgische ambassade, maar wel is er een Belgisch ereconsulaat in Rangoon (Yangon). Dit ereconsulaat is de diplomatieke vertegenwoordiging van België in Birma. U kunt hier terecht wanneer u tijdens uw reis hulp nodig hebt. De adresgegevens van dit ereconsulaat zijn: 

 

Ereconsulaat in Yangon

Mimosa Building, Unit E+D, 1st Floor, No. 196, West Shwe Gong Daing, 5th Street

Bahan Township, Yangon

Myanmar

 

Er is ook diplomatieke vertegenwoordiging van Myanmar in België in de vorm van de ambassade van Myanmar in Brussel. Het adres van deze ambassade is: 

 

Ambassade van de Unie van Myanmar 

Boulevard Général Wahis 9

1030 Brussel

België

 

Meer informatie over het consulaat van Myanmar vindt u op deze pagina.

 

Tijdsverschil Myanmar

Er zit 4 uur en 30 minuten tijdsverschil tussen België en Myanmar. In onze wintertijd is dit 5 uur en 30 minuten. Wilt u weten hoe laat het is in Myanmar? Dan kunt u dus, afhankelijk van de zomer-/of wintertijd 4,5 of 5,5 uur optellen bij de huidige tijd in België. 

 

Het vervoer in Myanmar

Het (openbaar) vervoer in Myanmar is een hele onderneming. Het is belangrijk dat u zich erop instelt dat het een hele klus kan zijn om op uw bestemming te komen. De meest gebruikelijke manieren om te reizen zijn per bus, boot, auto, riskja of trein. Reist u zelf met een huurauto? Houd er dan rekening mee dat de wegen niet overal in goede staat zijn. U heeft geen internationaal rijbewijs nodig om in Myanmar een motorvoertuig te mogen huren.

 

Geld in Myanmar 

De munteenheid waarmee men in Myanmar betaalt is de Myanmarese kyat (MMK). De waarde van deze valuta hangt af van de wisselkoers. De prijzen in Myanmar zijn lager dan de prijzen die u gewend bent vanuit België. U kunt hier als toerist zeer goedkoop eten in restaurants en ook het openbaar vervoer is zeer goedkoop. Het is wel gebruikelijk om een fooi van 5% te geven in Myanmar. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy