Reisadvies Myanmar

Reisadvies voor Myanmar en de algemene veiligheid in Myanmar 

Voor Myanmar of Birma geldt een gedeeltelijk negatief reisadvies. Het land is opgedeeld in verschillende veiligheidszones die gelabeld zijn met een kleur: rood, oranje en geel. De rode gebieden vallen in de categorie ‘Niet reizen’, de oranje gebieden in de categorie ‘Alleen noodzakelijke reizen’ en de gele gebieden in de categorie ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. 

 

Kaart van het actuele reisadvies voor Myanmar

Bron: nederlandwereldwijd.nl

 

Bij elke reis naar Myanmar dient u voorzorgsmaatregelen te nemen en bepaalde gebieden te mijden tijdens. Let op: de ambassade kan u niet of zeer beperkt helpen wanneer u in moeilijkheden komt in een rood of oranje gebied.

 

De rode gebieden in Myanmar

Rode gebieden zijn niet veilig. Hier is ook vrijwel geen toerisme wegens een gebrek aan veiligheid. Sterker nog: het is vaak niet toegestaan deze gebieden te betreden. De volgende plekken vallen in de categorie ‘rood’: 

  • De staat Rakhine. Hier zijn al lange tijd gewelddadige conflicten gaande tussen moslims en boeddhisten. Twee jaar geleden was er in dit gebied zo’n grote toename van geweld dat er meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht zijn. In dit gebied geldt er een avondklok. Om naar de plaats Ngapali te reizen, kunt u het beste reizen via de luchthaven van de stad Thandwe of via de autoweg ten zuiden van Ngapali. 
  • Het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en buurland Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief die veel geweld gebruiken. 
  • De staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Hier vinden op zeer regelmatige basis gevechten plaats tussen gewapende etnische groeperingen en het leger van Myanmar (Birma). In andere delen van Myanmar zitten veel vluchtelingen die uit deze regio komen.
  • Het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. Ook hier is er veel sprake van gewapende etnische groeperingen en het Myanmarese leger. Toeristische bestemmingen zoals Hsipaw liggen erg dicht in de buurt van het gevaarlijke gebied. Wees daarom voorzichtig wanneer u hiernaar toe reist en reis onder begeleiding van een gids. 
  • De gouden driehoek (de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de Myanmarese staat Shan). Hier zijn veel drugsbendes actief die ook toeristen gewapend overvallen. 

 

De oranje gebieden in Myanmar

Veel oranje gebieden zijn grensgebieden. Let op bij de volgende grensgebieden en reis hier alleen naar toe indien noodzakelijk: 

  • De grens met Thailand. Er is inmiddels een staakt-het-vuren tussen het Myanmarese leger en verschillende gewapende groeperingen die in dit grensgebied actief zijn, maar er vinden regelmatig incidenten plaats in dit grensgebied. De grensovergang met Thailand wordt zelfs afgesloten wanneer incidenten te gewelddadig of te gevaarlijk worden. 
  • De grens met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief. Bovendien vindt hier veel illegale handel plaats. Toeristen zijn hier extra kwetsbaar. 
  • Overige grensgebieden. In vrijwel alle grensgebieden liggen nog veel onontplofte landmijnen uit oorlogstijden. Het is belangrijk om in grensgebieden niet van de hoofdwegen af te wijken vanwege ontploffingsgevaar. 

 

Gele gebieden in Myanmar 

Gele gebieden zijn gebieden waar wel veiligheidsrisico’s zijn, maar waar wel een positief reisadvies voor geldt. U kunt, mits u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, dus wel naar deze gebieden afreizen. 

 

De veiligheidsrisico’s hebben met te maken met natuurgeweld en politieke demonstraties die plaatsvinden vanwege grote politieke veranderingen in Myanmar. Bij deze demonstraties wordt regelmatig geweld gebruikt. Het is daarom belangrijk om iedere vorm van demonstraties te mijden. 

 

Het klimaat en natuurgeweld in Myanmar 

Er is in Myanmar veel sprake van natuurgeweld. Tijdens het regenseizoen, dat duurt van juni tot en met oktober, kunnen de zware moessonregens ernstige overstromingen tot gevolg hebben. Modderstromen kunnen zeer gevaarlijk, en zelfs dodelijk zijn. Ook kunnen deze overstromingen ervoor zorgen dat wegen en bruggen tijdelijk ontoegankelijk zijn. 

 

Van april tot en met oktober is er bovendien een verhoogde kans op tropische stormen en cyclonen. 

 

Laat u goed informeren door de lokale autoriteiten wanneer er sprake is van natuurgeweld tijdens uw vakantie of reis in Myanmar. Tenslotte kunnen er in Myanmar aardbevingen voorkomen en worden toeristen regelmatig overvallen door de hitte. De grootste risico’s zijn uitdroging, oververhitting, uitputting en verbranding. Zorg dat u lange kleding draagt en dat u uzelf goed beschermd tegen de zon. 

 

Vaccinaties en inentingen voor Myanmar 

In Myanmar is de gezondheidszorg zeer beperkt. Afhankelijk van de ernst van uw aandoening kunt u worden doorverwezen naar Thailand of zelfs Singapore. 

 

Het is verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voor medische kosten, evacuaties en andere ongevallen. Houd er rekening mee dat er in Myanmar geen goede apotheken zijn die medicatie op voorraad hebben. 

 

U kunt het water uit de kraan niet drinken in Myanmar. Drink alleen uit waterflesjes die goed verzegeld zijn. Let ook op waar u uw voedsel haalt. Vanwege de soms slechte hygiëne en het tropische klimaat, is het niet op alle plekken verstandig om eten te kopen.

 

Er zijn ook speciale gezondheidsrisico’s in Myanmar waar u rekening mee dient te houden: 

  • Dengue koorts. In Myanmar is een mug actief die de virale infectie dengue-koorts op mensen kan overbrengen. Deze muggen zijn overdag en aan het begin van de avond actief, met name tijdens het regenseizoen. U kunt zich niet laten inenten tegen dengue-koorts, dus het is belangrijk dat u zichzelf goed beschermd door lange kleding te dragen, altijd te slapen onder een muskietennet en uzelf goed te beschermen met een muggen werend middel met DEET erin. Krijgt u last van symptomen als plotselinge koorts, pijn aan de gewrichten en spieren en huiduitslag? Neem dan direct contact op met een arts.
  • In Myanmar is regelmatig vogelgriep vastgesteld die ook bij mensen een dodelijke afloop kon veroorzaken. Mijd pluimvee en eet alleen goed gebakken of gekookt gevogelte. Ook is uw persoonlijke hygiëne van groot belang. Was met regelmaat uw handen. 
  • De malariamug is actief in Myanmar. Slaap onder een muggennet en draag lange kleding. Gebruik bovendien een middel met DEET erin. U kunt met uw arts overleggen of u uit voorzorg een middel kunt gebruiken om uzelf tegen malaria te beschermen. 
  • Zika. De mug die het Zika-virus overbrengt is actief in Myanmar. Ook hiervoor geldt opnieuw dat u uzelf goed moet beschermen met een muggenwerend middel met DEET en dat het verstandig is om lange kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens in de nabije toekomst geldt een groter risico, omdat het Zika-virus ook verantwoordelijk is voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Bent u zwanger of wilt u dat op korte termijn graag worden? Dan wordt aangeraden om uw reis naar Myanmar uit te stellen. 
  • Het wordt aangeraden om vaccinaties te halen tegen hepatitis A, mazelen en DTP. 
  • Voor buiktyfus, gelekoorts, hepatitis B, tuberculose, rabiës en Japance encefalitis zijn persoonsgebonden. Overleg met uw arts of het voor u verstandig is om zich hiertegen te laten inenten. 
  • Veel reizigers in Myanmar krijgen diarree. Let goed op uw persoonlijke hygiëne, was uw handen en eet alleen voedsel dat goed en in schoon water gewassen is.

 

De lokale wetgeving in Myanmar 

Tijdens uw reis naar Myanmar dient u zich aan de lokale wet- en regelgeving te houden. U moet rekening houden met de volgende zaken: 

  • U bent verplicht om een visum aan te vragen voor uw reis naar Myanmar. Dit visum moet u aanvragen voor uw vertrek en kan dus niet op Myanmarese luchthavens worden aangevraagd. U moet in het bezit zijn van een paspoort of internationale reispas die vanaf het moment dat u het land binnenkomt nog ten minste 6 maanden geldig is. Tevens moet u aantonen dat u in het bezit bent van voldoende betaalmiddelen voor uw verblijfs- en reiskosten. Hier kunt u een visum Myanmar aanvragen
  • Voor bepaalde zones in het land buiten toeristische gebieden dient u van tevoren toestemming te vragen om hiernaar toe te mogen reizen. U kunt hier informatie over vragen bij de Myanmarese ambassade in Brussel. Ook kunt u de lokale autoriteiten raadplegen. 
  • Het is in Myanmar verboden om in het bezit te zijn van drugs, ook kleine hoeveelheden. Er staan zeer zware gevangenisstraffen op drugsdelicten. Het is zeer belangrijk om niet betrokken te raken bij drugsdelicten. Houd uw bagage goed in de gaten en zorg dat anderen hier niets in kunnen stoppen. 
  • Het is verboden voor buitenlanders om seksueel in contact te zijn met de plaatselijke bevolking. Ook is homoseksualiteit op papier niet toegestaan in het land, al wordt hier in de praktijk niet echt werk van gemaakt. 
  • Het is verboden om in Myanmar foto’s te maken van militaire installaties of van personen in uniform. 
  • In veel tempels is het verboden om shorts te dragen of de tempel binnen te gaan met blote armen of op slippers. Het is gebruikelijk om een tempel of woning op blote voeten te betreden. 
  • Het is in België strafbaar om in het bezit te zijn van namaakgoederen. Hier staan flinke boetes op. Deze goederen worden wel veel verkocht in Myanmar. Let dus goed op wat u koopt en wat u meeneemt naar huis. 

 

Uiteraard is het belangrijk dat u, tijdens uw reis, respect heeft voor de gebruikelijke gewoonten en tradities. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy