Geldigheid eTA

Om naar Canada te kunnen reizen, moet u een eTA aanvragen. Wanneer u een eTA voor Canada aanvraagt of wanneer u met een eerder aangevraagde reistoestemming naar dit land reist, is het belangrijk dat u niet alleen rekening houdt met de geldigheid van uw paspoort, maar ook met de geldigheidsduur van dit document. Op deze pagina leest u meer over de duur van de geldigheid van de Electronic Travel Authorization. 

De geldigheid van het eTA


Een eTA is vijf jaar geldig. Deze periode start op het moment dat uw aanvraag wordt goedgekeurd en de reistoestemming wordt toegekend. Wanneer u uw aanvraag dus ruim voor vertrek naar Canada doet, telt de periode vanaf het moment dat uw aanvraag wordt goedgekeurd tot het moment dat u daadwerkelijk in het vliegtuig naar Canada stapt ook mee als onderdeel van deze vijf jaar. Binnen deze vijf jaar mag u verschillende reizen maken naar dit land, zolang de duur van iedere reis maar maximaal zes maanden is. 

De geldigheid van uw paspoort speelt wel een grote rol. Een e-TA is altijd gekoppeld aan uw paspoortnummer en wanneer de douane de geldigheid van uw reistoestemming controleert, zullen zij ook altijd uw paspoortnummer controleren. Moet u, binnen de vijf jaar dat het reisdocument geldig is, een nieuw paspoort aanvragen? Dan vervalt uw Electronic Travel Authorization ook en moet u deze dus opnieuw aanvragen om te kunnen reizen in Canada. 

 

Eisen voor de geldigheid


Een eTA voor Canada is geldig wanneer u voldoet aan de volgende eisen: 

  • In het bezit zijn van een geldig paspoort. Wanneer u met een ongeldig paspoort naar Canada wilt vliegen, zult u op de luchthaven al tegengehouden worden. Niet alleen in Canada zelf, maar ook op het vliegveld van vertrek worden de paspoorten al gecontroleerd. Met een verlopen paspoort kunt u dus niet vliegen, ook niet wanneer u binnen de afgelopen vijf jaar een goedgekeurd eTA hebt aangevraagd. 
  • Er wijzigt iets in uw situatie. In het geval van een statuswijziging aan uw kant, kan het voorkomen dat uw reistoestemming vervalt. Wanneer u in de vragenlijst voor de aanvraag naar waarheid hebt ingevuld dat u bijvoorbeeld nooit betrokken bent geweest bij een misdrijf, maar in de periode na uw eTA aanvraag en voor uw reis wél bij een misdrijf betrokken raakt, vervalt uw reistoestemming. Het kan in dit geval wel zo zijn dat u doorgelaten wordt op de (Canadese) luchthaven, maar dat u tijdens uw verblijf of tijdens een volgend verblijf in Canada problemen krijgt met uw reisdocument.
  • U reist met een geldig reisdoel. Hierover vertellen we u hieronder meer. 

 

Geldige reisdoelen met een e-visum

Uw reistoestemming mag alleen gebruikt worden voor specifieke doeleinden. Deze doeleinden hebben wij hieronder voor u op een rij gezet: 

  • Toerisme. Een vakantie naar Canada, het maken van een rondreis met de camper en alle andere toeristische reisdoelen zijn geschikt voor een eTA aanvraag. 
  • Een bezoek brengen aan familie en/of vrienden. 
  • Het maken van een zakenreis. Wanneer het werken in Canada als Belg langer dan zes maanden duurt, gelden er wel specifieke voorwaarden: 

o  U moet in dienst zijn bij een Canadese werkgever; 

o  U zult Canada verlaten zodra uw werkvergunning voor dit land verlopen is; 

o  U kunt voorzien in het levensonderhoud van uzelf en uw familieleden tijdens uw verblijf in dit land; 

o  U hebt geen verleden op strafrechtelijk gebied; 

o  U verkeert in goede gezondheid; 

o  U bent op geen enkele manier een gevaar of risico voor Canada en haar inwoners. 

 

  • U gaat in Canada studeren. Hiervoor geldt dat dit maximaal zes maanden mag duren. Wanneer het studeren in Canada vraagt u geen visum, maar een eTA aan en wanneer uw studie langer duurt dan zes maanden, vraagt u een study-permit aan. U moet bovendien voldoen aan de volgende specifieke voorwaarden:

o  Uw studie duurt langer dan zes maanden; 

o  U studeert aan een onderwijsinstelling die op de lijst van ‘Designated Learning Institutions’ staat; 

o  U overhandigt een uitnodigingsbrief van de school in kwestie aan een medewerker van de Canadese ambassade in België; 

o  U verblijf in Canada heeft de maximale duur van uw studie, plus 90 dagen; 

Wanneer uw studie uitloopt, kunt u een verlenging van uw study-permit aanvragen. Bent u eerder klaar met uw studie dan gepland? Dan verloopt uw study-permit ook eerder. 

 

Verlenging van het visa

 

Het verlengen van uw eTA is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om deze reistoestemming opnieuw aan te vragen en op deze manier weer vijf jaar toestemming te krijgen om naar dit land te reizen. Wanneer u vijf jaar niet lang genoeg vindt, kunt u overwegen om direct een visum voor Canada aan te vragen dat langer geldig is. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy