Algemene Reisinformatie over Canada

Het land Canada

Canada is na Rusland het grootste land op aarde. Het land ligt in het werelddeel Noord-Amerika en grenst ten zuiden aan de Verenigde Staten en ten westen aan de Amerikaanse staat Alaska. In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen. De hoofdstad van Canada is Ottawa. Het land is erg populair bij mensen die een rondreis willen maken. 

 

Met een vliegtijd van 8 uur vanaf Brussel is het relatief snel te bereiken. Toeristische trekpleisters in het land hebben vooral te maken met de mooie natuur. Canada staat bekend om haar indrukwekkende nationale parken waar onder andere bergen en watervallen te bewonderen zijn. 

 

De hoofdstad van Canada 

 

De hoofdstad van Canada is Ottawa. De stad ligt aan de gelijknamige rivier in het zuidoosten van het land. In Ottawa wonen krap 900.000 mensen, maar wanneer de kleine aanliggende gemeenten hierbij opgeteld worden, wonen er zo’n 1,2 miljoen inwoners in deze metropool. In de stad worden meerdere talen gesproken: 50,9% van de bevolking spreekt Engels en 32,6% heeft Frans als moedertaal. 

 

De plek waar Ottawa nu ligt was vroeger een plek waar veel houtindustrie was. De naam van de stad veranderde in 1855 van Bytown naar Ottawa en in 1857 werd de stad gekozen als hoofdstad van Canada. Andere steden, waaronder Montreal en Toronto, waren ook in de race om de hoofdstad van het land te worden. Een van de selectiecriteria was dat de nieuwe hoofdstad een goede verdeling tussen Frans- en Engelstaligen had. Bij Montreal en Toronto was er sprake van respectievelijk een te grote Franse of juist een Engelse traditie. 

 

Wanneer u naar Ottawa vliegt, vliegt u naar de luchthaven Ottawa Macdonald-Cartier International Airport. Het vliegveld ligt op zo’n 10 kilometer afstand van het stadscentrum. Het is de op vijf na drukste luchthaven van Canada. Andere grote steden in Canada zijn Toronto, Montreal, Vancouver en Calgary. Daarover leest u hieronder meer. Later in dit artikel tonen wij u bovendien een landkaart van Canada, zodat u precies kunt zien waar deze steden liggen.


Toronto
Hoewel Ottawa de hoofdstad van Canada is, is Toronto de grootste stad van het land. Toronto is het economische centrum van Canada. De stad ligt in het zuiden van het land en is de belangrijkste stad op het gebied van financiën, media, medische wetenschap, softwareontwikkeling en telecommunicatie. Toronto staat bekend als milieuvriendelijke stad. Er wordt hier relatief weinig misdaad gepleegd en de welvaart is er hoog. 

 

Waar ligt Montreal?
Montreal is de tweede stad van Canada. Montreal ligt, net als Ottawa en Toronto, in het zuidoosten van het land. De stad werd door de Fransen gesticht in 1642. De naam Montreal komt van de Franse naam ‘Mont Royal’. Deze naam is gebaseerd op het feit dat de stad op een heuvel gelegen is. De stad is na Parijs de grootste Franstalige stad ter wereld en Montreal is het culturele centrum van het Franstalige gedeelte van Canada. 

 

Andere grote steden in Canada
Andere grote steden in Canada zijn Vancouver en Calgary. Vancouver ligt in het westen van het land en is strategisch gelegen aan de Straat van Georgia, een deelzee van de Grote Oceaan. De haven van Vancouver is één van de belangrijkste havens ter wereld. Calgary ligt op ongeveer 80 kilometer afstand van de Rocky Mountains. De stad wordt veel bezocht door wintersporters. Hier vonden in 1988 de Olympische Winterspelen plaats. 

 

De provincies in Canada 

 

Canada bestaat niet, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, uit verschillende staten, maar uit 10 provincies en 3 territoria. Waar de provincies in België onderhevig zijn aan de regering van het land, hebben in Canada de provincies en territoria hun eigen regering en parlement. 

Door de omvang van het land zitten niet alle provincies en territoria in dezelfde tijdzone. In de onderstaande tabel ziet u 

  • wat de namen zijn van de provincies en territoria;
  • wat de hoofdstad is van iedere provincie;
  • wat het tijdsverschil met die provincie is ten opzichte van België. 

 

Naam provincie

Hoofdstad provincie

Tijdsverschil met België

Alberta

Edmonton

Wintertijd: -7
Zomertijd: -6

Brits-Columbia

Victoria

Wintertijd: -8
Zomertijd: -7
(Let op: in deze provincie zijn steden waarvoor geen zomertijd geldt of een afwijkende zomertijd geldt.)  

Manitoba

Winnipeg

Wintertijd: -6
Zomertijd: -5

New Brunswick

Fredericton

Wintertijd: -4
Zomertijd: -3

Newfoundland en Labrador

St. John’s

Wintertijd: -3,5
Zomertijd: -2,5
(Let op: voor Labrador (met uitzondering van het meest zuidoostelijke punt) gelden de tijden van Nova Scotia.)

Nova Scotia

Halifax

Wintertijd: -4
Zomertijd: -3

Ontario

Toronto

Wintertijd: -5
Zomertijd: -4
(Let op: in deze provincie zijn steden waarvoor geen zomertijd geldt of een afwijkende zomertijd geldt.)  

Prins Edwardeiland

Charlottetown

Wintertijd: -4
Zomertijd: -3

Quebec

Quebec

Wintertijd: -5
Zomertijd: -4 
(Let op: voor het uiterste oostelijke punt geldt geen zomertijd.)

Saskatchewan

Regina

Wintertijd: -6
Zomertijd: -6
(Let op: in deze provincie zijn steden waarvoor geen zomertijd geldt of een afwijkende zomertijd geldt.)  

Naam territorium

Hoofdstad territorium

Tijdsverschil met België

Northwest Territories

Yellowknife

Wintertijd: -7
Zomertijd: -6
(Let op: in Tungsten is er geen sprake van zomertijd.)

Nunavut

Iqaluit

Wintertijd: -5
Zomertijd: -4
(Let op: in deze provincie zijn steden waarvoor geen zomertijd geldt of een afwijkende zomertijd geldt.)  

Yukon

Whitehorse

Wintertijd: -8
Zomertijd: -7

 

Waar ligt Canada – de kaart van Canada 

 

Canada ligt in het werelddeel Noord-Amerika. Omdat het land enorm groot is, zit er veel afstand tussen Oost en West Canada. Op onderstaande kaart ziet u waar Canada ligt en hoe groot het land is. Verder ziet u waar de verschillende provincies en territoria gelegen zijn en waar het land ligt ten opzichte van andere landen in de wereld. 

 

 

Belangrijke feiten en cijfers over Canada

Officiële naam

Canada

Huidige regeringsleider

Justin Trudeau

Tijdsverschil

Hangt af van de tijdzone en zomer-/wintertijd. Tussen de 8 en 2,5 uur.

Hoofdstad

Ottawa

Grootste stad

Toronto

Regeringsvorm

Federatie

Staatsvorm

Constitutionele monarchie

Oppervlakte

9.984.670 km2

Inwoneraantal

35.623.680 

Religie

67,3% Christendom, 3,2% Islam, 1,5% Hindoeïsme ,1,4% Sikh

Buurlanden

Het land grenst direct aan de Verenigde Staten en grenst in het noordoosten bijna aan Groenland.

Hoe lang vliegen

8 uur

 

Reisadvies Canada 

 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen in de wereld een reisadvies op, zodat reizigers weten of zij veilig naar een land kunnen reizen. Voor Canada geldt een positief reisadvies. Dit houdt in dat reizigers zonder opvallende veiligheidsrisico’s naar Canada kunnen reizen. U dient rekening te houden met natuur gerelateerde veiligheidsrisico’s zoals natuurgeweld in de vorm van bosbranden, strenge en lange winters en overstromingen. Laat u hier goed over informeren door de lokale autoriteiten tijdens uw reis en lees in uw reisgids van Canada in welke regio’s dit veel voorkomt. Meer informatie over het reisadvies voor Canada leest u op deze pagina. 

Kaart met het reisadvies voor Canada

Bron: nederlandwereldwijd.nl

Klimaat Canada 


In Canada heersen er verschillende. Er zijn in totaal vier verschillende klimaatzones in het land:

  • een zeeklimaat aan de oostkust
  • een gematigd zeeklimaat aan de westkust
  • een poolklimaat in het noorden
  • een landklimaat in het binnenland. 

 

De weersomstandigheden kunnen in verschillende delen van het land compleet van elkaar verschillen. Het weer in Canada kan behoorlijk extreem zijn en de temperaturen kunnen in de winter dalen tot wel -40 graden Celsius. 

In het zuidwesten zijn de temperaturen gematigder en aangenamer. Winters zijn hier minder streng dan in het binnenland en in het noorden van Canada. 

De beste reistijd voor Canada is van juni tot half oktober. De temperatuur ligt dan gemiddeld tussen de 15 en de 25 graden: ideaal voor een bezoek aan een mooie stad zoals Vancouver. Wilt u meer weten over het klimaat van Canada? Kijk dan op deze pagina. 

 

Reisdocumenten en visa

 

Wanneer u naar Canada reist, moet u in het bezit zijn van een geldig (biometrisch) paspoort. Voor een toeristisch verblijf van maximaal zes maanden hoeft u geen visum aan te vragen.

Reizigers die per vliegtuig arriveren dienen eTA Canada te beschikken (een elektronische reisvergunning). Deze is eenvoudig aan te vragen en hiermee komt u op de luchthaven waar u aankomt door de douane. Let op: zonder geldig eTA voor Canada kunt u niet inchecken voor uw vlucht. 

 

Ambassade en consulaten

 

In Canada vindt u een Belgische ambassade in Ottawa. Tevens is er een Belgisch Consulaat-Generaal in Montreal. Hier kunt u terecht voor vragen over uw visum of hulp in het buitenland. Het adres van de Belgische ambassade in Ottawa is: 

Ambassade Ottawa
360 Albert Street, 8th floor, suite 820
ON – K1R 7X7 Ottawa
Canada

Het adres van het Consulaat-Generaal in Montreal is: 

Consulaat-Generaal Montréal
1000, rue Sherbrooke Ouest – Suite 1400
H3A 3G4 Montréal, QC
Canada 

In België vindt u ook een Canadese ambassade. Deze is gevestigd in Brussel op het volgende adres: 

Ambassade van Canada
Kunstlaan 58
1000 Brussel 

België

Meer informatie over de ambassade en het consulaat vindt u op deze pagina.

 

Tijdsverschil Canada 

 

Zoals u eerder in dit artikel al heeft kunnen lezen, zit er een tijdsverschil tussen België en Canada. Dit tijdsverschil hangt af van de tijdzone waarin u zich tijdens uw reis bevindt. Hoe laat het is in Canada kunt u in de tabel eerder in deze tekst zien per provincie of territorium. Houd er rekening mee dat de tijd in Canada niet alleen afhangt van de tijdzone, maar ook van de zomer-/wintertijd. Niet iedere stad in Canada hanteert zomertijd, dus het is goed om van tevoren te controleren wat de regels zijn voor de stad of voor het gebied waar u naar toe reist. 

 

Vervoer in Canada 

 

Het vervoer in Canada is zeer goed geregeld en het land is ook vanuit het buitenland goed te bereiken. Canada beschikt over maar liefst 1400 luchthavens. De grootste luchthaven van Canada is die van Toronto. Het vliegveld heet Toronto Pearson International Airport en is op zo’n 27 kilometer afstand van de stad gelegen. Wanneer u binnen Canada grote afstanden moet afleggen, is het mogelijk om dit per vliegtuig te doen.

In de steden kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarbuiten wordt aangeraden om een auto of camper te huren en zelf door het land te rijden. Dit is niet alleen de meest praktische optie, maar u krijgt op deze manier ook de kans om veel van het land te zijn en mooie plekken te bezoeken. U heeft geen internationaal rijbewijs nodig om een motorvoertuig te kunnen huren in Canada.

 

De munteenheid in Canada 

 

In Canada is de geldige valuta de Canadese dollar (CAD). De waarde van deze munteenheid hangt af van de wisselkoers op het moment dat u in Canada bent. De prijzen in Canada liggen lager dan de prijzen zoals u die gewend bent in België. Wel kunnen de prijzen in toeristische gebieden iets hoger zijn. Het is in Canada gebruikelijk om 10%-15% fooi te geven. Het niet geven van fooi kan als zeer onfatsoenlijk beschouwd worden, zelfs wanneer de bediening zeer slecht was. U geeft in dit soort gevallen gewoon een kleinere fooi.

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy