Werken in Canada

Canada wordt beschouwd als een prettig land om te werken. De werkcultuur is er prettig en de werkomstandigheden zijn er goed. Daarom trekken veel geschoolde werknemers naar dit land, in de hoop dat zij hier een baan kunnen vinden. Op deze pagina vindt u informatie over het werken in Canada en een werkvisum voor dit land, het krijgen van een Canadese werkvergunning en de procedure die u moet doorlopen om te kunnen wonen en werken in en te kunnen emigreren naar Canada.

 

Wat is een werkvisum? 


Om te kunnen reizen naar Canada, moet u in principe een eTA voor Canada aanvragen (deze aanvraag kunt u doen op evisumservice.be). Wanneer u echter van plan bent om te gaan werken in Canada (als Belg), dan bent u verplicht om een werkvergunning aan te vragen en is een eTA aanvraag niet voldoende. Deze aanvraag moet ook wanneer u tijdelijk in Canada gaat werken. Zonder dit visum is het simpelweg niet mogelijk om aan de slag te gaan in dit land, ongeacht het soort werk wat u doet. U hebt vooral een grote kans om deze vergunning te krijgen, wanneer u werkzaam bent in een werkveld waar in Canada veel vacatures of banen voor zijn. Is er bijvoorbeeld een tekort aan ICT-medewerkers, aan werknemers in het onderwijs of aan verpleegkundigen in Canada? Dan hebt u veel kans om een uw vergunning te krijgen wanneer u in een van deze werkvelden werkzaam bent. 

 

Voorwaarden van het werkvisum 

 

Voor wie is deze werkvergunning bedoeld? Dit is voor iedereen die wil werken in Canada. Bovendien moet de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • De aanvrager heeft een baan aangeboden gekregen door een Canadese werkgever.
  • De aanvrager heeft bevestiging van dit aanbod ontvangen van het HRSDC: het Human Resources and Skills Development Canada. Deze organisatie controleert of het om een legitiem werkaanbod gaat en of de Canadese arbeidsmarkt er iets aan heeft dat u aan deze werkzaamheden begint. Let op: u heeft geen bevestiging van het HRSDC nodig, wanneer u behoort tot één van de volgende groepen:

o  Professionals, handelaren en investeerders uit een van de NAFTA-landen;

o  Ondernemers of geëxpatrieerde werknemers die merkbaar bijdragen aan de Canadese economie door in Canada te gaan werken;

o  Mensen die werk creëren in Canada voor Canadezen die op dat moment in het buitenland verblijven; 

o  Studenten uit het buitenland die als stage moeten werken; 

o  De echtgenoten of wettelijke partners van geschoolde werknemers die geen Canadese nationaliteit hebben, echtgenoten of wettelijke partners van sommige buitenlandse studenten, echtgenoten of wettelijke partners van personen die afgestudeerd zijn en die werkzaam zijn in de post doctorale sector of post doctorale academici;

o  Personen die zichzelf in Canada moeten onderhouden (bijv. personen die in een asielprocedure zitten) of personen die een permanente verblijfsvergunning in Canada bezitten. 

  • De aanvrager is in het bezit van een SIN-kaart (Social Insurance Number). Deze kaart kunt u bij het HRSDC aanvragen zodra uw werkvisum goedgekeurd is. Dit is dus de laatste stap in de procedure van het aanvragen van uw werkvergunning. 

 

De aanvraag

 

De aanvraag kunt u online indienen. Een werkvisum vraagt u aan bij het CIC: Citizenship and Immigration Canada. De procedure is erg uitgebreid en het is belangrijk dat u deze nauwkeurig doorloopt, omdat een klein foutje of het vergeten mee te sturen van een bepaald document er al voor kan zorgen dat u geen tijdelijke werkvergunning krijgt. 

 

Geldzaken in Canada 

Wanneer u gaat werken in Canada, moet u ook een bankrekening in dit land openen, zodat u een Canadese bankpas hebt die u kunt gebruiken en u uw huur en andere vaste lasten vanaf deze bankrekening kunt betalen. Canadese banken zijn over het algemeen zeer veilig, zeker wanneer deze zijn aangesloten bij het CDIC (Canada Deposit Insurance Corporation). Deze overheidsinstelling staat garant voor stortingen tot een bepaald bedrag en draagt bovendien bij aan de stabiliteit van het financiële systeem van Canada. Het aanvragen van een rekening is niet moeilijk. Wel moet u van tevoren bepalen bij welke bank u een rekening wilt aanvragen. We hebben de grootste banken voor u op een rij gezet: 

  • Royal Bank Canada
  • TD Canada Trust 
  • Canadian Imperial Bank of Commerce
  • Bank of Nova Scotia
  • Bank of Montreal 

 

Al deze banken zijn gevestigd in de grote steden. 

 

De Canadese gezondheidszorg 

 

Wanneer u woont en werkt in Canada, is het prettig om ook in aanmerking te komen voor Canadese gezondheidszorg. Voor welke vorm van gezondheidszorg u in aanmerking komt, hangt af van de provincie waarin u woont en werkt. Dit moet u dus controleren en navragen bij de provinciale overheden van de provincie waarin u verblijft. 

 


« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy