Reisinformatie Over India

Algemene informatie India

India is een ontzettend divers land en biedt de ideale combinatie van het drukke stadsleven en de ongerepte natuur. Reizigers gaan massaal naar India op vakantie om de bergtoppen van de Himalaya te zien, het leven in Mumbai of New Delhi te ervaren, of te proeven van de rijke cultuur van het land. Daarnaast wordt het dankzij de ontwikkelingen op het gebied van vliegen steeds gemakkelijker en goedkoper om naar India te reizen. Dit land houdt zich ondanks de modernisering van de wereld vast aan haar oorspronkelijke cultuur, die u overal op straat kunt terugvinden. 

 

In dit artikel vindt u alle praktische reisinformatie die u nodig heeft voor een vakantie naar India zodat u goed voorbereid op reis kunt. Zo bespreken wij de meest populaire bezienswaardigheden, het verplichte visum India, en welke vaccinaties u nodig heeft voor uw reis naar India. 

 

Feiten en cijfers­­

-       Officiele naam: Republiek van India

-       Oppervlakte: 3,287,263 km.2

-       Hoofdstad: New Delhi

-       Grootste stad: Mumbai 

-       Huidige president: Ram Nath Kovind

-       Landcode: ISO 3166-2:IN 

-       Inwoners: 1,324,171,354 inwoners (Cijfers uit 2016)

-       Regeringsvorm: federale parlementaire republiek

-       Taal: Hindi

-       Gemiddelde reistijd: 8 uur (directe vlucht), 11 uur (1 tussenstop)

-       Tijdsverschil: In India is het 3 uur en 30 minuten later dan in België

-       Reisstekker: In India worden stopcontacten van type C, D en M gebruikt

 

Kaart van India

 

Top bezienswaardigheden

India is nummer 7 op de lijst van grootste landen ter wereld. Hierdoor is het bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden in een enkele vakantie te bezoeken. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de hoogtepunten die u in ieder geval moet hebben gezien tijdens uw rondreis. 

 

 

Harmandir Sahib (de gouden tempel)

Deze tempel is een plek voor Sikhs om hun geloof uit te oefenen en bijeen te komen. Iedereen is welkom in de tempel, ongeacht wat voor religie u uitoefent. Veel toeristen refereren naar de Harmandir Sahib als “The golden temple” omdat de tempel volledig bedekt is met echt goud. De tempel is omgeven door water, met daaromheen allerlei gebouwen zoals een museum, een klokkentoren en een keuken die door de Sikh-community wordt gebruikt om vegetarisch voedsel te serveren aan toeristen. 

 

Taj Mahal

Dit indrukwekkende bouwwerk ligt in de romantische stad Agra. Voor veel mensen is de Taj Mahal het eerste wat in ze opkomt wanneer ze aan India denken. Dat is ook niet zo gek gezien het onder de 7 wereldwonderen valt. De bouw van de Taj Mahal startte in 1631 onder de naam van Shah Jahan ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal, een Perzische prinses. Dit verhaal illustreert deels de romantische naamsbekendheid van de stad Agra. 

 

Varanasi

Voor reizigers die interesse hebben in hindoeïstische religie is Varanasi een must. Als onderdeel van een van de 7 heilige steden in het Hindoeïsme is dit een plek van samenkomst voor Hindoeïstische pelgrims uit het hele land. Een spirituele hoofdstad die u niet mag missen. Van een bad in de Ganga rivier tot indrukwekkende avondceremonies, hier is van alles te beleven. 

 

Ajanta & Ellora grotten

Met ongeveer 28 Boeddhistische grot-monumenten zijn de Ajanta en Ellora grotten een unieke plek. Vroeger werden de heilige monumenten door monniken en reizigers gebruikt als schuilplek tijdens de moessonregens. Binnen in de grotten zijn verschillende kunstwerken op de muren geschilderd die de levenscyclus van Boeddha beschrijven. De uitgekerfde tempels in de grotten liggen in een lange rij naast elkaar. Iedere grot is benoemd met een getal, het is mogelijk om ze allemaal achter elkaar te bezoeken. 

 

Delhi

Met een mix van modernisering en eeuwenoude cultuur en Delhi een ideale plek voor de toerist die zich in het Noordelijke gedeelte van India begeeft. Deze hoofdstad heeft onder verscheidene koninkrijken als stad gediend. Voor iemand die het echte stadsleven van India wil meekrijgen, is Delhi een uitstekende bestemming vol met marktjes en straattentjes waar u heerlijk kunt eten. 

 

Godsdienst en religie

In India speelt godsdienst een grote rol. Religie is verdeeld onder Hindoeïsme (79.8%), Islam (14.2%), Christendom (2.3%) en het Sikhisme (1.7%). Het land is beduidend voorzien van tempels, kerken, en moskeeën. In India gelden er tientallen feestdagen per jaar. Het is goed om de actuele feestdagenkalender bij te houden zodat u deze feesten mee kunt maken tijdens uw vakantie. 

 

Het land staat bekend om haar vele heilige dieren die in het Hindoeïsme worden vereerd. Zij worden in verband gebracht met de goden in India. De koe is met name een bekend heilig dier in India. Deze wordt vergeleken met “Aditi”, de moeder der goden.  Wanneer een koe op de weg loopt, dient u dan ook te wachten tot deze uit zichzelf ervoor kiest om uit de weg te gaan. Let hierop dus, dit kan vaak voorkomen in het centrum. Het wordt streng afgeraden de koe weg te jagen. Naast de heilige koe zijn er ook de aap, slang, olifant en de tijger die worden gezien als heilige dieren. 

 

 

Geld in India

De Indiase Roepie (INR) is de officiële valuta van India. De wisselkoers is ongeveer 77.8379 tegenover 1 Euro. In India zijn er veel pinautomaten beschikbaar. Zelfs in de kleine dorpen is het niet moeilijk om deze te vinden. Men doet er goed aan om voldoende contant geld op zak te hebben, aangezien India nog veel gebruik maakt van contant geld. Ook hebben veel winkeleigenaren geen pinapparaat tot hun beschikking. 

 

Als het voor u mogelijk is om een debit en creditcard samen mee te nemen is dit een verstandige keus. Diefstal kan veel voorkomen in India, zo heeft u altijd nog een andere kaart waar u op terug kunt vallen. Het is niet toegestaan om als buitenlander vanuit het buitenland Indische roepi’s mee te brengen naar India. Dit dient u bij de luchthaven of een bank in India zelf te verkrijgen. U kunt niet meer dan 10.000 roepi’s in 1 keer pinnen. In India kan men op dit moment voor 1 euro ongeveer 79 Indische Roepi’s ontvangen. Let erop dat u vaak extra transactiekosten betaalt wanneer u geld pint in het buitenland.

 

Visum India

Voor uw reis naar India, waar het een zakenreis of een vakantie is, dient u verplicht een visum op zak te dragen. Zowel het toeristenvisum als het zakenvisum voor India kunt u geheel online aanvragen op Evisumservice.be

 

Gezondheid & welzijn

Eten in India

Ondanks de ondernomen stappen van de regering is India op het gebied van hygiëne niet geoptimaliseerd. Zo is het water op veel plekken niet drinkbaar een is alles lang niet altijd schoon. Het drinken van kraanwater of het consumeren van eten wat in aanraking is gekomen met kraanwater kan ernstige voedselvergiftiging met zich meebrengen. Dit kan als toerist zijnde goed voorkomen worden door geen water uit de kraan te drinken, tenzij u dit eerst heeft gekookt. Drink in restaurants alleen water dat u in het glas geschonken heeft zien worden zodat u zeker weet dat dit geen kraanwater is. 

 

Verder is het verstandig wanneer u een gevoelig verteringssysteem hebt om alleen voedsel te eten dat vers bereid is en heet geserveerd wordt. Een teken dat een restaurant veilig is om bij te dineren is wanneer het constant vol klanten zit. Dit indiceert dat het eten niet te lang blijft staan, en dat er constant nieuw vers eten bereid wordt. 

 

Sommige toeristen kiezen ervoor om vlees te vermijden in India wegens hygiënische redenen. In principe is dit geen slecht idee, gezien India een breed aanbod aan vegetarische gerechten tot haar beschikking heeft. Andere toeristen kiezen er overigens wel gewoon voor om vlees te eten in India, lang niet iedereen wordt daar ziek van. Hoe duurder het restaurant, hoe groter de kans is dat het vlees veilig is om te consumeren. 

 

Sanitaire voorzieningen

De overheid in India is druk bezig met het installeren van meer toiletten. Helaas zijn toiletten nog steeds een probleem in India. Het wordt afgeraden om gebruik te maken van de gratis openbare toiletten. De toiletten in restaurants en hotels zijn vaak schoon, en tegen een kleine betaling kunt u hier gebruik van maken. 

 

Verder doet u er goed aan om antibacteriële doekjes mee te nemen, zodat u uw handen door de dag heen kunt schoonmaken. 

 

Inentingen en medicijnen

Zoals bij de meeste landen in Azië zijn inentingen verstandig voor uw reis naar India. Het is overigens niet verplicht om u in te enten voor uw reis. Hieronder ziet u de welke vaccinaties worden aangeraden door de GGD. Raadpleeg uw arts voor advies op maat. 

 

Aanbevolen inentingen door de GGD:

 

·      Hepatitis A

·      Mazelen aanbevolen voor reizigers geboren na 1965)

·      Rabiës

·      Buiktyfus (voor een verblijf van 14 dagen of langer)

·      DTP

 

Optioneel:

 

·      Gele koorts

·      Encefalitis (persoonsgebonden, dit kunt u bespreken tijdens het consult)

·      Hepatitis B (aanbevolen voor een verblijf van 3 maanden of langer)

 

Klimaat en beste reistijd

India heeft een erg divers klimaat, het weer hangt dan ook van de regio waar u zich bevindt af. In het noorden kan de temperatuur hoog stijgen, maar blijft het in de winter aardig koel. Het centrale en het zuidelijke gedeelte van India worden echter omschreven als tropisch. Het is er eigenlijk altijd warm. Bij de kust spreekt men van een vochtig en warm klimaat met veel stortregens. 

 

In de maanden juni tot en met september is er regenseizoen en wordt India getroffen door hevige Moessonregens. Het wordt afgeraden om in deze tijd naar India te reizen, gezien het overstromingsgevaar en de slechte drainagesystemen. De westkust van India ervaart de meeste lasten tijdens de Moessontijd, het kan daar soms dagenlang aan een stuk door regenen. Toch tijdens de Moessontijd naar India reizen? Dan is Ladakh een optie. Deze noordelijke deelstaat zit tussen de Korakoram bergketen en het Himalayagebergte in. De regio staat erom bekend dat het er vrij weinig regent. 

 

Voor de toerist die niet houdt van warm weer, is het mogelijk om India in de winter te bezoeken. Tijdens de winter is het weer gemiddeld tussen de 30 en de 15 graden. 

 

Actueel reisadvies

Wegens de spanningen tussen Pakistan en India wordt het afgeraden om plaatsen dicht bij die grens te bezoeken. Vooral de staten Jammu en Kashmir zijn niet veilig om te bezoeken, gezien de politieke omstandigheden. Terrorisme is hier nog steeds aan de orde, en veel door westerse toeristen bezochte plaatsen zijn hier het doelwit van. Hierdoor kleven er veiligheidsrisico's aan het reisadvies India. Over het algemeen kunt u veilig door het land reizen indien u bepaalde regio's in het land vermijd. 

 

In het algemeen is India een plek waar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nog steeds aan de orde is. In moderne steden zoals Mumbai en New Delhi is het wel veiliger dan in lokale dorpen. Het is daarom verstandig om als vrouw niet alleen naar India te reizen, maar met een groep toeristen. Vooral ’s nachts kan het gevaarlijk zijn, probeer daarom ook niet het openbaar vervoer te gebruiken of taxi’s staande te houden in de avond.

 

Kijk hier voor meer informatie over het reisadvies en de veiligheid in India.

 

Transport in India

In principe heeft u in India geen gehuurde auto nodig. Veel toeristen maken gebruik van het openbaar vervoer in India. Met name de taxi’s en de riksja’s zijn een populair transportmiddel. 

 

Ons advies is om de taxi en de riksja voornamelijk te gebruiken, gezien de chauffeurs leven van hun werk en er dus voor zorgen dat alles er schoon uitziet voor klanten. Daarnaast is een riksja een unieke manier om het leven in India te beleven.  Dit voertuig is sinds 1940 geïntroduceerd in India, sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het stadsleven. Ze staan overal op straat te wachten op toeristen en zijn niet moeilijk te vinden.

 

Treinen en metro’s zijn over het algemeen in orde. Vooral de lokale treinen zijn goed onderhouden. Je kunt wel tegen problemen aanlopen op het gebied van hygiëne in de meeste treinen. Een manier om dit te ontlopen is door te betalen voor een hogere klasse coupé. Dit biedt een grotere kans op schone toiletten. 

 

Bussen maken voor 90% deel van het openbaar vervoer in India. Het busverkeer is divers in India, van bussen die niet schoon zijn tot schone bussen met functionerende airconditioning. Het is aan te raden om met bekende busmaatschappijen te reizen zodat een prettige reis gegarandeerd is. Daarnaast is er in India sprake van ‘’slaapbussen’’. Hier kunt u gebruik van maken tijdens het reizen in de nacht. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy