Reisadvies India

Veilig reizen naar India

India wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen. Het land is ontzettend divers en leent zich daardoor uit voor een vakantie vol met cultuur, steden en natuur. Het land kenmerkt zich door de rijke cultuur met het kastenstelsel, de heilige koe, en haar religie. Voor vertrek naar India is het verstandig om uzelf in te lezen in het actuele reisadvies voor India.  

 

Actueel reisadvies India

Voor India gelden er diverse reisadviezen. Over het algemeen is een reis naar India veilig en kan er binnen een land ook veilig worden gereisd. Wel zijn er binnen het gehele land veiligheidsrisico’s wat betekend dat u in grote steden iets waakzamer dient te zijn op eventuele criminaliteit. 

 

Aanslagen in India zijn door de jaren heen aan de orde geweest. Vooral bomaanslagen zijn een frequente gebeurtenis in dit land. India zit in de top 10 van meest frequente terroristische aanslagen in de wereld.  Mede door de politieke onrust in het land, maar ook door religieuze en ideologische verschillen. Vermijdt daarom demonstraties en grote groepen mensen in de steden. Dit zijn vaak doelwitten voor aanslagen in India. Ga je naar onveilige gebieden in India en komt u in de problemen, dan kan de ambassade vaak maar beperkt hulp aanbieden. 

 

Op de onderstaande kaart van India kunt u precies zien welk reisadvies het ministerie van buitenlandse zaken geeft. Zo kunt u goed voorbereid op vakantie. 

 

Overzicht met te bezoeken gebieden in India

 

Bron: Nederland Wereldwijd

Negatief reisadvies voor Pakistan en de Kasjmir vallei

Alle reizen naar het grensgebied met Pakistan worden afgeraden. Door een zelfmoordaanslag in de Kashmir-vallei in India zijn de gemoederen tussen de twee landen flink opgelopen waardoor het gebied moment als onveilig wordt verklaard door de Diplomatie Belgium. Bovendien is hier het leger actief, waardoor er regelmatig schietincidenten voorkomen. Wanneer u toch in dit gebied bent wordt het ten strengste afgeraden om de grens tussen de twee landen te benaderen. Het illegaal oversteken van de grens is levensgevaarlijk. Wanneer u toch de grens wilt oversteken kunt u gebruik maken van de grensovergang bij Wagah. 

 

De Kasjmir vallei is ook een gebied wat als onveilig wordt gezien. In dit Indiase gebied zijn er gewapende groepen actief met diverse aanslagen als gevolg. Ook vallen er regelmatig burgerslachtoffers bij aanslagen van deze groepen of bij acties uitgevoerd door het leger. In dit gebied wordt een avondklok ingesteld waarbij ook alle telefoonverbindingen worden geblokkeerd. Het is belangrijk om een vergunning te bezitten wanneer u toch naar Kasjmir reist. In dit gebied is het visum voor India namelijk niet geldig, maar heeft u aanvullende vergunningen nodig. Via ons kunt u een e visum India aanvragen.

 

Alleen noodzakelijk reizen naar Manipur, Nagaland, en Chattisgarh

In het Noord Oosten van India, voornamelijk in de deelstaten Manipur en Nagaland, wordt er aangeraden om enkel te reizen wanneer dit noodzakelijk is. In deze Indiase gebieden is de veiligheid namelijk onzeker wegens de actieve rebellengroepen die zich hier hebben gevestigd. Aanslagen worden regelmatig gepleegd op openbare plekken waar voornamelijk toeristen en burgers het doelwit zijn. Bovendien zijn er slachtoffers geweest van afpersingen en ontvoeringen door de rebellen. De situatie in het Noord Oosten van India kan lokaal erg verschillen. Informeer daarom voor vertrek hoe de huidige situatie is bij de Ambassade in Delhi of het Consulaat Generaal in Mumbai. 

 

Een reis naar de deelstaat Chattisgarh wordt ook afgeraden wanneer de reis niet noodzakelijk is. Hier strijden diverse linkse rebellengroepen tegen het Indiase leger en de politie. Het conflict speelt zich zowel af op het platteland als in het stedelijke gebied. Voornamelijk het gebied ten zuiden van de stad Kanker is onveilig. Hier komen regelmatig aanslagen voor openbare plekken waar toeristen vaak het doelwit zijn.

 

Reizen met veiligheidsrisico’s   

In de rest van India gelden er veiligheidsrisico’s. Dit betekent dat u hier over het algemeen veilig kunt reizen mits u alert bent op eventuele risico’s. Zo geldt er in heel India een verhoogde terrorismedreiging waar voornamelijk publieke en toeristische plaatsen het doelwit waren. Grote groepen toeristen, festivals, markten, en overige plekken waar veel mensen samen komen zijn een makkelijk doelweit. Ook feestdagen zoals de dag van de Republiek, Onafhankelijksdag, Diwali, en Eid, zijn dagen waar een verhoogde dreiging geldt. 

 

Buiten stedelijke gebieden zijn ook vaak rebellengroepen actief, die vanuit het platteland of de jungle aanslagen plegen op de politie. Over het algemeen zijn de lokale bevolking en toeristen geen doelwit, maar het kan niet worden uitgesloten dat ze geen slachtoffer worden van de aanslagen. Ook komen er in deze gebieden ontvoeringen en afpersingen voor. 

 

Criminaliteit in India

In grote steden of in toeristische gebieden is er veel criminaliteit. Hierbij worden toeristen beroofd van hun geld (Indiase roepie), of zelfs gedrogeerd. Wees op uw hoede als een vreemdeling u uit het niets hulp aanbiedt met bijvoorbeeld uw koffers tillen of een groepsfoto maken. U kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen door niet alleen over straat te lopen, na zonsondergang binnen te blijven, en waardevolle spullen thuis te laten. 

 

Helaas is India een land waar vrouwonvriendelijk gedrag dagelijks aan de orde is. Vooral in de conservatievere gebieden in India is dit ter sprake. Het algemene reisadvies voor vrouwen is dan ook: reis niet alleen, reis in een groep. Veiligheid dient voorop te staan tijdens uw reis. Dit neemt niet weg dat veel vrouwelijke solo-travellers.

 

Vervoer en veiligheid op de weg

Het verkeer in India is chaotisch en kan vaak tot gevaarlijke situaties leiden. Het wordt daarom ook aangeraden om absoluut niet zelf te rijden in India, maar altijd een auto met chauffeur te huren. Ook het huren van een fiets of motor is niet zonder risico’s. Het verkeersongelukken in India ligt veel hoger dan in België. 

 

Wanneer u met de trein of bus wilt reizen is het verstandig om deze met zorg te selecteren. Er komen in India regelmatig ongelukkig voor met trein of bus. Lokale bussen zijn in het land over het algemeen vrij goedkoop beschikbaar. Echter zijn deze aanbieders ook onveiliger. 

 

Natuurrampen 

Van Juni tot en met Oktober kent India de moessonperiode. Een moesson betekend dat ongeveer een half jaar lang de wind uit een bepaalde richting komt, om vervolgens 180 graden te draaien. Tijdens deze veranderen van de windrichting wordt het weerbeeld veranderd. In India kan dit tot overstromingen leiden. Jaarlijks wordt de stad New Delhi door de moesson bereikt rond het einde van de maand Juni. 

 

Bij de Oostkust van het land komen tropische stormen en cyclonen voor. Houd voor vertrek goed de weervoorspelling in de gaten en volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op. 

 

In sommige delen van India komen aardbevingen voor. Het gaat hier voornamelijk om het gebied met de buurlanden van India Nepal en Bhutan, de regio Gujarat en het gebied rondom New Delhi. 

 

Gezondheidsrisico's

Reizigers hebben enige voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ze naar India gaan. Zo kent het land een slechte hygiëne met betrekking tot voedsel en drinken. Vermijd hierom altijd water uit te kraan en eet geen rauw voedsel. Om de Delhi belly te voorkomen kun je ervoor kiezen om enkel gekookt of gebakken eten te consumeren. Reizigersdiarree komt bij veel toeristen voor. Het is daardoor verstandig om ORS mee te nemen op vakantie.

 

Wanneer u naar de steden gaat is het verstandig om rekening te houden met luchtvervuiling en muggen. Met name astmapatiënten hebben veel last van de extreme vervuiling in steden als Delhi en Mumbai. Bovendien worden Indiase steden vaak getroffen door Dengue, Malaria, Zika, en Chikungunya. Voornamelijk tijdens de moessonperiode komen er meer muggen voor en is de kans op besmetting groter. Het meenemen van malariapillen en het gebruik van DEET kunnen de kans op infectie verkleinen. 

 

Alarmnummers in geval van nood

·      Het algemene alarmnummer in India: 112

·      Het nummer van de politie is: 100

·      Het nummer van de brandweer is: 101

·      Het nummer voor algemene gezondheid is: 108

·      Het nummer dat vrouwen en kinderen kunnen bellen ten tijde van onveiligheid: 1090

 

Deze noodnummers zijn beschikbaar in 16 verschillende regio’s in India. 

 

Lokale autoriteiten & wetten in India

Drugs zijn in India ten strengste verboden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Neem niets mee naar India, en gebruik niets in India zelf. Er staat een minimumstraf van 6 maanden voor het bezit van een beetje drugs op zak. De straffen lopen hoog op afhankelijk van de hoeveelheid drugs in uw bezit.

 

Verder is het verboden om wilde dieren te vangen, erop te jagen, door te verkopen of mee te nemen zonder een vergunning. De Indiase regering is de afgelopen jaren steeds intensiever geworden met het reguleren van al het wild-leven in India. Dit komt vooral door de toenemende uitsterving/dreiging van wilde dieren. Vooral veel bossen die gekapt worden bedreigen het wildleven in India. 

 

Homoseksualiteit is sinds kort niet meer verboden in India. Dit betekent niet dat homoseksualiteit sociaal geaccepteerd wordt onder de bevolking. Publiekelijke uitingen van affectie wordt over het algemeen in India afgeraden. Vooral in conservatievere plaatsen in India zal dit niet getolereerd worden. In New Delhi of Mumbai is de bevolking meer tolerant. 

 

Het gebruik van alcohol is in sommige staten in India verboden. Wordt u gearresteerd voor het gebruiken van alcohol in een staat waar dit illegaal is, dan kunt u een gevangenisstraf van 5-10 jaar verwachten. Tijdens sommige feestdagen en festiviteiten kan de verkoop van alcohol verboden zijn. 

 

Als toerist kan men proberen om een 30-dagen durende “Alcohol consumptie vergunning” aan te schaffen. Dit maakt het mogelijk om alcohol te consumeren. Informeer altijd bij lokale autoriteiten hoe de regels zijn omtrent alcoholgebruik. 

 

Voor meer algemene informatie over India kijkt u op deze pagina. Hier kunt u alle praktische reisinformatie vinden voor uw vakantie zodat u goed voorbereid op reis kunt. 

« back
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy