« Terug

Algemene Informatie Over China

Het land China

China is een land in Oost-Azië. Het land heeft een oppervlakte van 9.596.961 km²en China heeft 1.419.380.922 inwoners (mei 2019). De hoofdstad van China is Beijing (ook bekend onder de naam Peking). De officiële taal in China is Mandarijn, maar er worden ook veel andere talen gesproken. Omdat China een groot land is, kent het land veel verschillende landschappen, culturen en bezienswaardigheden. In het land vindt u bergen, hoogland, woestijn, uitgestrekte vlaktes, metropolen, bijna onbereikbare bergdorpjes en eeuwenoude culturen. Het is een land waar veel mensen graag heen zouden reizen. Er valt ontzettend veel te zien en het land is intrigerend, omdat het zo ver van onze Belgische cultuur af staat. In dit artikel vertellen we u alles over China.

 

Belangrijke feiten en cijfers over China 

In de onderstaande tabel vindt u de belangrijkste feiten en cijfers over China. 

 

Huidige President

Xi Jinping 

Tijdsverschil

Gemiddeld 6 uur 

Hoofdstad

Beijing (Peking)

Regeringsvorm

Volksrepubliek

Staatsvorm

Presidentiële republiek met eenpartijstelsel

Oppervlakte

9.596.961 km²

Inwoneraantal

1.419.380.922

Religie

Het Chinees volksgeloof

Aantal provincies

23 provincies

Hoe lang vliegen

Gemiddeld 9,5 uur

 

 

De bevolking van China 

China is, op Rusland en Canada na, het grootste land ter wereld. Met een inwoneraantal van meer dan 1,3 miljard, woont ongeveer een vijfde van onze wereldbevolking in China. Om de enorme hoeveelheid inwoners enigszins terug te dringen, heerste er lange tijd een 1 kind politiek. Sinds 2015 is dit omgezet naar een 2 kind politiek. Deze maatregelen hebben effect gehad, want China is niet langer het land met de grootste bevolking. In India wonen er inmiddels nog meer mensen. Desondanks neemt de Chinese bevolking nog steeds toe. Zo’n 20% van de Chinezen woont in de steden. Hier leeft men dicht op elkaar en is het woonoppervlak per persoon klein. Op het platteland zijn de dorpen echter laagbevolkt. 

 

Vanwege het enorme oppervlak van het land, vind u door het land heen verschillende culturen. In het westen van het land is men overwegend moslim, terwijl de cultuur in de stad soms behoorlijk verwesterd is. De meeste Chinezen zijn Han-Chinees, maar er zijn veel etnische minderheden te vinden in China. Deze minderheiden hebben vaak hun eigen cultuur en tradities behouden. 

 

Kaart van China 

Op de onderstaande kaart van Google Maps ziet u China op de kaart van de wereld staan. U kunt op de kaart zien waar wereldsteden als Hong Kong en Shanghai liggen en u kunt de wereldkaart in- en uitzoomen, om specifieke plekken in China op te zoeken of juist te zien waar China ligt ten opzichte van andere landen.

 

Hoeveel provincies heeft China

Het land China is op diverse manieren ingedeeld. Het land kent 4 stadsprovincies, 23 provincies, 5 autonome regio’s en 2 Speciale Bestuurlijke Regio’s (SAR). In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van deze indelingen. 

 

Wat? 

Hoeveel?

Welke?

Stadsprovincies

4

Peking
Shanghai
Tianjin
Chongqing

Provincies

23

Anhui – Hefei
Fujian – Fuzhou
Gansu-Lanzhou
Guangdong – Kanton
Guizhou – Guiyang
Hainan – Haikou
Hebei – Shijiazhuang
Heilongjiang – Harbin
Henan - Zhengzhou
Hubei – Wuhan
Huhan – Changsha
Jiangsu – Nanjing
Jiangxi – Nanchang
Jilin – Changchun
Liaoning – Shenyang
Qinghai – Xining
Shaanxi – Xi’an
Shandong – Jinan
Shanxi – Taiyuan
Sichuan – Chengdu 
Taiwan – Taibei 
Yunnan - Kunming
Zhejing – Hangzhou 

Autonome regio’s

5

Binnen-Mongolië - Hohhot
Guangxi – Nanning
Ningxia – Yinchuan
Sinkiang – Ürümqi
Tibet - Lhasa

Speciale Bestuurlijke Regio’s

2

Hongkong
Macau 

 

Het klimaat van China 

Omdat China een groot land is, heersen er verschillende klimaten. De beste reistijd voor China hangt dus ook af van de regio waar u naar toe gaat, omdat er niet in iedere regio eenzelfde klimaat heerst. In het noorden, het noordwesten en het midden van China heerst een landklimaat, terwijl er in het zuiden van het land een subtropisch klimaat en een tropisch klimaat heersen. De beste reistijd voor China hangt af van de plek waar u naar toe reist.

 

De beste reistijd voor China 

Zoals hierboven al gezegd werd, hangt de beste reistijd voor China af van de plek waar u heen gaat. Vanwege de verschillende klimaatzones, is er niet ‘één beste reistijd’. In het noorden van China en gedeeltes in het westen van het land, heerst een landklimaat. Het wordt afgeraden om in de winter naar deze delen van het land af te reizen, vanwege de zeer koude temperaturen. In het zuiden van China heersen een subtropisch en een tropisch klimaat. Hier kunt u het beste naar toe reizen in april en mei. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en er valt in deze maanden het minste regen. Gaat u naar Tibet? Reis dan in de lente of in de herfst. 

 

Feestdagen in China 

1 januari 2019

Westers nieuwjaar

4 t/m 10 februari 2019

Chinees nieuwjaar

5 april 2019

Qingmingfestival

1 mei 2019

Dag van de Arbeid

7 juni 2019

Drakenbootfestival

13 september 2019

Midherfstfestival (Zhonggiu Jie)

1 t/m 7 oktober 2019

Nationale feestdag (Guo Qing Jie)

 

Reizen en vervoer in China 

Hoe moeilijk of gemakkelijk reizen door China is, hangt af van de plek die u bezoekt. In de grote steden is het openbaar vervoer zeer goed geregeld, terwijl het lastig kan zijn om door het binnenland van China te reizen. De beste manier om door China te reizen, is per trein. Het is verstandig om treintickets van tevoren te bestellen, omdat de rijen op de stations ontzettend lang kunnen zijn. Omdat China een groot land is, is het bovendien handig om te reizen door middel van binnenlandse vluchten. Voor kortere reistijden kunt u gebruik maken van de bus.

 

Betalen in China – de munteenheid in China 

De nationale munteenheid in China is de renminbi. Dit woord betekent ‘geld van het volk’. De Chinese munt wordt ook wel de yuan genoemd. Deze eenheid wordt aangeduid met een teken dat gelijk is aan het het yenteken. Omdat Hongkong en Macau Speciale Bestuurlijke Regio’s zijn, hebben zij hier een eigen munteenheid: de Hongkongse dollar en de pataca. 

De wisselkoers (rmb to euro) van de CNY (Top Chinese Yuan) verschilt per dag. Als we rekenen van yuan naar euro, is er op dit moment (september 2019) een wisselkoers waarbij €1 gelijk is aan 7,7922 Chinese Yuan. 

 

Betalen in China kan in de meeste steden en toeristische gebieden gewoon met uw pinpas. Het is meestal goedkoper om gebruik te maken van uw bankpas dan van uw creditcard. In veel gevallen geldt er een limiet per dag. U kunt contact opnemen met uw bank of met uw creditcardmaatschappij om dit limiet te verhogen. Er zijn in China in de steden en toeristische gebieden redelijk wat geldautomaten waar u contant geld kunt pinnen. Buiten de steden en toeristische gebieden kunnen de betaalmogelijkheden zeer beperkt zijn en is het wijs om contant geld in de munteenheid yuan renminbi op zak te hebben. Er zijn veel valse biljetten van 50 en 100 yuan in omloop en ernstig verfomfaaide, vuile of beschadigde biljetten worden niet geaccepteerd. 

 

Ambassade China Brussel

China heeft een permanente vertegenwoordiging in Brussel in de vorm van een ambassade en het Chinese Visa Application Centre Brussel. Hier kunt u terecht voor de reguliere visumprocedure en alerhande vragen omtrent het reizen naar China. Op onze pagina over de Chinese Ambassade Brussel vindt u alle informatie.

 

Visumplicht voor China 

Wanneer u op reis wilt naar China, moet u een visum aanvragen. Waar u dit visum voorheen bij de ambassade moest aanvragen, kunt u dit nu ook online doen. Wij helpen u graag bij het aanvragen van een visum China. De aanvraag vindt volledig online plaats. Reist u dus naar China en moet u vanwege de visumplicht een visum aanvragen? Dan helpen wij u graag verder! Bent u enkel op doorreis via China dan kunt u wellicht opteren voor een visumvrije periode in China.

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy