« Terug

Reisadvies China

Reisadvies voor China – Algemene veiligheid China 

Voor alle landen ter wereld wordt er door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies opgesteld. Dit advies gaat over de veiligheid in een land. Het wordt aangeraden dat toeristen en reizigers een reisadvies ter harte nemen wanneer zij naar een bepaald land willen reizen. Hieronder leest u meer over de algemene veiligheid in China. 

 

De algemene veiligheid in China 

Voor het grootste deel van China geldt een positief reisadvies. In het noorden, midden, zuiden en oosten van het land gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. In deze delen van het land is veel toerisme. Voor het westen van China geldt geen negatief reisadvies, maar geldt wel dat er veiligheidsrisico’s zijn. Gaat u reizen naar China? Houdt dan rekening met veiligheidsrisico’s in de hieronder beschreven gebieden. 

 

Af te raden gebieden 

In de provincie Xinjiang is de veiligheidssituatie onrustig. Hier kunnen soms plotseling demonstraties zijn. Bij deze demonstraties is vaak sprake van geweld. Delen van Xinjiang worden soms zelfs afgesloten voor reizigers. Het is verstandig om altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en plaatsen waar demonstraties zijn te mijden. Er zijn met regelmaat strenge controles wanneer toeristen of andere reizigers de provincie Xinjiang in willen reizen.

 

Ook bij de grensovergang tussen het Chinese vasteland en Hongkong SAR zijn er strenge controles. Deze controles vinden met name plaats aan de kant van het vasteland. Het kan zijn dat u hier gefotografeerd wordt en dat uw telefoonnummer wordt genoteerd. Ook kan het zijn dat uw telefoon gecontroleerd wordt. 

 

Terreurdreiging en criminaliteit 

Er is op dit moment geen terreurdreiging in China. Wel kunt u in China te maken krijgen met criminaliteit. Er zijn veel zakkenrollers op toeristische plekken. Let hier goed op uw persoonlijke eigendommen. Ga niet zomaar mee met onbekenden die u “gratis” iets aan willen bieden. Het komt veelvuldig voor dat toeristen mee worden genomen naar een massagesalon of bar, om vervolgens een torenhoge rekening te moeten betalen. 

 

Klimaat en natuurgeweld in China 

China is een ontzettend groot land. Hierdoor vinden we verschillende klimaatgebieden in dit land. China is het enige land ter wereld met een klimaatclassificatie dat naar het land vernoemd is: het Chinaklimaat. Maar ook andere klimaten, zoals een woestijnklimaat, een steppeklimaat, een landklimaat en een tropisch klimaat komen voor in het land. De weersomstandigheden in China hangen af van de plaats waar u bent. In de winter kunt u te maken krijgen met flinke kou tot wel -30 graden Celsius. In de zomer is het mogelijk dat er in delen van het land temperaturen tot wel 40 graden gemeten worden. 

 

Natuurgeweld

In China kunt u te maken krijgen met natuurgeweld. Hieronder staat beschreven met welke natuurrampen u rekening moet houden tijdens uw verblijf. 

 

Regenseizoen

In sommige delen van het land is er een regenseizoen. Dit begint op sommige plekken soms al in februari en kan duren tot oktober. Tijdens dit regenseizoen kunnen ook hevige regenstormen voorkomen. U kunt in de zomermaanden te maken krijgen met zeer hoge temperaturen. 

 

Cyclonen en tyfonen

Van mei tot november kunnen er tyfonen en cyclonen voorkomen in China. Dit gebeurt met name in de kuststreken in het oosten en zuiden van het land. Er zijn 6 waarschuwingsniveaus om aan te geven in hoeverre een dreigende cycloon of tyfoon zeer ernstig is. 

 

Overstromingen en aardverschuivingen

Als gevolg van cyclonen en tyfonen kunnen er China overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Dit gebeurt vooral in de zomer in het zuiden en westen van China. Hierdoor kan de infrastructuur beschadigd raken en kan het zijn dat u moeilijker kunt reizen. 

 

Seismische risico’s 

In de provincies Heilongjiang, Yunnan, Sichuan, Hebei, het Yangtze-bekken en Peking zijn er seismische risico’s. In sommige gevallen worden toeristische regio’s zelfs maandenlang gesloten om de veiligheid van toeristen te garanderen. 

 

Vaccinaties en inentingen voor China 

De vaccinaties die worden aanbevolen voor alle reizigers zijn de inenting voor hepatitis A en DTP. De vaccinatie voor gele koorts is verplicht wanneer u vanuit een gele koorts gebied naar China reist. De volgende inentingen zijn persoonsgebonden: 

  • Buiktyfus
  • Tuberculose
  • Rabiës
  • Tekenencefalitis
  • Japanse encefalitis 
  • Mazelen

Bespreek met uw arts of het in uw situatie verstandig is om een vaccinatie te halen. 

 

Gezondheidsrisico’s

In sommige delen van China komt malaria voor. Het is daarom belangrijk dat u zich in deze gebieden overdag goed beschermd tegen muggenbeten. U kunt tabletten slikken om malaria te voorkomen. U kunt met een deskundig reizigersgeneeskundig arts bespreken of u deze tabletten moet slikken. Ook komen andere ziekten die door muggen overgedragen worden voor in China. Zo kunt u besmet raken met zika, chikungunya en dengue koorts/knokkelkoorts. Goede bescherming tegen muggenbeten is daarom essentieel. Let tenslotte op bij contact met zoet oppervlaktewater. U kunt hier schistosomiasis oplopen. 

 

Luchtvervuiling

In de steden van China is er veel luchtvervuiling. De normen die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn gesteld worden regelmatig overschreden. Mensen met long- en hartziekten kunnen hier erg veel last van ondervinden. U kunt overwegen om een filtermasker te dragen wanneer u naar buiten gaat. 

 

Medische zorg

In de grote steden van China is de medische zorg goed. Voor toeristen is er in grote ziekenhuizen zelfs Engelstalige zorg. Wel moet u er goed op letten dat u een reisverzekering afsluit. De kosten kunnen hoog oplopen wanneer u zonder reisverzekering in een Chinees ziekenhuis terecht komt. Buiten de steden is de medische zorg zeer beperkt. Trekt u dus de natuur in? Zorg dan dat u altijd uw eigen reisapotheek meeneemt. 

 

Water en voedsel 

Het is raadzaam geen water uit de kraan te drinken in China. Drink water uit flessen en drink dranken op basis van gekookt water, zoals thee en koffie. Zorg ervoor dat u alleen fruit en groenten eet die goed gewassen zijn. 

 

Reisdocumenten China 

Wilt u naar China reizen? Dan moet u in het bezit zijn van een paspoort dat nog ten minste 6 maanden geldig is wanneer u uw visumaanvraag doet. Uw paspoort moet bovendien minstens 2 lege visumpagina’s bevatten. 

 

Visum

Het is bovendien verplicht om een visum aan te vragen. Dit visum kunt u online aanvragen. Het is ook mogelijk om een transitvisum voor China aan te vragen indien u overstapt in China. U kunt dan 72 of 144 uur in China verblijven wanneer u daarna weer naar een land buiten China doorreist. Dit kan niet op iedere Chinese luchthaven. Controleer dus goed voor welke luchthavens en steden in China deze regeling geldt. Wanneer u vliegt naar China, vervolgens doorreist naar Hongkong en/of Macau en vervolgens weer naar China reist, heeft u een nieuw visum nodig. Hier kunt u een visum China aanvragen.

 

Overige regels op het gebied van reisdocumenten

Er gelden tijdens uw verblijf nog meer regels wat betreft uw reisdocumenten. Houd rekening met het volgende: 

  • U bent verplicht om altijd een paspoort bij u te dragen. 
  • U moet uw verblijfadres 24 uur na uw aankomst in China laten registreren bij het lokale Public Security Bureau.
  • In China wordt een dubbele nationaliteit niet erkend. Reist u naar China met een Chinees paspoort? Dan kunt u in China geen consulaire bijstand krijgen.
  •  

Lokale wetgeving in China 

U moet zich in China houden aan de lokale wetten en regels. Houdt rekening met het volgende: 

  • In China gelden zeer zware straffen op het gebruiken, in het bezit hebben en handelen in drugs. Dit kan zelfs de doodstraf tot gevolg hebben. Er zijn strenge controles op drugsgebruik. 
  • Het is op het Chinese vasteland verboden om te gokken. 
  • De Falun Gong-beweging is verboden in China. 
  • Er staan strenge controles op religieuze activiteiten waaronder prediking en het verspreiden van religieus materiaal.
  • Prostitutie is in China verboden. Homoseksualiteit is niet bij de wet verboden, maar discretie is verstandig. 
  • U mag geen foto’s maken van militaire terreinen in China. 
  • Houd er rekening mee dat Chinezen in afgelegen gebieden niet altijd gewend zijn aan buitenlanders. U kunt behoorlijk worden aangestaard. 
  • Het is in China niet ongebruikelijk om te spugen of zeer luid te spreken op openbare plekken. 
  • In China is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. 
  • Het is verboden om te handelen in antiquiteiten. 
  •  In China worden er veel namaakproducten verkocht. In de meeste EU-landen is het strafbaar om deze spullen in te voeren. U kunt een flinke boete krijgen wanneer u thuiskomt met namaakproducten die u in China hebt gekocht. 
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy