« Terug

Transit Visum China

Gaat u op reis en stapt u over op een vliegveld in China? Dan hoeft u niet altijd een visum voor China aan te vragen, maar kunt u in veel gevallen gebruikmaken van een transitvisum: een visum dat u niet vooraf hoeft aan te vragen bij de Chinese ambassade in Brussel en waarmee u 24 tot 144 uur in China kunt verblijven. Met dit transit visum mag u het vliegveld waar u overstapt dus verlaten en verandert uw stopover in een leuke gelegenheid om China te leren kennen. 

 

 

Let op: dit visum is ENKEL geldig als u op doorreis bent via China, u kunt dit visum niet gebruiken als u terugreist naar uw land van herkomst.

 

Bovenstaande biedt u de mogelijkheid om de stad waar het vliegveld bij hoort te verkennen. Het gebied dat u mag verkennen, verschilt echter weer per stad. Dit dient u dus van tevoren goed te controleren. Dit visum wordt in het Engels ook wel TWOV genoemd, wat staat voor Transit Without Visa. In dit artikel vertellen wij u meer over het transit visa. 

 

Wat is een transit visum voor China? 

Een transit visum is een visum dat geschikt is voor mensen die op doorreis zijn naar een ander land en overstappen op een vliegveld in China. Dankzij dit visum, hoeft u voor uw overstap op een Chinees vliegveld geen visum voor China aan te vragen. Voor transit visa geldt dat er sprake moet zijn van een geschikte transitroute. Daarover leest u verderop in dit artikel meer.

 

Verschillende transit visa

Er zijn drie verschillende soorten visumvrije procedure: een waarbij u maximaal 24 uur ergens mag verblijven, een visum waarbij u maximaal 72 uur (3 dagen) ergens mag verblijven en een visum waarbij u maximaal 144 uur (6 dagen) ergens mag verblijven. Hieronder geven we u meer informatie over deze drie soorten visa voor een overstap. 


24 uur 
U kunt op vrijwel alle internationale vliegvelden in China ten minste 24 uur visumvrij verblijven, met uitzondering van de volgende vliegvelden: 

 • Fuzhou Changle Airport 
 • Huangshan Tunxi Airport 
 • Mudanjiang Hailang Airport
 • Yanji Chaoyangchuan Airport 

 

Op het vliegveld Urumqi Diwopu International Airport krijgen reizigers een TWOV voor maximaal 2 uur. Hier is het tevens niet toegestaan om het vliegveld tijdens de overstap te verlaten. 

 

Voor het krijgen van een 24-uur transit visum, heeft u het volgende nodig:

 • Een paspoort dat bij aankomst in China nog ten minste 3 maanden geldig is. 
 • Een ticket waarmee u kunt bewijzen dat u China binnen 24 uur per vliegtuig, boot of trein verlaat. Op uw ticket moet de datum waarop u uit China vertrekt duidelijk en goed leesbaar weergegeven zijn. 
 • Indien u doorreist naar een land waar visumplicht geldt, moet u kunnen aantonen dat u in het bezit bent van een geldig visum voor dit land. 

 

Voor een 24-uurs transitvisum geldt dat een geschikte transitroute er als volgt uitziet: land A àChina àland C. Het is dus zo dat het land waar u vandaan vliegt en het land waar u, na uw overstap in China naar toe vliegt, dus niet hetzelfde land mogen zijn. Hierbij worden Taiwain, Macau en Hong Kong ook als aparte landen beschouwd. Een voorbeeld van een goede transitroute is in dit geval bijvoorbeeld Brussel àShanghai àTokio. De optie Brussel àShanghai àBrussel is dus niet toegestaan, omdat Shanghai in dit geval geen plek is waar u enkel overstapt; dit is uw vliegbestemming. 

 

72 uur 

Het visumvrij beleid voor 72 uur geldt is geldig voor reizigers die overstappen op een vliegveld in een van de volgende steden: 

 • Guangzhou
 • Chengdu
 • Chongqing
 • Harbin
 • Xian
 • Guilin
 • Wuhan
 • Xiamen
 • Qingdao
 • Changsha

 

Niet vanaf ieder vliegveld krijgt u onbeperkt de mogelijkheid om het gebied te verkennen. Er gelden de volgende regels: 

 • Vanaf Guangzhou, Chengdu, Qingdao en Changsha mogen reizigers met een transit visum door de gehele provincie reizen.
 • Vanaf Chongqing, Harbin, Guilin, Kunming, Wuhan en Xiamen mogen reizigers met een transit visum de stad niet verlaten. 
 • Vanaf Xian Xianyang Airport mogen reizigers met een transit visum reizen binnen Xian en Xianyang. 

 

Voor het krijgen van een 72-uur transit visum, heeft u het volgende nodig: 

 • Een paspoort dat bij aankomst in China nog ten minste 3 maanden geldig is. 
 • Een ingevulde aankomst-/vertrekkaart.
 • Een geldig ticket naar het derde land van bestemming. Met dit ticket moet u kunnen aantonen dat u China binnen 72 uur weer verlaat. Dit is dus bijvoorbeeld uw ticket voor Bangkok, waarbij uw reisroute Brussel -> Chengdu -> Bangkok is. 
 • Indien het derde land in uw reisplan een land is waarvoor u een visum nodig heeft, dient u bij aanvraag van uw transitvisum op het vliegveld een bewijs van dit visum te laten zien. 

 

U kunt een transitvisum voor 72 uur alleen gebruiken wanneer u met het vliegtuig naar en vanuit China reist. Tevens bent u met een 72-uurs visum verplicht om te arriveren in en te vertrekken uit dezelfde stad. De reisroute Brussel -> Chengdu -> Guilin-> Bangkok is dus niet toegestaan. Ook voor dit visum gelden Hong Kong, Macau en Taiwan als aparte landen. 

 

144 uur 

Met het 144 uur visumvrij transitbeleid kunt u maar liefst 6 dagen in China verblijven zonder hier een visum voor aan te moeten vragen. Net als bij het 24- en 72-uurs transit visum, kunt u in dit geval een visumformulier invullen bij de douane op het vliegveld waar u overstapt. Dit visum kan aangevraagd worden voor: 

 

 • De regio Shanghai-Jiangsu-Zhejiang. Hiermee hebt u toegang tot:

o   Shanghai (alle vliegvelden, zeehavens en treinstations)

o   Hangzou (Zhejiang) Hangzhou Xiaoshan Airport 

o   Nanjing (Jiangsu) Nanjing Lukou Airport

 • De regio Beijing, Tianjin-Hebei. Hiermee hebt u toegang tot:

o   Beijing: Beijing International Airport, Beijing West Railway Station

o   Tianjin: Binhai International Airport, Tianjin International Cruise Home Port

o   Shijiazhuang  (Hebei): Zhengding International Airport

o   Qinghuangdao (Hebei): Qinhuangdao Port

o   De provincie Liaoning

o   Dalian: Zhoushuizi International Airport

o   Shenyang: Taoxian International Airport 

o   Kunming Changshui International Airport 

o   De regio Kunming

 

Voor het krijgen van een 144-uur transit visum, heeft u het volgende nodig: 

 • Bewijs dat u voor vertrek al aangegeven heeft dat u dit visum voor - bijvoorbeeld - Shanghai wilde aanvragen voor uw overstap.
 • Een paspoort dat bij aankomst in China nog ten minste 3 maanden geldig is. 
 • Een visum voor het land C (indien u voor dit land een visum nodig heeft). 
 • Een ingevulde aankomst-/vertrekkaart.
 • Een vliegticket waarmee u op de internationale luchthaven kunt bewijzen dat u China binnen 144 uur zult verlaten.

 

Een geschikte transitroute voor dit type visum is land A àland B (één van de toegestane gebieden voor dit visum) àland C. Hierbij dienen A en C weer verschillende landen te zijn (waarbij Hong Kong, Macau en Taiwan tevens gelden als aparte landen). U mag slechts één van de toegestane gebieden bezoeken met dit visum (de optie Brussel -> Shanghai Beijing -Bangkok is in dit geval dus niet toegestaan). De vluchten voor een transitvisa van 144 uur dienen non-stop vluchten te zijn.

 

Hier vindt u een kaart van China om te bekijken welke steden u aan kunt doen voor een overstap.

 

Hoe vraag ik een transit visum aan? 

Dit type visum hoeft u niet voorafgaand aan uw reis aan te vragen (wel moet u bij de visumvrije procedure voor 144 uur van tevoren aangeven dat u dit transitvisum op het vliegveld van uw stopover wilt aanvragen). Wanneer u eenmaal gearriveerd bent in China, moet u bij de douane een speciaal formulier invullen waarbij u aangeeft dat u gebruik wilt maken van de gratis regeling om voor een maximaal aantal uren gebruik te maken van een transit-visum en dus gratis in China te verblijven. Uiteraard moet u wel zorgen dat u alle benodigde documentatie bij u hebt, om eenmaal in China met succes uw transitvisa aan te vragen. 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy