Op deze pagina vindt u alle algemene informatie over de Verenigde Staten. U vindt hier info over Amerikaanse staten, het klimaat, de beste reistijd en andere belangrijke informatie. Via de button aan de rechterkant kunt u direct een ESTA aanvragen.

Algemene Informatie Over De VS

 • Vlug naar:
 • Belangrijke feiten & Cijfers over de VS
 • Kaart van de Verenigde Staten
 • Hoeveel staten heeft Amerika
 • Klimaat Verenigde Staten
 • Klimaat aan de Westkust
 • Klimaat aan de Oostkust van Amerika
 • Beste Reistijd
 • Beste Reistijd West-Amerika
 • Feestdagen in de VS
 • Reizen en vervoer in de Verenigde Staten
 • Trein in Amerika
 • Vliegen binnen Amerika
 • Betalen in Amerika
 • Pinnen in Amerika
 • Met kredietkaart betalen in Amerika
 • Visumplicht voor Amerika

 

De Verenigde Staten van Amerika is een land welke voor velen nog hoog op de bucket list staat. Niet geheel verassend daar Amerika een land is wat velen tot de verbeelding spreekt. Van de wereldsteden New York en de hoofdstad van de VS Washington DC aan de Oostkust tot Los Angeles en San Fransisco aan de Westkust. Daar tussenin vindt men een enorme verscheidenheid aan staten, steden en indrukwekkende natuurgebieden. 

 

Amerika staat bij ons in België bekend om zijn extremen. Alles in Amerika is groot. Van de enorme supermarkten, de 2 liter bekers cola in de McDonalds tot de oversized auto’s. Ook naar oppervlakte gemeten is Amerika geen kleintje. Het land is na Rusland en Canada het derde grootste land. 

 

Amerika spreekt tot de verbeelding. De American Dream in combinatie met de overweldigende natuur maakt het een geliefde vakantiebestemming voor vele landgenoten. Op deze pagina vindt u algemene achtergrondinformatie over Amerika. Wilt u meer weten over de verschillende onderwerpen dan kunt u via de links naar de uitgebreidere pagina’s gaan.

 

 

Belangrijke feiten & Cijfers over de VS

 

In onderstaande tabel kunt u in een overzicht zien wat de hoofdstad van de Verenigde Staten is en hoeveel staten het heeft. Verderop op deze pagina wordt hier dieper op in gegaan.

 

Huidige President

Joseph (Joe) Biden Jr.

Tijdsverschil

vijf tot tien uur

Hoofdstad

Washington D.C

Regeringsvorm

Constitutionele Republiek

Staatsvorm

Federatie

Oppervlakte

9.826.675 km²

Inwoneraantal

326.625.791

Religie

Christelijk: 79,8%, Joods: 1,4%, Moslim: 0,6%, boeddhist: 0,5

Aantal staten

50 Staten

Hoe lang vliegen

acht tot twaalf uur vliegen

 

 

Kaart van de Verenigde Staten

In onderstaande Google Maps integratie ziet u een kaart van de Verenigde Staten. Middels de custom zoekfunctie kunt u zoeken naar staten, steden en bezienswaardigheden in de VS. Het is een eenvoudige plattegrond welke u naar wens kunt gebruiken.

 

 

Hoeveel staten heeft Amerika

De Verenigde Staten is een constitutionele republiek bestaande uit 50 staten. Dit betekend dat alle staten een bepaalde mate van onafhankelijkheid hebben om zelfstandig ten opzichte van de Amerikaanse federale overheid te kunnen opereren. 

 

Met een oppervlakte van net 4000 m2 is Rhode Island de kleinste staat. Alaska, met een oppervlakte van ruim 1.723.337 is de grootste staat van Amerika. Opvallend is dat Alaska de grootste staat is maar tegelijkertijd de laagste bevolkingsdichtheid van alle Amerikaanse staten. Kwa inwoneraantal is Californië met stipt de nummer een, er wonen daar bijna 40 miljoen mensen.

 

Hieronder een tabel met alle Amerikaanse Staten:

 

Alabama

Illinois

Missouri

Oregon

Alaska

Indiana

Montana

Pennsylvania

Arizona

Iowa

Nebraska

Rhode Island

Arkansas

Kansas

Nevada

South Carolina

Californië

Kentucky

New Hampshire

Southk Dakota

Colorado

Louisiana

New Jersey

Tennessee

Connecticut

Maine

New Mexico

Texas

Delaware

Maryland

New York

Utah

Florida

Massachusetts

North Carolina

Vermont

Georgia Michigan North Dakota Virginia
Hawaï Minnesota Ohio Washington
Idaho Mississippi Oklahoma West Virginia
      Wisconsin
      Wyoming

 

Opmerking: er gaan stemmen op om Puerto Rico, nu onderdeel van het Amerikaanse gemenebest, toe te laten tot de Verenigde Staten. 

 

De populairste Amerikaanse staten voor een vakantie zijn New York, Florida en Californië. Veel mensen bezoeken de stad New York voor een city trip, Florida om Miami te bezoeken en Californië om een roadtrip langs de Amerikaanse westkust te maken.

 

Klimaat Verenigde Staten

Heeft u een reis naar de Verenigde staten gepland en bent u benieuwd wat voor klimaat u kunt verwachten? Vanwege de enorme omvang van Amerika zijn er in totaal zes klimaatzones te onderscheiden. Anders dan wij in België hebben de meeste Amerikaanse staten een landklimaat. De temperatuurverschillen tussen de verschillende staten kunnen enorm zijn. Waar het in New York of Washington 20 graden kan vriezen wordt Californië geteisterd door bosbranden en extreme hitte. Dit laat wel zien dat het klimaat in Amerika zeer divers is.

 

Klimaat aan de Westkust

Aan de westkust liggen de staten Californië, Oregon en Washington. Opvallend is dat het in de staat Washington (niet te verwarren met de hoofdstad Washington D.C.) velen malen kouder kan zijn dan in Californië. 

 

De Northwest Pacific en met name de staat Oregon wordt gekenmerkt door een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur van 32 graden. Helaas regent het er bijna 365 dagen per jaar. 

 

Ten zuiden van Oregon vindt men de staten Californië, Idaho, Montana en Nevada. Dit gebied wordt het Mid/South gebied genoemd. In deze staten worden de zomers gekenmerkt door veel zonneschijn en weinig regen. Op Californië en Nevada na kan het in de andere staten van dit gebied vrij koud worden met zelfs sneeuw tot gevolg.

 

Het klimaat in steden van San Francisco en Las Vegas hangt dus af van de staat waarin de steden liggen. Wilt u meer weten over het klimaat in de Verenigde Staten? Klik dan op de link. 

 

Klimaat aan de Oostkust van Amerika

De Oostkust van de Verenigde Staten is een enorm uitgestrekt gebied. In het Noorden van de East Cost vind men de steden Boston en Portland. Iets zuidelijker liggen wereldsteden als New York en Washington D.C. Helemaal in het zuiden liggen de zonovergoten steden Miami en Tampa Florida. Het is een gebied wat zich uitstrekt over duizenden kilometers. Het is dus lastig om in een paar zinnen te beschrijven. Klik op de link voor meer informatie over het weer aan de oostkust van de VS.

 

Beste Reistijd

Heeft u een reis naar Amerika op de planning en bent u benieuwd wat de beste reistijd is om de VS te bezoeken? Zoals u hierboven heeft kunnen lezen verschilt het klimaat binnen het land enorm. De beste reistijd voor Amerika hangt dus in grote mate af van het gebied of de staat waar u heen gaat. De beste reisperiode hangt niet alleen af van het weer. Bent u gebonden aan de schoolvakanties of juist niet? Het hoogseizoen voor reizen naar Amerika is in de zomerperiode. Dit is vanzelfsprekend de drukste periode.

 

Het hoogseizoen voor de VS wordt gekenmerkt door hogere prijzen voor reis gerelateerde zaken als vliegtickets, hotels en autoverhuur.

 

Omdat Amerika een erg uitgestrekt land is verschilt de beste reistijd in relatie tot het klimaat en weer per regio. Hieronder een beknopt overzicht van de beste reistijd voor populaire regio’s. Wilt u meer weten over de beste reistijd voor Amerika klik dan op de link.

 

Beste Reistijd West-Amerika

Met steden als Los Angeles, Las Vegas en San Francisco is de Amerikaanse westkust een populaire bestemming. De genoemde steden en natuurreservaten als het Yellow Stone National Park worden dan vaak bezocht. 

 

Feestdagen in de VS

De Amerikanen staan erom bekend dat zij relatief weinig vakantiedagen en vrije dagen hebben. Toch zijn er een aantal belangrijke feestdagen in het land. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de belangrijkste feestdagen. Op zoek naar een meer uitgebreidere beschrijving van de feestdagen in de VS? Op een aparte pagina hebben we de Amerikaanse feestdagen volledig beschreven.

 

Newyears Day

1 Januari

Martin Luther King Jr. Day

Derde maandag van januari

 

Presidents’ Day

Derde maandag van februari

Idependence Day

4 juli

Labor Day

Eerste maandag van September

Memorial Day

Laatste maandag van mei

Colombus Day

Tweede maandag van oktober

Veterans Day

11 november

Thanksgiving

Vierde donderdag van November

Christmas Day

25 december

 

Reizen en vervoer in de Verenigde Staten 

Amerika is groot, heel groot. Groter dan heel Europa bij elkaar. Afstanden waar wij in België van schrikken daar draaien de Amerikanen hun hand niet voor om. Binnen de Amerikaanse steden is reizen per Taxi, metro/ underground of trein een goede optie. Wilt u verder reizen dan is het handig om met bijvoorbeeld het vliegtuig, de boot of met een huurauto te reizen.

 

Trein in Amerika

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak staat wereldwijd niet goed aangeschreven. Het spoorwegnetwerk is verouderd en er is vaak sprake van uitval van treinen. Toch kan het een bijzondere ervaring zijn om op de lange afstandstrajecten gebruik te maken van Amtrak.

 

Omdat er niet veel sporen zijn delen de meeste passagierstreinen het spoor met goederentreinen. De snelheid ligt dan ook lager dan wat u gewend bent in België. Op de langeafstandstrajecten wordt het spoor onderhouden door de federale overheid. Onderhoud heeft géén prioriteit.

 

Heel anders is dit op de trajecten tussen steden New York, Philadelphia en Boston. Hier is Amtrak zelf verantwoordelijk voor het onderhoud met een beter spoor tot gevolg.

 

Vliegen binnen Amerika

Omdat de afstanden zo gigantisch groot zijn is het vaak handig om een binnenlandse vlucht te boeken. De prijzen voor vliegtickets zijn vergelijkbaar als met de trein. Groot voordeel is dat u binnen enkele uren al op uw bestemming kunt zijn. 

 

Betalen in Amerika

Als u naar de Verenigde Staten reist als tourist of zakenreiziger merkt u al snel dat betalen in Amerika net even anders gaan dan in België. De VS is een land van de creditcard. Werkelijk overal kan met de creditcard betaald worden. Uiteraard kan ook veel met cash worden betaald, mits dit in dollars gebeurt. Hieronder een overzicht hoe u het eenvoudigst kunt betalen in Amerika.

 

Betalen met dollar

In de VS betaald men met Dollars. Veel Belgische reizigers zorgen dat zij voor vertrek al wat Dollars op zak hebben. Op Zaventem kunt u altijd geld wisselen voor Dollars. Er zijn zelfs enkele geldautomaten waar u met uw Belgische bankpas Dollars kunt kopen op Brussel Airport.

 

Pinnen in Amerika

Werkelijk overal in Amerika vindt u pinautomaten. De land staat er vol mee. In winkels, buurtsupers, shoppingmals, tankstations en op straat. Let op de borden ATM en u vindt een automaat. Met een Belgische bankpas zijn er wel kosten verbonden aan het opnemen van Dollars bij een automaat. Dit kan een paar Euro per transactie zijn. Pinnen met een kredietkaart kan ook, de kosten zijn altijd wel hoger dan bij de reguliere bankkaart.

 

LET OP: zorg ervoor dat u voor vertrek de instelling “internationale betalingen” aan heeft staan.

 

Met kredietkaart betalen in Amerika

Mastercard, Visa, American Express en Diners Club zijn enkele bekende kredietkaart uitgevers. Allen zijn Amerikaanse bedrijven. U kunt zonder veel problemen met uw Belgische creditcard betalen in de VS. Kaarten van onder andere KBC, ING en Belfius worden zonder problemen geaccepteerd

 

Onder deze link vindt u uitgebreide informatie over betalen in Amerika.

 

Visumplicht voor Amerika

België neemt, net als de meeste andere Europese landen, deel aan het Visa Waiver Program (VWP). Burgers van landen die onder dit programma vallen hebben géén visum nodig. In plaats van een fysiek visum voor Amerika dient u voor vertrek een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) aan te vragen. Uiteraard moet de aanvraag behandeld en goedgekeurd zijn voor vertrek. 

 

Aan het verkrijgen van een ESTA zitten wel bepaalde voorwaarden. Wilt u direct een ESTA aanvragen? Wij helpen u graag.

 

« back
Hopelijk heeft bovenstaande informatie een antwoord gegeven op de vragen rondom Amerika. Een visum kunt u aanvragen via de link aan de rechterkant.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy