Algemene Reisinformatie

Algemene reisinformatie Vietnam

 

Het land Vietnam

Het land Vietnam ligt in Azië. Het land grenst aan China, Cambodja en Laos. De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Een andere bekende en grote stad in het land is Ho Chi Minhstad (eerder bekend als Saigon). In Vietnam wonen ruim 96 miljoen mensen. Hiermee is het land een van de meest druk bevolkste landen ter wereld. De taal die in Vietnam gesproken wordt is Vietnamees. Vietnam staat bij veel mensen vooral bekend om de Vietnamoorlog die in het land woedde tussen 1957 en 1975. 

 

Het landschap van het land bestaat voornamelijk uit rijstvelden en tropische oerwoud. De kustlijn van Vietnam is erg geliefd bij vakantiegangers. In Vietnam is veel toerisme. Er reizen met name veel backpackers door het land om veel van de natuur te kunnen zien. Plekken die veel bezocht worden door toeristen zijn Sa Pa, de Mekongdelta en Halong Bay.

 

Belangrijke feiten en cijfers over Vietnam 

Officiële naam

Socialistische Republiek Vietnam

Huidige President

Nguyễn Phú Trọng

Tijdsverschil

+ 5 uur

Taal

Vietnamees

Hoofdstad

Hanoi

Grootste stad

Ho Chi Minh City/ Ho Chi Minhstad

Regeringsvorm

Volksrepubliek

Oppervlakte

331,212 km2

Inwoneraantal

94,569,072

Religie

16,4% Boeddhisme, 6,7% Rooms-Katholicisme

Buurlanden

China, Cambodja en Laos 

Hoe lang vliegen

13 uur en 15 minuten naar Hanoi

 

Waar ligt Vietnam – Kaart van Vietnam 

Vietnam ligt in Zuidoost-Azië. Het land grenst aan buurlanden China, Cambodja en Laos. Wilt u weten waar Vietnam precies ligt? Dit kunt u zien op de onderstaande kaart. 

 

 
 

De hoofdstad van Vietnam en andere belangrijke steden 

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Hanoi ligt in het noorden van Vietnam en is de tweede grootste stad van het land. De naam Hanoi betekent ‘binnen de rivier’. Hierbij wordt gedoeld op de Rode Rivier en de Nhue. De stad is al sinds de 7e eeuw de hoofdstad van Vietnam. Hanoi heeft veel geleden tijdens zowel de Tweede Wereldoorlog als de Vietnamoorlog. Tijdens de Vietnamoorlog is Hanoi zwaar gebombardeerd door de Amerikanen. Pas na de Vietnamoorlog werd Hanoi uitgeroepen tot hoofdstad van het Vietnam zoals we dat nu kennen. 

 

Ho Chi Minh City is met 7,5 miljoen inwoners de grootste stad van Vietnam. Eerder stond zij bekend als Saigon. De stad ligt aan de westelijke oever van de Sài Gòn. Ho Chi Minh City is te bereiken via de Internationale Luchthaven Tan Son Nhat. Deze luchthaven ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van het stadscentrum. De hoofdstad van Vietnam heeft in het verleden veel verschillende namen gehad. Zo heette de stad ooit Khmer, Prey Nokor (‘dorp in het bos’), Gia Dinh en Saigon. De naam Ho Chi Minh komt van de gelijknamige Noord-Vietnamese revolutionair en leider van Noord Vietnam tijdens de oorlog. Wel wordt de oude naam Saigon nog steeds veel gebruikt. 

 

Een andere bekende stad in Vietnam is Hoi An. Dit is een van de meest sfeervolle steden van Vietnam. Het stadje is gelegen aan de kust en laat zien hoe een vroegere Zuidoost Aziatische handelsstad eruit moet hebben gezien. De stad is daarom ook opgenomen in de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Tenslotte is Hué ook een mooie stad met bijzondere bezienswaardigheden. Hué is de voormalig keizerlijke hoofdstad van Vietnam waar veel mooie gebouwen uit de geschiedenis bewaard zijn gebleven. 

 

Reisadvies Vietnam

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af voor alle landen ter wereld. Dit reisadvies gaat over de veiligheid van een land. Voor Vietnam geldt een positief reisadvies, maar wel zijn er door het gehele land veiligheidsrisico’s. Gaat u op reis naar Vietnam? Houd dan rekening met de volgende zaken: 

  • In voormalige oorlogsgebieden liggen nog veel niet-ontplofte landmijnen en munitie. Let hier vooral op langs de grens met Laos en in Centraal Vietnam. 
  • Let op bij de grens met andere landen. Hier willen nog wel eens grensconflicten ontstaan. Wilt u een plaats vlakbij de grens bezoeken? Dan kan het zijn dat u hier toestemming voor nodig hebt van het provinciale politiebureau. 
  • In de grote steden is er veel sprake van criminaliteit. Ga niet met onbekenden mee, neem geen pakketjes aan en houd uw drinken goed in de gaten. Draag bovendien uw persoonlijke bezittingen dichtbij u.  
  • In Vietnam is er maar één politieke partij. Afwijkende meningen worden niet geaccepteerd. Dit leidt met regelmaat tot demonstraties en protesten. Vermijd dit soort demonstraties. Dit wil nog wel eens uitlopen tot geweld.
  • Wilt u naar de meer landelijke gebieden afreizen? Reis dan altijd met een gids en volg altijd de hoofdroutes. Afwijkende routes kunnen te ver weg zijn voor reddingsdiensten. 
  • Er kan in Vietnam sprake zijn van natuurgeweld. Daarover leest u in de volgende alinea meer. 

 

Wilt u meer weten over het reisadvies voor Vietnam? Bekijk dan deze pagina.

 

Klimaat Vietnam 

In Vietnam heerst in de meeste gebieden dezelfde klimaatzone: een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 30 en de 35 graden. Qua weer is er wel een groot verschil tussen het noorden en het zuiden van Vietnam. Dit komt doordat het noorden van Vietnam een winterseizoen kent, maar het zuiden niet. 

 

Vanwege het tropische klimaat kunt u in Vietnam malaria en dengue koorts oplopen door muggensteken. Houd goed in de gaten dat u zich hier goed tegen beschermd. Tussen mei en november kunnen er in Vietnam veel tropische stormen en tyfoons voorkomen tijdens het regenseizoen. De vele regen kan ook zorgen voor aardverschuivingen. In de bergachtige gebieden is het zeer lastig om hulp te krijgen bij stormen, aardverschuivingen en/of overstromingen vanwege de vele neerslag. Laat u altijd goed voorlichten door de lokale autoriteiten.

 

De beste reistijd voor Vietnam is in januari, februari, maart, november en december. In deze periode mijdt u het regenseizoen met moessons. In deze periode is het weer in Vietnam bovendien het meest aangenaam. Meer informatie over het klimaat in Vietnam vindt u op onze klimaatpagina.

 

Reisdocumenten en visa

U heeft een visum nodig voor Vietnam. U kunt online een visum Vietnam aanvragen. Dit e-visa is 30 dagen geldig. Volgens de douaneregels is het ook mogelijk om bij aankomst op een Vietnamese luchthaven een visum on arrival aan te vragen. Dit wordt echter aangeraden vanwege de lange wachttijden op de luchthavens. Het is dus slimmer om uw visum vooraf aan te vragen. Naast een visum, moet u ook beschikken over een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op de dag dat u in Vietnam aankomt. Meer informatie over het aanvragen van en de prijs van een visum voor Vietnam vindt u op onze visumpagina.

 

Ambassade en consulenten 

De Belgische ambassade in Vietnam is verantwoordelijk voor de diplomatieke vertegenwoordiging van België in Vietnam. Deze ambassade zit gevestigd in de hoofdstad Hanoi. U kunt hier terecht wanneer u als Belg in moeilijkheden bent beland of wanneer u bijvoorbeeld vragen hebt over uw visum of verblijf in Vietnam. Voor de ambassade gelden de volgende adresgegevens: 

 

Ambassade in Hanoi

Hanoi Towers – 9th floor – 49 Ha Bà Trung Street, Hanoi, Vietnam 

 

In België vindt u de Vietnamese ambassade. Deze is gevestigd op het volgende adres: 

 

Ambassade van Vietnam

Boulevard General Jacques 1
1050 Elsene

België 

 

Meer informatie over de ambassade van België vindt u op deze pagina.

 

Tijdsverschil Vietnam 

Tussen België en Vietnam zit tijdens onze zomertijd 5 uur tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later. Vraagt u zich dus af hoe laat het is in Vietnam? Tel dan, afhankelijk van de winter- of zomertijd, 5 of 6 uur op bij onze eigen tijd. U weet dan hoe laat het is in Vietnam. 

 

Vervoer in Vietnam 

In Vietnam zijn er verschillende manieren om te reizen. Wij hebben de meest voorkomende manieren hieronder voor u op een rij gezet.

 

De brommer in Vietnam

Het vervoersmiddel dat misschien wel het meeste gebruikt wordt door de Vietnamezen zelf is de brommer. Soms reizen de locals zelfs met de hele familie op één brommer. Veel backpackers en toeristen kiezen er ook voor om een brommer te huren en zo door het land te reizen. Zeker tussen grote steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi is dit goed te doen. Een vereiste is wel dat u de tijd neemt, omdat u op de brommer niet snel reist. Let wel op, want het verkeer in Vietnam is chaotisch. U dient dus wel wat rij-ervaring te hebben. 

 

De bus in Vietnam

Met de bus kunt u in Vietnam vrijwel overal komen. Ook naar de verste uithoeken rijden bussen. Lokale bussen leggen vaak kleine afstanden af, maar met een tourist bus kunt u langere afstanden afleggen. Deze bussen zijn vaak ook iets comfortabeler.

 

De trein in Vietnam

Het is in Vietnam ook mogelijk om met de trein te reizen. Er is een goede treinverbinding tussen Ho Chi Minh in het zuiden en Loa Cai in het Noorden van het land. U kunt kiezen voor een dagtrein, maar er zijn ook nachttreinen. U kunt ook uw brommer meenemen in de trein. De kosten voor een treinticket zijn afhankelijk van de trein die u neemt. Er zijn luxere en minder luxe treinen. Die laatste variant zit vaak vol met locals.

 

Vliegen in Vietnam

Het is niet alleen mogelijk om naar, maar ook om binnen Vietnam te vliegen. Met een binnenlandse vlucht bespaart u tijd wanneer u bijvoorbeeld van noord naar zuid wilt reizen. Wel zijn binnenlandse vluchten in het hoogseizoen erg duur. 

 

Reizen met de cyclo (rickshaw)

De cyclo is de Vietnamese variant van de rickshaw. In de bak voorop de fiets passen twee personen. Bent u in Vietnam? Dan is het aan te raden om u een keer door de stad te laten vervoeren op een cyclo. U vindt deze in alle grote steden en de ritjes zijn erg goedkoop. Let op dat u de prijzen van tevoren afspreekt. 

 

Geld in Vietnam 

In Vietnam is de geldige valuta de Vietnamese dong (VND). De waarde van deze munteenheid hangt af van de huidige wisselkoers. De prijzen in Vietnam liggen een stuk lager dan de prijzen die u gewend bent in België. Zaken als eten in restaurants, levensmiddelen, sigaretten en reizen met het openbaar vervoer zijn stukken goedkoper dan in België. Alleen in toeristische gebieden is het gebruikelijk om fooi te geven. Dit is meestal 10% van het originele bedrag. 

Betalen in Vietnam 

In Vietnam zijn er weinig pinautomaten. In de steden kunt u op de meeste plekken wel terecht met uw bankpas. Betalen met een creditcard is duurder dan betalen met uw bankpas. Buiten de steden is het verstandig om contant geld op zak te hebben. 

« back

Vraag nu een online visum aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële Vietnamese visum documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy