Reisadvies Vietnam

Gaat u binnenkort reizen naar en/of in Vietnam? Dan is het verstandig om voor vertrek het meest actuele reisadvies te checken, zodat u rekening kunt houden met eventuele veiligheidsrisico’s in het land. In principe is het reisadvies voor Vietnam positief en hoeft u op dit moment geen rekening te houden met verminderde veiligheid in Vietnam. 

 

veilig reizen naar Vietnam kaart

Bron: Nederland Wereldwijd

Veiligheidsrisico’s en criminaliteit in Vietnam

Hoewel er geen veiligheidsrisico’s gelden in Vietnam die afwijken van de risico’s die u kent in België, zijn er een aantal zaken die de moeite van het vernoemen waard zijn.

 

Onontplofte landmijnen

Een overblijfsel van oorlogen, zijn de vele onontplofte landmijnen en munitie in Vietnam. Deze zijn er vooral nog in centraal Vietnam, langs de grens met Laos. In de grensgebieden kan er soms binnen korte tijd onrust ontstaan. Wilt u een plaats bezoeken vlakbij een grensgebied? Dan bent u soms zelfs genoodzaakt hiervoor toestemming te vragen bij het provinciale politiebureau. 

 

Criminaliteit

Hoewel de criminaliteit in Vietnam over het algemeen laag is, is er een kleine toename van criminaliteit vastgesteld in de stedelijke gebieden. Het wordt afgeraden om in te gaan op een uitnodiging voor een drankje door een persoon die u niet kent. Het komt veelvuldig voor dat toeristen vervolgens gedrogeerd en overvallen worden. Tevens wordt aangeraden om in toeristische wijken op uw persoonlijke bezittingen te letten, omdat toeristen hier tijdens hun vakantie in Vietnam vaak overvallen worden. 

 

Klimaat en natuurrampen

In Vietnam heersen een tropisch en een subtropisch klimaat. Het weer in Vietnam is uiteraard niet overal hetzelfde. Het land is langgerekt en de weersomstandigheden verschillen daarom. In het noorden is er sprake van een winterseizoen. De winters zijn hier relatief koel en droog, terwijl er in het noorden in de zomers sprake is van een regenseizoen. Dit regenseizoen in Vietnam kenmerkt zich door zeer zware regenval (moessons), met name tussen mei en oktober. De beste reistijd voor het noorden van Vietnam is daarom ook tussen december en april. In het zuiden van Vietnam ligt de gemiddelde temperatuur het hele jaar door rond de 28 graden Celsius. Tijdens het regenseizoen van mei tot november kunnen er ook tyfoons en zware overstromingen zijn in Vietnam. Hierdoor is de beste reistijd voor het zuiden tussen december en april. 

 

Omdat er in Vietnam een ander klimaat heerst dan in België, zijn er ook andere gezondheidsrisico’s. De veiligheid in Vietnam op het gebied van gezondheid vereist wel enige aandacht. Enkele bijzondere gezondheidsrisico’s zijn malaria, knokkelkoorts en het Zika-virus. Om te voorkomen dat u bijvoorbeeld in een malariagebied besmet raakt met malaria, kunt u voordat u naar Vietnam afreist malariatabletten slikken. Tevens is het verstandig om de vereiste inentingen te halen voor uw reis. Op de onderstaande kaart kunt u waar het malariagebied in Vietnam ligt. Gaat u naar dit gebied op vakantie? Zorg dan dat u van tevoren malariatabletten slikt. U kunt uw arts raadplegen voor meer informatie. 

 

Lokale wet- en regelgeving 

Wanneer u op vakantie gaat naar Vietnam, dient u zich aan de lokale wet- en regelgeving te houden, net zoals de lokale bewoners van het land dat moeten. U dient zich te houden aan de volgende regels: 

  • U bent verplicht een visum aan te vragen voor Vietnam, tenzij u Vietnam alleen bezoekt om op luchthaven in Vietnam over te stappen. Eenmaal op het vliegveld aangekomen, plaatst de Vietnamese immigratiedienst een stempel in uw paspoort (uw Belgische internationale reispas). Op deze stempel staat ook de datum waarop u het land weer moet verlaten. Hier vraagt u een visum Vietnam aan.
  • In welk(e) hostel, hotel of airBnB u ook verblijft: er staat een zeer zware straf op het in het bezit zijn van drugs. Mensen kunnen hier in Vietnam zelfs de doodstraf voor krijgen. Dit verbod geldt ook voor softdrugs of hele kleine hoeveelheden drugs. Let er dus goed op dat u uw bagage constant in- en uitpakt om te controleren of niemand iets in uw koffers heeft gedaan. 
  • Het wordt ten zeerste aangeraden om altijd een doktersvoorschrift mee te nemen wanneer u geneesmiddelen meeneemt tijdens uw vakantie in Vietnam. In het verleden zijn toeristen uit het buitenland veroordeeld geweest omdat zij in het bezit waren van geneesmiddelen zonder hier een geldige doktersverklaring voor te hebben. 
  • Prostitutie worden door de overheid afgekeurd. Homoseksualiteit is niet verboden in Vietnam, maar er wordt wel discretie verwacht. Op pedofilie staan zeer zware straffen. 
  • Het is verboden om als buitenlander een Vietnamese ingezetene in uw hotelkamer/hostel/vakantieverblijf uit te nodigen. 
  • Het is verboden om militaire terreinen in Vietnam te fotograferen. 
  • In België is het verboden om bij terugkeer uit Vietnam nepartikelen (merkkleding, horloges, handtassen en dergelijken) in uw bezit te hebben. 

 

Verder geldt uiteraard dat u zich respectvol dient op te stellen richting de lokale gebruiken en tradities. U zult hier minder mee te maken krijgen in een grote stad als Ho Chi Minh Stad dan bijvoorbeeld op het platteland, maar overal zult u de lokale gewoonten moeten respecteren. 

 

Komt u in ernstige moeilijkheden terecht in Vietnam? Dan kunt u als Belg de hulp inroepen van ambassades en consulaten van België die gevestigd zijn in Vietnam. Consulaire bijstand wordt alleen verleend aan landgenoten die in het land waar zij op vakantie zijn tevergeefs om hulp gevraagd hebben van bevoegde instanties. Let op: consulaire bijstand kan niet geboden worden aan mensen met zowel een Belgische als een Vietnamese nationaliteit, omdat deze mensen zich in Vietnam in het land van hun nationaliteit bevinden. 

« back

Vraag nu een online visum aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële Vietnamese visum documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy