« Terug

Chinese feestdagen in 2019 - Het volledige overzicht

 

In China zijn er veel Chinese feestdagen die uitbundig gevierd worden. In 2018 hebben we al veel feestdagen achter de rug en hebben we er nog een aantal in het verschiet. In dit artikel hebben wij de Chinese feestdagen van 2018 voor u op een rijtje gezet zodat u weet wanneer u het beste kunt reizen naar China. We kijken naar de vakanties en nationale feestdagen in China, maar ook naar de feestdagen in specifieke steden, zoals Hong Kong en Macau, op specifieke plekken, zoals in Tibet én we kijken naar de Chinese kalender. Lees dus gauw verder en ontdek alles over de Chinese feestdagen! 

 

Vakanties en nationale feestdagen in China

 

Er zijn een aantal officiële feestdagen in de Volksrepubliek China. Dit gaat om de volgende feestdagen: 

-      1 januari: het westers nieuwjaar. Op deze dag wordt de eerste dag van het nieuwe jaar gevierd. 

-      Januari/februari: het Chinees Nieuwjaar/het Lentefestival. Dit is de belangrijkste feestdag in China. Het Chinees Nieuwjaar wordt uitbundig gevierd en vindt altijd plaats na 21 januari en voor 20 februari. In 2019 zal het Jaar van de Zwijn, het Chinese jaar Huangdi 4716, starten op 5 februari. 

-      4/5 april: Het Gravenfeest (ook wel Qing Ming Jie genoemd). Dit is het belangrijkste voorjaarsfeest in China. Tijdens deze periode bezoekt men de graven van de voorouders en zet men geschenken klaar voor de God van de Aarde, die de graven van de voorouders bewaakt. 

-      1 mei: De Dag van de Arbeid. Dit is een wereldwijde feestdag die ook in China gevierd wordt. Dit is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag wordt de strijd voor betere arbeidsomstandigheden gevierd. 

-      Mei/juni: het Drakenbootfestival (ook wel Duan Wu Jie genoemd). Tijdens deze dag herdenkt China een Chinees staatsman en denker uit de derde eeuw: Chu Yuan. Tijdens dit festival kunnen schulden vereffend worden. Tegenwoordig vinden er op deze dag veel roeiwedstrijden met drakenboten plaats. 

-      1 oktober t/m 7 oktober: de start van Golden Week (ook wel Guo Qing Jie genoemd). Op 1 oktober 1949 kondigde Mao Zedong de stichting van Volksrepubliek China af. Tijdens deze week is nog steeds iedereen vrij en deze feestdag wordt door heel China gevierd. 

-      September/oktober: Midherfstfestival (ook wel Zhongqiu Jie genoemd). Deze feestdag is een zeer vrolijke en uitbundige feestdag. Het is een feest ter ere van de maan, maar ook ter ere van de God van de Aarde. Mensen vieren hun dankbaarheid richting de hemel. Er worden maankoeken gebakken en families komen tijdens deze feestdag bij elkaar. 

 

Feestdagen in Hong Kong 

 

In Hong Kong worden er ook verschillende feestdagen gevierd. Naast de hierboven genoemde nationale feestdagen die in heel China gevierd worden, zijn er ook een aantal feestdagen die specifiek gevierd worden in Hong Kong, waaronder de onderstaande feestdagen: 

    -      De Verlichting van Boeddha (Bodhi dag) 

    -      Goede Vrijdag

    -      Pasen

    -      Dag van het Kind 

    -      Moederdag

    -      Geboorte van Boeddha

    -      Vaderdag

    -      De oprichting van SAR Hongkong

    -      Het Chung Yeung feest

    -      Kerstmis

    -      Boxing Day 

 

 

 

De specifieke datum waarop deze feestdagen plaatsvinden kan verschillen per jaar. Kijk daarom online op welke datum de feestdag plaatsvindt. 

 

 

Feestdagen in Macau

 

 In Macau worden er, naast de hierboven genoemde nationale feestdagen die in heel China gevierd worden, de volgende feestdagen gevierd: 

    -      Goede Vrijdag

    -      Stille Zaterdag

    -      De Geboorte van Boeddha

    -      Het Chung Yeung feest

    -      Allerzielen

    -      De Oprichting van SAR Macau

    -      De Winterzonnewende

    -      Kerstavond

    -      Kerstmis

    -      Oudejaarsavond 

 

 

 

 

De specifieke datum waarop deze feestdagen plaatsvinden kan verschillen per jaar. Kijk daarom online op welke datum de feestdag plaatsvindt. 

 

Feestdagen in Tibet 

 

Tibet is een geografisch gebied op het Tibetaans Hoogland. Tibet behoort tot de Volksrepubliek China. In Tibet worden de hierboven genoemde nationale feestdagen van China gevierd, maar Tibet heeft ook haar eigen feestdagen, zoals: 

    -      Losar (Tibetaans Nieuwjaar) 

    -      Mönlam (Het Grote Gebedsfestival) 

    -      Boterkaarsfestival

    -      Dag van de Tibetaanse Opstand 

    -      Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie 

    -      Dag van het 17 Puntenakkoord

    -      Saga Dawa Düchen 

    -      Zamling Chisang 

    -      Verjaardag Dalai Lama 

    -      Het yoghurtfestival 

    -      Lhabab Düchen 

    -      Pälden Lhamo Festival 

    -      Sterfdag Tsongkhapa 

 

De Chinese kalender

 

Sinds 1912 wordt in China ook de westerse (Gregoriaanse) kalender gebruikt, maar de traditionele maankalender is nog steeds belangrijk voor en in het land. De datum van het belangrijkste festival van China, het Chinees Nieuwjaar, wordt bepaald volgens de maankalender. Daarom vindt het Chinees Nieuwjaar nooit op dezelfde datum plaats, maar hangt de datum af van de maankalender. 

De Chinese kalender kent 12 tot 13 maanden per jaar. Er wordt onderscheid gemaakt in grote en kleine maanden en zeven keer in de negentien jaar wordt er een schrikkelmaand toegevoegd aan de kalender. Het Chinese jaar begint altijd na 21 januari en voor 20 februari. 

De Chinese jaartelling is anders dan de jaartelling zoals wij die kennen. Er wordt uitgegaan van een cyclus van 60 jaar. Elk jaar van deze 60 jaren heeft zijn eigen naam. De eerste rij bestaat uit de elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water), de tweede rij bestaat uit de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem, enzovoorts. 

 

December 30, 2018
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy