« Terug

De Belangrijkste Bezienswaardigheden in Shanghai

Skyline Shanghai

Shanghai: niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van China. Een miljoenenstad met een inwonersaantal van meer dan 23 miljoen. Shanghai ligt helemaal in het oosten van China aan de Oost-Chinese Zee. Shanghai heeft, vanwege haar gunstige ligging aan zee, een enorme haven die belangrijk is voor de economie van de stad. In Shanghai wonen meer mensen dan in heel Nederland bij elkaar. U kunt zich voorstellen wat dat betekent voor de omvang van deze stad. Shanghai heeft een oppervlakte van maar liefst 6340 km². Shanghai is niet de populairste stad bij toeristen die China bezoeken, omdat er in Shanghai in vergelijking met andere steden minder bijzondere historische bezienswaardigheden te vinden zijn in deze stad. Shanghai is vooral een stad die op economisch gebied enorm gegroeid is. Shanghai is daarom ook vooral populair bij mensen die houden van bijzondere architectuur. Een echte wereldstad met meer dan 2000 wolkenkrabbers! 

 

Geschiedenis van het oude Shanghai 


Shanghai is niet altijd geweest wat het nu is: een stad vol wolkenkrabbers en een economisch centrum voor diegenen die het op zakelijk gebied ver willen schoppen. Als u door de stad heen loopt, zult u ontdekken dat er nog delen van het oude Shanghai te vinden zijn. Voordat de stad veranderde in een zakelijk centrum, heette Shanghai ‘Huating’. Shanghai was niets meer dan een klein vissersdorpje, maar dit is in zeer korte tijd veranderd. Het is bijna niet meer voor te stellen dat het gebied aan de andere kant van de Huangpu-rivier in 1990 niets meer was dan platteland, terwijl dit gebied nu volledig is opgeslokt door de enorme stad die Shanghai is geworden. Het oude Shanghai is terug te zien in een aantal traditionele theehuizen, marktjes en tempels die bewaard zijn gebleven. 

 

De bouw van een stadsmuur om het oude Shanghai heen in 1553 wordt vaak gezien als het ‘begin’ van de stad. De voormalig inwoners van Shanghai leefden dankzij de gunstige ligging aan zee van de visserij en de textielindustrie. Na de Opiumoorlog sloot China het Verdrag van Nanking met het Verenigd Koninkrijk en dit was de start van de extreme economische groei van de stad. Shanghai veranderde in zeer korte tijd in een havenstad van wereldklasse. Het inwoneraantal van Shanghai groeide op spectaculaire wijze en de stad groeide uit tot de stad die het nu is. 

 

Old Shanghai

 

Het moderne Shanghai 


Zoals hierboven beschreven lijkt het moderne Shanghai in niets op wat het vroeger was. Shanghai is een wereldstad; één van de grootste en drukste steden ter wereld! U kunt het zich voorstellen dat er hier genoeg te ontdekken valt. Maar waar moet u beginnen in zo’n grote stad? Wij hebben de bijzonderste bezienswaardigheden en highlights van Shanghai voor u op een rij gezet, zodat u precies weet welke plekken u absoluut moet bezoeken tijdens u bezoek aan deze bijzondere stad. 

 

The Bund

 

The Bund is één van de bekendste plekken van Shanghai. Hier vindt u de mooiste gebouwen die stuk voor stuk gerenoveerd zijn. De gebouwen hebben niets weg van de wolkenkrabbers in het zakelijke deel van de stad, maar doen sfeervol en historisch aan. U vindt hier het Monument voor de Volkshelden en het Bund History Museum. Ook ligt The Bund aan de Huangpu-rivier, de rivier die de stad doorkruist. Het is mogelijk om een cruise over deze rivier te maken en de stad op deze manier vanaf het water te ontdekken. 

 

Duolun Lu 

 

Duolun Lu is de culturele straat van Shanghai. Hier woonden vroeger veel schrijvers, waaronder de bekende schrijver Lu Xun. Deze plek is door de jaren heen een cultureel en literair centrum geworden. U vindt hier standbeelden van diverse bekende en belangrijke schrijvers. In deze straat mogen geen voertuigen rijden en u vindt er bijzondere gebouwen. 

 

Xintiandi 

 

Xintiandi is één van de meest traditionele gebieden van de stad met een bijzondere historie. Xintiandi is een stenen muur met een poort om indringers buiten te houden. Dit is een typisch Chinees gebouw dat in stand is gehouden tijdens de enorme groeiperiode van Shanghai. U vindt Xintiandi in het centrum van de stad. 

 

Yuyuan tuin 

 

De Yuyuan tuin is een tuin die in 1559 is aangelegd tijdens de Ming-dynastie. De tuin werd door Pan Yanduan aangelegd als plek waar zijn ouders konden genieten van hun oude dag. De Yuyuan tuin werd ernstig beschadigd tijdens de Opiumoorlog, maar de tuin is behoorlijk opgeknapt en het is absoluut de moeite waard om deze tuin te bezoeken. Het kan wat lastig zijn om deze plek te vinden, omdat de tuin wordt omgeven door een bazaar, maar via metrolijn 10 kunt u de tuin niet missen. 

 

Houtouwan 

 

Houtouwan is een bijzonder plaatsje. Hoewel dit dorpje niet IN Shanghai ligt, is het wel een plek die gemakkelijk vanuit de stad te bezoeken is, omdat het slechts op zo’n 40 kilometer afstand ligt. Houtouwan is een dorpje dat volledig is overgenomen door de natuur toen de paar duizend bewoners het plaatsje verlieten. Huizen en andere gebouwen zijn bedekt door mos, gras en klimplanten. Het tafereel doet sprookjesachtig aan. Een bijzondere plek om te bezoeken, want zoiets heeft u vast nog nooit gezien! 

 

De meer dan 2000 wolkenkrabbers van Shanghai 

 

Natuurlijk is ook het zakelijke deel van Shanghai een plek die u gezien moet hebben. De miljoenenstad is met haar meer dan 2000 wolkenkrabbers een plek geworden die bijna futuristisch aandoet. U vindt hier een aantal van de hoogste torens ter wereld, waarvan u er zelfs een aantal kunt bezoeken, om vervolgens van het spectaculaire uitzicht te genieten. De hoogste torens zijn de Oriental Pearl (468 meter hoog), de Jin Mao toren (420 meter hoog) en het World Financial Center (492 meter hoog). 

 

De Jade-tempel

 

De Jade-tempel is een tempel die nog steeds in gebruik is door monniken. Het is bijzonder om de monniken te midden van deze drukke stad nog aan het werk te zien en om de architectuur en de bijzondere beelden in de tempel te bewonderen. Een typisch Chinese tempel, middenin een stad van wereldklasse. 

 

Jade tempel Shanghai

 

Nanjing Road

 

Op Nanjing Road vindt u geen bijzondere historie of mooie tempels, maar toch is deze plek een echte bezienswaardigheid. Deze straat van maar liefst zes kilometer lang is dé plek om te winkelen in Shanghai. In een deel van de straat mogen alleen voetgangers komen, maar vergis u niet: het kan hier behoorlijk druk zijn. 

 

Zhujiajiao

 

Zhujiajiao is een voorstadje van Shanghai en is tevens een van de oudste, bewaarde delen van de stad. Dit stadje wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd en staat bekend om haar bruggen en oude huisjes langst het water. 

 

Luchthavens en overig vervoer 

 

Vanwege haar economische status en grootte is Shanghai enorm goed bereikbaar per vliegtuig. Vanuit bijna iedere Chinese stad met een luchthaven kunt u direct naar Shanghai vliegen. Ook vanuit Beijing is er een directe vliegverbinding met Shanghai. Shanghai heeft twee luchthavens: Shanghai Pudong International Airport in het oosten en Shanghai Hongqiao International Airport in het westen. Pudong is het nieuwste en grootste vliegveld van Shanghai. Als u vanuit Europa naar Shanghai vliegt, vliegt u naar dit vliegveld. Vanuit beide luchthavens gaan er diverse treinen naar het centrum van de stad. 

 

Traffic Shanghai

 

Overig vervoer


In Shanghai raden wij het u aan om gebruik te maken van de metro. Met meer dan 600 kilometer aan metrolijnen is het metronetwerk van Shanghai het grootste metronetwerk ter wereld. Bij alle belangrijke bezienswaardigheden is er een metrohalte te vinden. U kunt in de stad natuurlijk ook gebruik maken van bussen en taxi’s, maar u loopt dan wel het risico om vast te komen te staan in de drukte van de stad. Vanuit Shanghai kunt u ook de trein pakken naar andere delen van China. Houd er wel rekening mee dat u met grote afstanden te maken hebt. Zo duurt de treinrit naar Hong Kong zo’n 18 uur, bent u in zo’n 6 uur in Beijing en duurt het maar liefst 35 uur om vanuit de stad Chengdu naar Shanghai te reizen. 

 

De beste reistijd 

 

In Shanghai heerst er een warm Chinaklimaat. Dit houdt in dat de winters mild zijn, en de zomers warm en nat. De stad kampt ieder jaar met een moesson: een regenperiode die plaatsvindt tussen april en september. Er kan in deze periode extreem veel neerslag vallen, gecombineerd met onweer en stevige wind. Shanghai is bovendien gevoelig voor orkanen vanwege haar ligging aan zee. Deze orkanen komen het meeste voor in het najaar. We raden het u aan om Shanghai te bezoeken in het voorjaar, omdat het in deze periode het meest droog en aangenaam is om de stad te bezoeken. 

 

 

February 18, 2019
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy