« Terug

De Chinese Muur: één van de zeven wereldwonderen

Chinese wall

De Chinese Muur is een enorm bijzonder bouwwerk. De muur wordt ook wel de Grote Muur genoemd, omdat er geen enkele andere muur op aarde is die zo groot en immens is als deze. Sinds 2007 mag de muur met recht één van de zeven wereldwonderen genoemd worden. Op de vraag ‘Hoe lang is de Chinese Muur’ zijn eigenlijk twee antwoorden. De lengte van de muur zelf is maar liefst 6259 kilometer lang, maar wanneer we alle verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen zoals rivieren, heuvels en bergen meetellen, kunnen we stellen dat de Chinese Muur een lengte heeft van 8850 kilometer lang. Nooit eerder werd er een bouwwerk neergezet dat zo lang is en zo bijzonder is. Er werd beweerd dat de muur zelfs vanuit de ruimte te zien zou zijn, maar omdat de muur te smal is om vanuit de ruimte zichtbaar te kunnen zijn, is dit helaas nooit bewezen. Wel staat de Chinese Muur sinds 1987 met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo’n bijzonder bouwwerk mag u niet missen tijdens uw reis naar China! De Chinese Muur is misschien wel de meest bijzondere highlight van dit bijzondere Aziatische land. 

 

De geschiedenis van de Chinese Muur 

 

Meer dan 2000 jaar geleden werd er gestart met de bouw van de muur tijdens de Qin-dynastie die duurde van 221 tot 207 na Christus. 

 

Waarom is de Chinese Muur gebouwd? 


Om het Chinese keizerrijk tegen vijanden te beschermen. De muur werd niet direct als één muur gebouwd, maar losse muren werden aan elkaar gelinkt. Zo kon China zichzelf beschermen tegen de Hunnen (in het Chinees: Xiongnu), nomaden die steden en dorpen leegplunderden.  

 

Chinese muur

Wanneer is de Chinese Muur gebouwd? 

 

De start van de bouw vond zo’n 2000 jaar geleden plaats. De eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, gaf tijdens de Qin-dynastie de opdracht om delen van de muur samen te voegen en de muur op deze manier uit te breiden tot één lange muur als verdediging voor het rijk. Het is lastig om te zeggen hoe lang het geduurd heeft om de muur te bouwen, omdat de bouw zo enorm veel jaren geleden heeft plaatsgevonden, maar dat dit een jarenlang proces is geweest, is een ding wat zeker is. Er zijn honderdduizenden mensen bij de bouw betrokken geweest en de bouw van de muur heeft de nodige (gedwongen) inspanning gekost. De voltooiing van de muur vond plaats onder leiding van generaal Meng Tian. Maar liefst 180 miljoen kubieke meter aan aarde is gebruikt om de muur te bouwen. 

 

Waar ligt de Chinese Muur? 

 

Vanwege de enorme lengte van de Chinese Muur, doorkruist de muur enorm veel verschillende gebieden. De muur begint helemaal in het oosten van China, vlakbij de Chinese hoofdstad Beijing, en eindigt in de Gobi woestijn. De muur doorkruist zowel landelijke gebieden als steppegebied (vlakbij de Gele Rivier), maar ook gaat de muur over steile bergen heen. Een knap staaltje bouwkunst! Hieronder hebben wij een kaart van de Chinese Muur bijgevoegd, zodat u de enorme lengte van de muur zelf kunt zien op de kaart van China. 

 

Chinese muur aangegeven op landkaart

 

De Chinese Muur bezoeken in Badaling 

 

Omdat de muur zo lang is, zijn er verschillende plaatsen vanaf waar u de muur kunt bezoeken. De muur is niet vanaf alle plekken te bezoeken, omdat op sommige plekken de muur afgebrokkeld is en niet veilig is om te beklimmen of op te wandelen. Badaling is een mooie plek om de muur te bezoeken. Deze plek is ook het meest populair bij toeristen. Badaling ligt op zo’n 65 kilometer afstand van Beijing en is daarom een prettige plek waar u de muur kunt bezoeken als u verblijft in Beijing of bij de Chinese hoofdstad vandaan komt. De muur bij Badaling is rond 1957 gerestaureerd en hierdoor is dit ook een mooie plek om de muur te bezoeken. Dit gedeelte van de muur stamt uit de 14eeeuw (Ming-dynastie). Badaling is gemakkelijk te bereiken vanuit Beijing. U pakt in de Chinese hoofdstad bus 877, 919 of 880. Na een rit van zo’n anderhalf uur arriveert u in Badaling. 

 

Andere plekken vanaf waar u de Chinese Muur kunt beklimmen

 

U kunt de Chinese Muur natuurlijk ook beklimmen vanaf andere plekken. Zo kunt u afreizen naar Mutianyu. Sinds 1988 is de muur hier te bezoeken. Deze plek is minder toeristisch dan Badaling en hier hebt u een kabelbaan waarvan u gebruik kunt maken. Vanuit Beijing kunt u bus 867 pakken. Deze bus brengt u dan in zo’n 2,5 uur naar Mutianyu. Andere plekken waar u de Chinese Muur of de Grote Muur kunt bezoeken zijn Jiankou, een “wild” stuk muur waar u schitterende wandelingen kunt maken en kunt genieten van schitterende uitzichten, of Jinshanling, een plaats die op zo’n 150 kilometer van Beijing ligt en waar het minder toeristisch is. 

 

Beste reistijd voor de Chinese Muur 

 


Wanneer u ervoor kiest om een toeristisch gedeelte van de muur te bezoeken, moet u altijd rekening houden met drukte. Het is zelfs zo dat het een hele uitdaging kan zijn om een foto van de muur te maken zonder dat daar andere toeristen op staan. Wel raden wij het u aan om de muur niet in het weekend te bezoeken, omdat de muur dan ook veel bezocht wordt door Chinezen en het ontzettend druk kan zijn. Ditzelfde geldt voor het Chinees Nieuwjaar en Golden Week. Het mooiste is om de muur te bezoeken in het voorjaar (april, mei) of in het najaar (september, oktober). In deze maanden regent het minder en is het bovendien minder druk dan in de zomer, wanneer ook de Chinezen genieten van een vakantie. 

December 26, 2018
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy