« Terug

Het Plein van de Hemelse Vrede in China - Geschiedenis en Bezienswaardigheden

Het Plein van de Hemelse Vrede is het bekendste plein van heel China. Dit plein (het Rode Plein in China), dat ruimte biedt aan maar liefst een miljoen mensen tegelijk, wordt ook wel het Tiananmenplein genoemd en is een spectaculaire plek om te bezoeken. Hoewel het plein zelf nogal kaal is, heeft de plek veel geschiedenis en is het daarom bijzonder om deze bezienswaardigheid met eigen ogen te bewonderen. Wilt u meer weten over het Plein van de Hemelse Vrede? Lees dan gauw verder. 

 

Tiananmen Red square

Geschiedenis 


Het Plein van de Hemelse Vrede of het Tiananmenplein is tegenwoordig het grootste plein ter wereld, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger, in de keizertijd, was het plein niet meer dan een brede laan, die na 1911 stukje bij beetje werd uitgebreid. Het plein heeft een geschiedenis van grote en belangrijke gebeurtenissen die we graag voor u op een rijtje zetten: 

  • In 1919 vond er een studentenprotest plaats op het Plein van de Hemelse Vrede. Niet zomaar een studentenprotest, maar een enorme massa studenten die zich uitspraken tegen het Westerse en Japanse imperialisme en de corruptie van de elite die op dat moment heerste. Dit protest heeft een enorme beweging in stand gebracht. 

  • In 1949 werd op het Tiananmenplein de Volksrepubliek China uitgeroepen door Mao vanuit de Poort der Hemelse Vrede. 

  • In 1976 vond er een enorme manifestatie plaats op het plein. In eerste instantie was de enorme mensenmassa naar het plein gekomen om de overleden Zhou Enlai te herdenken, maar de massa keerde zich tegen Mao en zijn totalitaire tirannie. 

  • In 1989 vond het Tiananmenprotest plaats op het plein, zoals de naam het al zegt. Dit protest werd internationaal nieuws omdat ongeveer een miljoen studenten en burgers deelnamen aan het protest en er ongeveer drieduizend mensen overleden vanwege het bloedige einde van het protest. Het Tiananmenprotest was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China. 

  • In 2013 reed een auto op een menigte in op het Plein van de Hemelse Vrede. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven. Het ging waarschijnlijk om een aanslag, maar dit is nooit duidelijk bevestigd. 

 

De locatie van het Plein van de Hemelse Vrede

 

Het Plein van de Hemelse Vrede of het Rode Plein in China vindt u in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing). Het plein ligt aan de gelijknamige Poort van de Hemelse Vrede (Tiananmen) en aan het voormalige station van de Chinese hoofdstad. U kunt het plein bereiken door metrolijn 1 te nemen richting Tiananmen West of Oost. De toegang tot het plein is gratis. 

 

Wat te zien?


Hoewel het plein op zichzelf natuurlijk al een hele bezienswaardigheid is, valt er nog veel meer te zien op en in de buurt van dit plein. We hebben de highlights op en rondom het Tiananmenplein of het Rode Plein in China voor u op een rijtje gezet! 

 

Het Chinees nationaal museum 


Dit museum werd in 1959 gebouwd ter ere van het tienjarig bestaan van de Volksrepubliek. In dit museum vindt u vooral veel informatie over de rijke historie van China. Bent u een liefhebber van volksgeschiedenis? Dan is dit museum absoluut de moeite waard. 

 

Mao Mausoleum 

 

Een mausolelum is een ander woord voor een uitbundig graf. In het Mao Mausoleum ligt Mao Zedong opgebaard. Mao was jarenlang hét gezicht van Volksrepubliek China en was de leider van de Communistische Partij van China. Mao was een totalitair en dictatoriaal leider en bereikte zijn doelen met geweld en terreur. Toch komen er duizenden mensen per dag om het gebalsemde lichaam van Mao te bekijken in het Mao Mausoleum. En of dat gebalsemde lichaam echt of nep is? Niemand die het weet. 

 

Monument voor de Helden van het Volk 

 

In het midden van het Plein van de Hemelse Vrede staat een marmeren obelisk van 38 meter hoog. De obelisk staat op een boeddhistisch platform. Het Monument voor de Helden van het Volk is geplaatst nadat de communisten de macht overnamen en het is een gedenkstuk voor alle Chinese slachtoffers die zijn gevallen sinds 1840. 

 

Het oude treinstation van Peking/Beijing 

 

Op het Tiananmenplein vindt u ook het oude treinstation van Peking/Beijing. Tot 1959 werd dit station gebruikt; daarna verplaatste het station 3 kilometer naar het oosten. Tegenwoordig wordt het station gebruikt als klein winkelcentrum. 

 

Poort van de Hemelse Vrede 

 

Aan de noordzijde van het plein vindt u de Poort van de Hemelse Vrede, de poort waar het plein zijn naam aan ontleent. Vanuit deze poort hielden Mao en andere grote Chinese leiders toespraken. Ook hangt hier het grote portret van Mao. De poort is onderdeel van de voormalige stadsmuur van de Keizerlijke Stad, maar is niet de toegangspoort tot het plein, zoals veel mensen wel denken. 

 

Poort van de Eerste Zon 


Aan de noord- en de zuidzijde van het plein is een poort te vinden. Aan de noordzijde vindt u de Poort van de Hemelse Vrede en aan de zuidzijde van het plein vindt u de Poort van de Eerste Zon. Deze poort staat symbool voor de eerste zon van het nieuwe jaar. 

 

Verboden Stad 


Vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede vindt u de Verboden Stad: het vroegere keizerlijk paleis. Vanuit hier regeerden de voormalig Chinese leiders de Ming- en de Qin-dynastie. De Verboden Stad werd gebouwd in de Chinese hoofdstad en alleen de Chinese leiders, hun personeel en hun familieleden hadden toegang tot deze plek. De bouw van de stad werd in 1422 voltooid en hiermee is de Verboden Stad een bijzondere plek voor de historie van China. De Verboden Stad zal u verbazen met haar enorme oppervlakte, de vele verschillende ruimtes en buitenpaleizen. 

Forbidden City Beijing

 

Studentenopstand 

 

Hoewel we hierboven de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede al genoemd hebben, is deze studentenopstand in China is er eentje die extra aandacht verdient. De studentenopstand vond plaats tussen 15 april en 4 juni 1989 en werd ook wel het Tiananmenprotest genoemd. Op 4 juni 1989 werd er op hardhandige wijze een einde gemaakt aan het protest. 

 

De studentenopstand was de eerste opstand waarbij een grote massa mensen opstond tegen de Communistische Partij van China. Op 17 april, kort na het overlijden van Hy Yaobang, een voormalig secretaris-generaal die zeer geliefd was bij studenten, trok een grote groep studenten naar het Plein van de Hemelse Vrede. Tijdens het protest eisen de studenten van de Chinese regering dat het Chinese volk openlijk kritiek mag uitbrengen op de regering van het land, dat mensen vrij zijn om zelf te bepalen wat voor werk zijn doen en of ze naar het buitenland willen reizen. Bovendien wordt er vrijheid van pers en politieke gevangenen geëist. 

 

Het protest was vreedzaam. Studenten protesteerden door middel van hongerstakingen, door het zingen van liederen en door middel van spandoeken. De Chinese leiders waren echter niet tegemoetkomend en besloten op harde wijze een einde te maken aan het protest. Het Chinese leger viel de mensenmassa met tanks en militairen aan en dit veroorzaakte zo’n 3000 doden. 

 

Nadat er een einde was gemaakt aan het studentenprotest heeft de Chinese regering nog veel andere studentengroeperingen gearresteerd of visa ingetrokken. In de Chinese hoofdstad werden bovendien acht mensen ter dood veroordeeld en terechtgesteld voor het oog van duizenden mensen. Hiermee hoopte de regering verdere protesten te voorkomen en mensen af te schrikken. 

 

Toch had de opstand wel zin. De rest van de wereld reageerde geschokt op de gebeurtenissen op het Tiananmenplein en als resultaat van de gebeurtenissen kampte China met een afnemende export van maar liefst acht procent. Chinees leider Deng Xiaoping startte een anti-corruptie-campagne. Nog steeds is het studentenprotest een gevoelig punt in China. Chinese media negeren de herdenking van de protesten veelal, maar de Chinese samenleving is toch op een aantal vlakken ten positieve veranderd. 

 

Het Plein van de Hemelse Vrede: een bezoek waard! 

 

Gaat u naar China op reis en bent u van plan om de Chinese hoofdstad Peking (of Beijing) te bezoeken? Dan moet u absoluut een bezoek brengen aan het Tiananmenplein, of het zogenoemde Plein van de Hemelse Vrede. Dit plein, dat ook wel het Rode Plein van China wordt genoemd, is een bijzondere historische plek waar u veel geschiedenis en bezienswaardigheden vindt. Een plek die u iets vertelt over China. U zult ervan onder de indruk zijn! 

December 17, 2018
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy