« Terug

Op Reis Naar China - Het Ultieme Overzicht van Reistips

China downtown

 

Sinds China in de jaren ’70 haar deuren heeft geopend voor de wereld heeft er veel ontwikkeling, groei en verandering plaatsgevonden in het land. 

 

Tegenwoordig trekken steeds meer toeristen van over de hele wereld richting China. Toeristen komen af op de rijke historie en hopen misschien ook wel een glimp op te vangen van haar toekomst. 

 

China is flink aan het moderniseren en er komen steeds meer westerse voorzieningen beschikbaar. Ondanks het feit dat China ontwikkeld zijn nog niet alle obstakels overwonnen en werkt lang niet alles zoals dat wij dat in België gewend zijn. Om uw ontdekkingsreis en de kennismaking met dit prachtige land wat soepeler te laten verlopen hebben wij een lijst met belangrijke tips die u echt moet weten voor u naar China gaat.

 

 

Gebruik van geld in China

 

 

Cash heeft de voorkeur 

 

Cash is King, dat geldt in China zeker. De Chinezen zijn gek op contant geld. Sterker nog, op de meeste plaatsen moet u zelfs cash betalen omdat ze geen betaalkaarten accepteren. In de grotere winkelcentra, hotels en restaurants worden Visa en Mastercard tegenwoordig goed geaccepteerd, de best geaccepteerde betaalpas is UnionPay. Realiseer u echter, cash is noodzakelijk, want u kunt lang niet overal met de pas betalen. 

 

 

Chinees geld is het enige betaalmiddel

 

In China wordt alleen Chinees geld geaccepteerd. Euro’s, Amerikaanse dollars en Hong Kong dollars worden nergens geaccepteerd. De officiële valuta van China is de Yuan, ook wel bekend als RMB of in de gemeenschap als ‘Quai’. 

Het briefgeld is beschikbaar in briefjes van 1RMB, 10RMB, 20RMB, 50RMB en 100RMB. Voor 1RMB is tevens een muntstuk beschikbaar en verder is er nog meer kleingeld in munten beschikbaar. Dit kleingeld wordt ook wel ‘Mao’ genoemd omdat de Chinese leider er verzot op is. 

 

 

Wisselkoers voor het opnemen van geld bij de betaalautomaat

 

Zoals eerder gezegd is contant geld belangrijk in China. U zal er dus niet aan ontkomen om een aantal keer te pinnen/ geld op te nemen bij een bankautomaat. De meeste Chinese banken accepteren geen buitenlandse betaalkaarten. Grotere partijen zoals HSBC bieden wel de mogelijkheid om lokale valuta op te nemen van een buitenlandse bankrekening. Over het algemeen krijgt u bij HSBC een betere wisselkoers dan bij dienstverleners als Travelex. 

 

U vindt internationale bankautomaten (ATMs) in alle grote steden te vinden, zorg dus dat u daar uw contant geld opneemt. In kleinere- of minder toeristische steden is geld opnemen niet altijd mogelijk. 

 

 

Informeer uw bankier dat u naar China gaat

Banken staan op scherp wanneer er geld wordt opgenomen in het verre Oosten. Zorg er dus voor dat u uw werelddekking aanzet en u uw bank informeert. Het zou immers heel vervelend zijn als uw betaalkaart halverwege uw reis wordt geblokkeerd. 

 

 

Bankzaken regelen? Neem een vertaler mee!

 

Wanneer u iets dient te regelen bij de bank en u met een medewerker in contact komt is het slim een vertaler mee te nemen. De meeste bankmedewerkers zullen geen Engels spreken. In sommige grote steden kan een vertaler bij de bank aanwezig zijn, maar als u het risico niet wilt nemen doet u er goed aan een vertaler mee te brengen. 

 

 

Geef geen fooi in China

 

Chinezen geven geen fooi, dit wordt dus ook niet van u verwacht. 

 

 

Afdingen hoort erbij

 

Buiten alle grote winkelketens om is het verstandig om te onderhandelen over de prijs. Ga nooit akkoord met een prijs zoals deze staat aangegeven. Door een klein beetje te onderhandelen is het mogelijk om dingen te kopen voor slechts een fractie van de prijs die men vraagt. Wie niet afdingt is een dief van zijn/haar eigen portefeuille. 

 

 

Organiseren van uw verblijf en reisdocumenten voor China

 

Visum voor China aanvragen

 

Het visum voor China is een van de belangrijkste reisdocumenten die u voordat u op reis gaat dient te regelen. Het is niet mogelijk om een ‘visum on arrival’ te krijgen in China. U zult dit dus vooraf goed moeten regelen.

 

U kunt het toeristenvisum voor China bij de Chinese consulaat in Brussel aanvragen of volledig online bij ons op de website.  

 

De belangrijkste vereisten voor het visum zijn:

1.    U heeft een geldig paspoort (tenminste 6 maanden geldig bij terugkeer).

2.    U heeft een pasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen voor China.

3.    U heeft uw vliegtickets geboekt en kunt uw heen- en terugreis overleggen middels een boekingsbevestiging.

4.    U heeft voor alle dagen die u China verblijft een hotel geboekt en kunt dit aantonen middels de hotelreservering OF u heeft een officiële uitnodigingsbrief van degene waar u gaat verblijven. 

 

Evisumservice.be helpt u bij het verzorgen van uw visum voor China. Indien u met minimaal twee personen naar China gaat en niet langer dan 22 dagen in het land verblijft kunt u alles volledig online via ons regelen. Gaat u alleen of langer? Dan raden wij u aan naar het consulaat te gaan voor uw visum. Let wel, deze procedure is een stuk complexer en tijdrovender dan ons online visa. 

 

 

Hotels boeken in China 

De meeste reizigers gaan ofwel met een georganiseerde tour of regelen de reis zelf. Indien u tot deze laatste groep behoord, dan is het verstandig om uw hotels te boeken via een platform waarbij voorafbetaling niet nodig is en annuleren tot 24 uur van tevoren kosteloos is. Het grote voordeel hiervan is dat u wel alles heeft geregeld maar toch enige flexibiliteit behoudt tijdens uw reis door China. 

 

Booking.com is veruit het bekendste platform voor het boeken van een hotel, appartement of hostel. U kunt hier bijna altijd kosteloos annuleren en tevens wachten met betalen tot u in het hotel bent. 

 

U kunt ook rondneuzen op de Chinese website C-Trip, waar ook geen aanbetaling nodig is. 

 

 

Reisverzekering afsluiten voor China 

 

Hoewel het in China heel veilig reizen is en er relatief weinig criminaliteit is, loont het wel om goed voorbereid om reis te gaan. Het is belangrijk om een reisverzekering af te sluiten voor een bezoek aan dit land. Stel er gebeurt iets onverwachts en u bent onverzekerd, dan kan dit u veel geld kosten en tevens voor veel ongemak zorgen. De kosten van de verzekering zijn laag en geven u gemoedsrust. Zorg er dus voor dat u goed verzekerd op reis gaat en overleg met uw assurantiekantoor of u alles goed hebt geregeld. 

 

 

Gezondheid en hygiëne in China 

 

Water drinken in China

Drink GEEN water uit de kraan in China. Het kraanwater is niet drinkbaar. Koop altijd flesjes water, deze zijn niet duur en overal te verkrijgen. 

 

 

Apotheken in China – Westerse- en Oosterse geneeskunde

 

In de apotheek in China kunt u zowel Westerse als Oosterse medicatie krijgen voor acceptabele prijzen. Voorgeschreven medicatie kan over het algemeen, op vertoon van een legitimatiebewijs, worden aangeschaft zonder doktersverklaring. 

 

 

Medische hulp zoeken in China

 

De ziekenhuizen in China kunnen enorm vol en ontmoedigend zijn. Gelukkig zijn er in de meeste grote steden ook speciale ziekenhuizen voor buitenlanders. Gelukkig spreken de meeste artsen in zowel de reguliere als de speciale ziekenhuizen uitstekend Engels. 

 

 

Omgaan met luchtvervuiling 

 

Luchtvervuiling is een serieus probleem in China. De lokale bevolking zweert bij het dragen van maskers om het inademen van schadelijke stoffen te beperken. Of dit echt werkt is een tweede. Wat wel echt helpt is ervoor zorgen dat uw inspanningsniveau laag is. Sporten in vervuilde lucht of een fietstocht maken is erg slecht voor u omdat u dan veel ademhalingen maakt. Probeer luchtvervuiling zoveel mogelijk te vermijden en zorg ervoor dat u inspanning voorkomt in de vervuilde lucht. 

 

 

Neem toiletpapier mee of onderwerp u aan de Chinese toiletmanieren

 

In China maken de mensen geen gebruik van toiletpapier. Neem dit dus altijd zelf mee op reis. Want eenmaal in hoge noot valt er niks meer te regelen. De Chinese toilet is er eentje waar men met water spoelt, dat water zit in een klein emmertje en daarmee spoelt u tevens de boodschap weg. Gelukkig hebben de meeste hotels en de betere restaurants wel toiletpapier. U hoeft dus geen 24 rollen wc-papier mee te nemen vanuit België. 

 

 

Handzeep en andere hygiëne maatregelen 

 

Zorg ervoor dat u altijd handzeep en een flesje desinfectie handzeep meeneemt. Want er is geen zeep beschikbaar op het toilet. De toiletvoorzieningen in China zijn van een andere standaard dan wij gewend zijn. U zal daarom altijd moeten wassen en desinfecteren om uw gezondheid te beschermen tegen pathogenen die op de loer liggen in deze onhygiënische plekken. 

 

 

Reizen en overstappen in China

 

Ga vroeg naar het vliegveld

Het is verstandig om drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn wanneer u een internationale vlucht naar China maakt. Voor een binnenlandse vlucht in China is het slim om twee uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Chinese luchthavens kunnen chaotisch en afgeladen met mensen zijn, een beetje extra tijd om in te checken en richting uw gate te komen is daarom handig. 

 

 

Ga uit van vertraging

 

De meeste vluchten vanuit China hebben vertraging. Dat is helaas een gegeven, een vlucht die op tijd vertrekt is een uitzondering op de regel. Ga er dus vanuit dat u op het vliegveld of soms zelfs in het vliegveld nog enige tijd moet wachten voor vertrek. 

 

 

Met de bus en trein in China reizen

 

Het openbaar vervoer in China is goed. Er is ligt een sterk netwerk van bus- en treinverbindingen, waaronder een hogesnelheidslijn waarmee u binnen enkele uren grote afstanden door het land kunt afleggen. Prijzen van het openbaar vervoer zijn gunstig, zeker met wat wij in België gewend zijn qua tarieven. 

 

 

Reis en boek altijd met uw reispas

 

Uw paspoort is altijd nodig bij het maken van een boeking. U kunt slechts een ticket per paspoort kopen. Houdt hier rekening mee wanneer u treintickets gaat reserveren voor u en uw reisgezelschap. 

 

 

Gebruik lokale websites voor het boeken van ritten met het openbaar vervoer

 

Het is verstandig om gebruik te maken van Chinese websites zoals C-TripeneLongvoor het maken van uw reservering. Deze websites bieden u meestal lagere prijzen dan de websites die u hier in België vindt. Bent u van plan met de trein te reizen? Vergelijk de prijzen van uw kaartjes dan op beide websites voor u reserveert. 

 

 

Zelf door China rijden

 

Het Chinese verkeer is, zoals heel veel in China, behoorlijk chaotisch. Zelf met de auto door China rijden is alleen weggelegd voor de dappere automobilisten. Een allrisk autoverzekering is geen overbodige luxe in dit verkeer. 

 

 

Gebruik maken van de taxi 

 

De taxi is een goed vervoersmiddel in China. Het is betaalbaar en ze zijn werkelijk overal te vinden. De meeste taxichauffeurs spreken geen Engels, het is daarom slim om iemand in uw hotel of omgeving te vragen uw bestemming in het Chinees op te schrijven, zodat u dit kunt overhandigen aan de chauffeur. 

 

 

De Chinese cultuur ontdekken

 

Eten op straat 

Het eten op straat is heerlijk en het is overal. Heeft u trek in iets te eten? Kijk dan waar de Chinezen zelf eten en bestel daar wat te eten. Hoe langer de wachtrij, hoe beter het eten waarschijnlijk is. 

 

Spugen in China

 

Chinezen maken anders dan ons Belgen, geen gebruik van zakdoekjes om hun neus te snuiten. De Chinees spuugt op straat. Dit is voor de meeste Belgen in de eerste instantie een onaangename gewaarwording. Hoewel wij dit in het begin onsmakelijk vinden, ziet de Chinees het snuiten van uw neus in een doekje als iets onhygiënisch. 

 

 

De behoefte aan persoonlijke ruimte is anders

 

China is een dichtbevolkt land. De Chinees is gewend aan deze drukte en heeft daardoor een mindere behoefte aan persoonlijke ruimte. In België zijn wij gewend aan ruimte en is duwen zeer onbeleefd. In China is het normaal om te dringen en duwen. Zeker wanneer u ergens in de wachtrij staat is het gebruikelijk om wat te duwen en tegen elkaar aan te staan. Dit is geen onbeleefd gebaar, maar onderdeel van de Chinese cultuur. 

 

 

Foto’s nemen in China

 

Chinezen houden van foto’s maken. Sta dan ook niet raar te kijken als iemand een foto van of met u probeert te maken, hetzij gevraagd of ongevraagd. U kunt dus vrijuit foto’s maken in China. Houdt er alleen rekening mee dat u bij overheidsgebouwen, als er mensen op staan die voor de overheid werken, wel eerst toestemming vraagt. 

 

 

Dingen vanuit China naar België verzenden

Alles wat wij in het Westen kennen hebben ze in China ook. De prijzen in China zijn scherp, het kan daarom aantrekkelijk zijn om bepaalde spullen in China te kopen en mee naar huis te nemen. Omdat bagageruimte beperkt is kunt u er ook voor kiezen om een pakket naar uw huisadres te verzenden. De Chinese post is betrouwbaar en betaalbaar. Verzenden met reguliere post kan wel enige tijd in beslag nemen.  

 

 

Pas op voor imitatie producten

 

In de grote winkelstraten kunt u goed koopjes vinden. Zeker bepaalde merken zijn daar voordelig te kopen. Let er wel op, dit kunnen imitatie producten zijn. Houdt er rekening mee dat dit deze zaken in beslag kunnen nemen op de luchthaven. 

 

 

Wees niet verlegen in restaurants

 

De bediening in China is niet zo proactief als wij in België gewend zijn. Wanneer u bescheiden en verlegen uw beurt afwacht kunt u soms lang wachten. Wees dus niet bang om uw hand in de lucht te steken en de aandacht van de bediening te trekken, dat is normaal en zeker niet onbeleefd. 

 

Realiseer u ook dat onze westerse standard echt hoger is dan in China op gebied van service. Sta niet raar te kijken als u het hele driegangenmenu in een keer voor uw neus wordt gezet, terwijl de ander aan tafel nog helemaal niks heeft gehad. 

 

 

Technologie en bereikbaarheid in China 

 

Koop een SIM kaart

 

Regel een SIM kaart in China voor uw mobiele telefoon. Deze kunt u direct op de luchthaven aanschaffen en de kosten voor data zijn laag. De meeste simkaarten zijn locatie gebonden en werken alleen tegen laag tarief in een bepaalde provincie. Let erop dat u een kaart aanschaft die u dekking geeft over het gebied waar u rondtrekt of neem de roaming kosten voor lief, die zijn overigens niet heel hoog. Zeker niet zo hoog als uw eigen simkaart gebruiken. 

 

Schaf een VPN aan voor China

 

In China is het hebben van een VPN nagenoeg noodzakelijk. De Chinese firewall blokkeert alle social media, Google en heel veel andere Europese websites. Wilt u toegang tot uw e-mail of een fimpje kijken op Netflix? Dan heeft u een VPN nodig. Let er op wanneer u een VPN voor China koopt dat deze ook in China werkt. Want niet alle VPNs geven hier toegang toe. 

 

 

Download WeChat 

 

In China wordt WhatsApp niet gebruikt. Men gebruikt voornamelijk Weixin, ook wel bekend als WeChat. In China heeft iedereen die app. Wilt u contacten leggen en onderhouden in China, dan is dit de beste app voor uw smartphone. De app is gratis en norm handig. 

 

February 06, 2019
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy